Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

CD 2016, vlastní náklad / crossover / Česko

V jednom balíčku společně s CD teplických grindových divočáků NOT!, které jsme si už představili, dorazil i kotouček kapely taktéž ze severočeské líhně – F.S. No vida, aspoň se v Teplicích ušetřilo za známku. (úsměv) Nebyl to náhodný balíček, jelikož F.S. s NOT! spojuje osoba kytaristy Kurta, jehož hudební řádění je jak vidno všestranné. F.S. mají totiž ke grindu hodně daleko a plavou v úplně jiných vodách.

Materiál na desce, ke které byl vytvořen hodně minimalistický úvodní obal se strohým infem uvnitř, by se dal shrnout do jednoho slova, které hodně napoví. Crossover. Touto charakteristikou se kapela označuje v povinném políčku na Bandzone a já nemám důvod jim nevěřit. Je to tak. Jejich crossover je crossover, pod kterým si představím přesně to, co F.S. hrají. Takže na desce najdete poctu muzice, která byla na vrcholu před dvaceti a více lety a zahrnovala vše od rocku až po říznější hardcore. Vlivy funky u podobně znějících kapel nikdy nebyly výjimkou a tak hned začátek alba v podobě songu „NeighbourMan Sancho (Krooten Head)“ může svým basovým úvodem evokovat namátkou třeba INFECTIOUS GROOVES. Ale není problémem si zařadit místo Trujillovy basy své další vlastní hrdiny z mládí (PRIMUS, RED HOT CHILI PEPPERS...). Podobné je to s každou další notou. Tu se objeví náznaky nu metalu jako z učebnice KORN, opodál zaregistrujete hravost, s jakou pracovali „redhoti“. Ve zkratce se jedná o pestrou směs, na kterou už v našich končinách v podstatě nenarazíte. Když v paměti zapátrám po albu, které hrálo na podobnou notu, musím sáhnout hodně hluboko do pravěku a vytáhnout tam v tomto ranku nejlepší desku, jaká kdy v Čechách vznikla a tou je „Medicine Man“ od SUPPORT LESBIENS.

Platí, že se F.S. propadli v čase a upsali se stylu, který momentálně žádným výrazným způsobem nestrhává masy a to nejlepší už má za sebou. Tím ale nechci tvrdit, že se zase nevrátí. Stačí se podívat, co se děje kolem thrash metalu nebo old school deathu. Co není, může být. Pro mě, jelikož ctím vzory, které máme s F.S. evidentně společné, je „2nd Age Selection“ deska na pohodu. Album si rád poslechnu, zavzpomínám, dostanu chuť sáhnout po starých pákách, které mě nikdy neomrzí a na nichž jsem vyrostl. Ve stínu tak budou stát F.S., kteří mě ale rozhodně nemohou urazit. Na to nahráli obstojnou desku. Co postrádám, je nějaký větší impuls, kterým by mně jejich hudba dokázala učarovat. Je jasné, že F.S. přehrávají už tisíckrát řečené, ale kdo ne? Skladby jsou chytře poskládané, kolikrát uznávám a chápu záměr, ale pořád se nedokážu vyloženě nadchnout. Znáte ten pocit. Vše sedí tak jak má, muzikanti hrají opravdu zručně, zpěvák je na svém místě…

Seznam skladeb:

  1. NeighbourMan Sancho (Krooten Head)
  2. Straight for the Blade
  3. Bedfunk
  4. Feed Me
  5. EXIT
  6. The Conqueror Worm
  7. Walls
  8. Sally
  9. Wet Eye
  10. Beef-Cake-Club
  11. Into the Light (Cave Tunnel)
  12. Insomniac
  13. Mattock in the Ass

Čas: 43:41

Sestava:

  • Gery - basa
  • Kurt – kytara, vokály
  • Chandler - vokály
  • Mates – bicí

http://bandzone.cz/fs


Zveřejněno: 14. 02. 2017
Přečteno:
3392 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář