Nejbližší koncerty
LLYR

LP 2017, Beyond Eyes / black metal / Česko

CULT OF FIRE jsou pracanti. Je tomu teprve půl roku, co vydali EP „Life, sex & death“ a už je o nich slyšet znova. Bohužel to není v souvislostí s velkou deskou, ale „jen“ s další formou kratšího materiálu, který se vměstnal do jedenácti minut a obsahuje dvě skladby.

Dalo by se čekat, že když novinka bude obsahovat dvě kompozice, nechají je CULT OF FIRE zvěčnit do drážek sedmipalcového vinylu a bude… Jenže, jak už každý dobře ví, tahle kapela si na překvápka a různé grafické specialitky, které udržují neustále se rozšiřující základnu fans ve střehu, potrpí. Nemůže tudíž člověka vykolejit, že bezejmenná novinka je tentokrát ve formě dvanáctipalcového vinylu, čímž součet zvláštností nekončí. Jedná se totiž o jednostranný vinyl. Jedna ze stran, ta neposlechová, patří malůvkám, které jsou už tradičně z indického prostředí. Tentokrát ovšem, co se týče grafiky, nastala velká změna. EP je černota sama. Jiná barva než černá nebyla použita. To oproti minulosti působí minimalistickým dojmem, obzvlášť, když novinka navazuje na takový skvost, jakým je zpracování picture vinylu „Life, sex & death“.

Bezejmenné EP nabízí dvojici skladeb, které se nijak nejmenují a podobně jako vizuál působí temně. Pravděpodobně se jedná o nejpřísnější dvojici skladeb, jakou kdy CULT OF FIRE nahráli. Agresivní forma obou věcí je určující, přesto jsou CULT OF FIRE už poměrně lehce identifikovatelní a i v black metalu, jaký hrají, si našli svůj styl. Kytarovou, dnes už dost dobře rozpoznatelnou práci Vlada doplňují nezbytné rychlé a zároveň pestré bicí výpady Coronera a nad tím vším se vznáší svým zlým vokálem Devilish. I když je tempo nesmlouvané, najde se prostor i pro klávesy, které ze začátku nenásilně hudební podklad jen tak atmosféricky doplňují, přesto si zhruba uprostřed prvního tracku uzmou hlavní roli a jejich zvuk silně se podobající soundu hammodek patří k jednomu z top momentů na EP.

Druhá záležitost, co se týče rychlosti, za tou první nezaostává. Po začátku, který už by si CULT OF FIRE mohli nechat patentovat, se rozjede černočerná blackmetalová jízda s kvalitní atmosférou, která se téhle kapele daří neustále vytvářet. I tady opět dojde na lehce překvapivější moment. Zatímco u „jedničky“ jsou tím skvělým momentem klávesy, u „dvojky“ je to uprostřed vložená kytarová vydařená schizo pasáž.

CULT OF FIRE neustále přikládají pod kotel, což je jenom dobře. Po odlehčenější formě v podobě minulého EP přišli s dvojicí skladeb, která je zase představuje v jiném světle, jež je náležitě syrové a rázně blackmetalové. Budiž jim ke cti, že i do ostřejších kompozic dokázali vtisknout hodně dějových zápletek. Přesto si neustále kapela drží svůj výraz, kdy vám je jasné, že posloucháte právě CULT OF FIRE.

Toto EP považuji za vydařené, přesto bych už radši uvítal velkou desku, na kterou po sérii tří EP doufám dojde. Příznivci CULT OF FIRE se ale nemusí spokojit jen s touto nahrávkou, v ten samý den, kdy vyšlo tohle EP, se na světě objevil sedmipalcový splatter vinyl, na němž vyšla Vladova sólová tvorba prezentovaná pod jeho civilním jménem.

Čas: cca. 11 minut

Seznam skladeb:

  1.  
  2.  

Sestava:

  • Tom Coroner – bicí
  • Vlad Infernal – kytara
  • Devilish – vokál


http://www.cultoffire.cz


Zveřejněno: 10. 04. 2017
Přečteno:
3760 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 04. 2017 15:41 napsal/a Peťan
Kult ohně
No, zatím jsem si to nekoupil, takže nemohu posoudit samotné vydání, ale za ty prachy bych očekával něco nóbl....Každopádně skladby jsou hodně povedené. Tohle mě moc baví! :-)
12. 04. 2017 21:47 napsal/a Johan
Paráda, ale...
Povedené skladby, bezesporu, silné nápady, chytlavé melodie, celkem srozumitelnej vokál, ale to balení mně prostě nevyhovuje. Přebal pěknej, ale chybí mi texty a nějaký základní info kdo, co, kde... Když už dělám graficky vytříbený věci, to tam nemůžu vložit třeba jen nějakou kartu se základními údaji a slovy??? Navíc za ty prachy... Tahle hra na schovávanou v dnešní době???
10. 04. 2017 21:56 napsal/a Opat
...
Výborná a hodně překvapivá záležitost. Po vyklidněném \"Life, Sex & Death\" jsem čekal spíše pokračování v tomto duchu a ono je tomu úplně naopak. Ten mardukovský start první skladby je naprosto devastační. A ty klávesy... Paráda.