Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD, EP lotos shape picture 12\" vinyl 2016, Beyond Eyes / black metal / Česko

Když se budeme pohybovat v metalové ug scéně, řekněte mi, o které tuzemské skupině se momentálně ve světě nejvíc ví? Nenapadá mě žádná jiná. CULT OF FIRE jsou prostě žhavou, a to nejen názvem, akvizicí, o které je za hranicemi slyšet. A svědčí o tom nejen pozvánky na odehrání koncertů takřka po celém světě. Kapela si za docela krátkou dobu činnosti vydobyla poměrně velký respekt, který je ale plně zasloužený.

Zásluhu na tom má hlavně hudební složka, bez které by to pochopitelně nešlo. I když CULT OF FIRE nezobu z ruky jejich veškerou tvorbu, nemám zároveň problém uznat a pochopit, čím že to tak zabodovali. Jejich hudba má poměrně jasnou strukturu a i když CULT OF FIRE nepatří v rámci black metalu k progresivním spolkům, nabízí často i něco navíc. Jenže není to jen hudební náplň, kterou se pánové vryli do paměti. Tato tuzemská smečka nezanedbává ani grafickou část, která je v jejich případě na té nejvyšší možné úrovni. Po skvostném díle „Ascetic Meditation Of Death“ je tady další lahůdka, kterou je nové EP „Life, Sex & Death“.

Vše hmatatelné, co se pojí s novým EP, je jednoduše řečeno dokonalou prací. Malby byly opět svěřeny do rukou Davidovi Glombovi, který s kapelou už léta spolupracuje. Jeho rukopis je velmi osobitý a pokračuje v podobném duchu jako na „Ascetic Meditation Of Death“. Jenže ani tentokrát to krásnou malbou nekončí a CULT OF FIRE zašli ještě dál. Nečekejte klasický obal, z kterého vytáhnete jen tak LP. Tady se nic podobného nekoná. Deska je rozevírací a po rozevření všech čtyř stran vznikne tvar lotosu, na jehož dně se nachází opět vkusně graficky zpracovaná kapsa, v které už je samotný vinyl, který krásné dílo korunuje. Dvanáctipalcový vinyl je vyřezaný také ve tvaru lotosového květu, navíc v obrázkové verzi shodné s titulním obalem na straně A a vnitřkem obalu na straně B. Tohle je něco tak pěkného, že se nedivím lidem, kteří si toto dílo koupili, aniž by vlastnili gramofon.

K takto dokonale odvedené grafické práci se úplně nabízí i kvalitní hudební doprovod a jsem moc rád, že i tahle složka nezaostává. EP, jehož název plně odhaluje jeho koncept, nabízí čtyři věci, které mají dohromady něco kolem dvaceti minut, které vždy uplynou hodně rychle.

První věc „Life“ se celkem dlouho drží pomalejšího tempa. Struktura skladby je hodně atmosférická, kytara kouzlí do mysli zařezávající momenty... myšleno v dobrém. V podstatě klidný song „narušuje“ jen blackový skřehot, který připomíná, že se jedná o black metalovou kapelu. Až v druhé polovině, to když se skladba přelomí do blackového tempa, si člověk uvědomí, že tahle kapela je vlastně pořádný metal. Překvapení, anebo taky ne, je druhá „Chinnamasta Mantra“, která naopak metalem vůbec není. Do podvědomí se vkrádá album „Ascetic Meditation Of Death“ a skladby „Mother Kali“ a „Burnt In The Flames Of Divine Love“, které tak příjemně uzavírají obě strany vinylu. „Chinnamasta Mantra“ pak zapůsobí hlavně ženským vokálem, který podtrhuje krásná melodie, jež dokáže zklidnit tep a přenést o tisíce kilometrů na východ.

Stranu B otevírá „Death“, což je největší rychta čtyřskladbového kompletu. Od začátku peláší dopředu v rychlém tempu, které se postupně rozmělní, aby vynikly další kytarové melodie. Ty jsou, a opět to musím zopakovat, hodně příjemné, ale v žádném případě nejsou vlezlé a pompézní tak jako na EP „Čtvrtá Symfonie Ohně“, kde hlavně skladba „Vltava“ působí jako solidní úlet. Tady se naštěstí žádný pocit kýče nedostavuje. Celou tu parádu ze spodu podtrhují excelentní bicí, které jsou hodně pestré a to od kopáku až po hru s činely. Po „smrti“ nastává další relax a jak už název napovídá, nejedná se o žádnou divočinu. Tady platí podobná slova jako na „áčkovou“ „Chinnamasta Mantra“, i když „Tantric Sex“ je živější záležitostí a dojde v ní i na bicí sypačku. Celkově je ale zřejmé, že tyhle klidnější skladby s orientálním nádechem jdou CULT OF FIRE excelentně a mají v jejich tvorbě svoje pevné místo.

Charakteristickým prvkem CULT OF FIRE je i zvuk, který je naschvál dělaný tak, aby se při poslechu rozpadal. Pro někoho „známka blacku“, pro druhé týrání ušních bubínku. Ač jsem v minulosti nadával, na EP mi to žíly vyloženě netrhá a asi platí jednoduché pravidlo: ber, nebo nech bejt. Tentokrát beru.

Jak je evidentní, EP je zase silně promyšlenou záležitostí, která udělá ve sbírce hodně parády. CULT OF FIRE se vezou na vlně jejich poslední velké řadovky, která snese ta nejpřísnější měřítka. Což naštěstí platí i o tomto pozoruhodném díle, jehož zpracování je úžasnou záležitostí.

Seznam skladeb:

  1. Life
  2. Chinnamasta Mantra
  3. Death
  4. Tantric Sex

Čas: cca 20 minut

Sestava:

  • Tom Coroner - bicí
  • Infernal Vlad - kytara, basa
  • Devilish - vokály

http://www.cultoffire.cz/news/


Zveřejněno: 10. 10. 2016
Přečteno:
3788 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 10. 2016 09:41 napsal/a Coornelus
Mystic
Tak to je fajn. Nekdy to trva dyl, nez to \"secvakne\". Stava se mi to casto :-)
14. 10. 2016 23:33 napsal/a Mystic
.
Mám to jako lamech, materiálu jsem naprosto propadl, sranda, že mě k dalšímu poslechu donutila tato recka..
14. 10. 2016 16:24 napsal/a Johan
Deska vs. digitálky
Nerad to píšu, ale tentokrát má Coornelus recht. :-) Obrovskej rozdíl, jestli poslouchám muziku z PC, nebo z LP, CD... U CultOFky to funguje taky tak, z PC mě to nebaví, z desky naopak. Navíc ta pastva pro oči... za mě taky 8/10.
14. 10. 2016 13:47 napsal/a Bhut
slyšení
Souhlas s tím, co tady pode mnou psal Coornelus. Tenhle druh hudby si žádá víc, než jen letmý poslech ze sebelepšího uploadu na internet. Desku mám taky, sice křivou, ale mám :D Recenze možná taky bude, zatím to zraje...
14. 10. 2016 10:53 napsal/a Coornelus
poslech
Ono podle mě, aspoň na mě to tak funguje, je velký rozdíl, když něco poslechneš z videa na Youtube, nebo když si doma sedneš, dáš tu desku obřadně na gramec a vezmeš do ruky ten booklet. To pak chytne úplně jinej lauf :-) EP jsem si kupoval a předem jsem neslyšel ani notu.