Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/LP 2017, Czar Of Bullets / doom metal / Švýcarsko

Czar Of Cricket / ... Relevation / ... Bullets, label a jeho sublabely, díky nimž objevujeme švýcarské kapely, o kterých bychom nejspíš jinak nevěděli nic. Ale label vedený Frederykem Rotterem ze ZATOKREV pracuje na poli promotion příkladně a své vydavatelské počiny rozesílá „v plné palbě“ na všechny světové strany. Posledním loňským titulem, který doputoval na náš stůl, je třetí album doommetalové skupiny WOLF COUNSEL, s níž jsme tu čest měli už v roce 2016, kdy vydala druhé album „Ironclad“, z nějž zněl old school doom metal. Vrchní „vlk“ Ralf W. Garcia začal s metalem už v roce 1989, tak není divu, že se drží muziky svého mládí (úsměv), i když za těch skoro třicet let prošel kapelami všemožných žánrů (thrash, death, grind; ostatně thrash a death metalu se věnuje pořád v kapelách POLTERGEIST a REQUIEM). WOLF COUNSEL založil v roce 2014, o rok později pořídil debut skoro sám, jen s pomocí hostujících kytaristů, druhé album už nahrávala kompletní sestava, v níž se před nahráváním třetího počinu vyměnil jeden z kytaristů.

Na vyznění muziky to ale nemělo výrazný vliv; když porovnám „Ironclad“ a „Age Of Madness / Reign In Chaos“, návaznost je neoddiskutovatelná. Stejný zpěv, podobné postupy a jen mírný pokrok ve stavbě skladeb. Všech sedm kompozic se poslouchá, jak se říká, samo. Kdo má rád doom metal klasického střihu, který vychází ze sedmdesátých let minulého století, bude si u poslechu WOLF COUNSEL souhlasně pokyvovat hlavou a podupávat nožkou, vzpomínaje při tom na BLACK SABBATH, ST. VITUS, CATHEDRAL a podobné „dinosaury“. Ty dinosaury nemyslím ve zlém, jen se snažím o přirovnání, ze kterého kapela nemusí smutnit.

Od úvodních riffů z reproduktorů hraje zatěžkaná ne úplně šnečí muzika, je to sice doom metal, ale s heavy přesahem, přičemž heavy myslím ve smyslu zatěkanosti, nikoliv že by kapela hrála tak svižně a melodicky jako třeba JUDAS PRIEST (úsměv). Úvodní skladba „WolvenEarth“ disponuje slušnou ústřední melodií, zpěvák pěje čistým lehce zastřeným hlasem, sem tam dojde na recitaci, sem tam na kytarové zakvílení, nechybí ani sólo. Druhá „Semper Occultus“ je melodičtější, hodně se v ní objevují kytarové vyhrávky, které jsou chytlavé, skoro by se dalo říci, že kapela tady složila hitovku, která by neměla urazit ani rockové posluchače. Ty by asi mohly trochu vyděsit bicí, které jsou zahrány s razancí a hlavně hodně pestře, takže na sebe místy strhávají větší pozornost než ostatní nástroje. Titulní song začíná o poznání zachmuřeněji, ponurou náladu trochu prosvětluje plačtivý vokál, ale je to prosvětlení spíše symbolické. Skladba se táhne jako med, nebo spíš asfalt, protože rozhodně není nasládlá. Což je určitě fajn; jednak to, že WOLF COUNSEL nejdou posluchačům „na ruku“, a taky to, že každá kompozice zatím byla jiná. A navíc je třetí song vlastně dvojsong, druhá polovina se od první poměrně výrazně liší, takže tady se klidně mohlo dělit na dvě části – ale desetiminutová stopáž se v doomu nosí, tak možná proto.

Další osvěžení přichází s „O´Death“, z níž se na nepřipraveného posluchače překvapivě line ženský zpěv v podání Daniely Venegas. Daniela konečně taky přidává něco jako emoce; dosud se to všechno tak nějak vcelku příjemně „vezlo“, nic nedrhlo, skladby měly řád, i nějaké ty zajímavější nápady, ale něco mi chybělo – feeling, výraznější emoce, prostě to, co dělá doom doomem. Daniela pěje sólově či společně s Ralfem, a nutno uznat, že v obou případech to ladí, ženský zpěv nahrávku výrazně zpestřuje, navíc duet přichází v pravý čas, kdy to posluchač ocení víc než v úvodu, nebo na konci.

S „Eternal Solitude“ se vrací opar sedmdesátých let, v „Coffin Nails“ hraje zpočátku výraznou roli baskytara a poté odlidštěný zastřený zpěv, poslední skladba je pak takřka epická, monumentální (s „O´Death“ mě baví nejvíc), takže se zase dá mluvit o snaze nedělat písně na jedno brdo, na druhou stranu se mnou poslech „Age Of Madness / Reign In Chaos“ nic velkého nedělá. Příjemná kulisa, i soustředěný poslech nepůsobí otravně, ale když deska dohraje, zůstává jen pocit dobře odvedeného standardu, ale to mi u doomu přijde spíš méně než více. I tak ale chovám k WOLF COUNSEL sympatie, dělají netrendovou muziku, která jim jde od srdce, mají radost z každého ohlasu (aspoň to tak na FB vypadá), tak snad je neotráví o něco nižší hodnocení, než na jaké jsou zvyklí (na Bandcampu se to u odkazů hemží 7-9 body).

Album vyšlo jako CD i LP, CD disponuje klasickým bookletem o osmi stranách, na kvalitním papíru se nešetřilo, ani na titulním obrázku (autorem je Roberto Toderico), ani na zvuku (studia Hell´s Kitchen a Little Greek), všechno působí promyšleným, dotaženým dojmem, tak poslech zkuste – a jestli máte rádi kapely uvedené v druhém odstavci, třeba vás nahrávka chytne víc než mě.

Seznam skladeb:

  1. WolvenEarth
  2. Semper Occultus
  3. Age Of Madness / Reign Of Chaos
  4. O´Death
  5. Eternal Solitude
  6. Coffin Nails
  7. Remembrance

Čas: 41:30

Sestava:

  • Ralf W. Garcia – bass/vocals
  • Reto Crola – drums
  • Andreas Reinhart – guitars
  • Ralph Huber – guitars

https://www.wolfcounsel.net/
Facebook
Bandcamp
Czar of Crickets


Zveřejněno: 09. 01. 2018
Přečteno:
3395 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář