Nejbližší koncerty
LLYR
Pražský multi-kulturní prostor Abaton se již tuto sobotu bude i přes svou industriální strukturu opět otřásat v základech – takřka přesně po třech letech do něj svůj nekompromisní New York Hard Core opět přivezou MADBALL, kteří se v současnosti již dají označit za klasiky a naprostou špičku svého žánru – tedy té větve hardcore, která je tolik typická pro soubory z New York City a jeho okolí.
 
Vznik kapely se datuje k přelomu let 1988 / 89, kdy Roger Miret, zpěvák do té doby jedné z nejzásadnějších HC kapel, Agnostic Front, umožnil svému nevlastnímu bratrovi Freddymu Cricienovi (v té době ještě v předpubertálním věku) aby si v průběhu koncertů zazpíval s AF několik písniček - většinou se jednalo o vyřazené skladby velmi krátké stopáže ve zběsile rychlém tempu. Tento "projekt" dostal název MADBALL, podle Cricienovy přezdívky, a koncem roku 1989 mu vyšlo první, ze zmíněného typu songů složené EP "Ball Of Destruction".
 
8. února 1993 přerušili Agnostic Front na více než čtyři roky svojí činnost (pražským koncertem v klubu U Zoufalců, na kterém se poprvé v Čechách představili i Madball) ale Cricien byl rozhodnut s Madball pokračovat a z původně bočního projektu vytvořit regulérně fungující těleso. Rekrutoval dva členy AF (bubeník Will Shepler a kytarista Matt Henderson) a na basu přibral kamaráda z rozpadající se kapely D-Mize, jménem Hoya Roc - ten se posléze stal druhou zásadní postavou Madball. Tato sestava nahrála v roce 1994 dnes již legendární počin Set It Off, a každé dva roky pak přidávala další řadové album : Demonstrating My Style (1996), Look My Way (1998) a Hold It Down (2000).
 
Po několikaleté pauze se začátkem roku 2003 objevila nová sestava kapely : Freddyho a Hoyu doplnili kytarista Mitts a bubeník Rigg Ross. Společně vypustili do světa další hardcoreové klenoty : nabušené EP "N.Y.H.C." (2004), geniální "Legacy" (2005) a nejnovější "Infiltrate The System" (2007). Počátkem letošního roku opustil Madball z rodinných důvodů bubeník Rigg - ti si však našli více než důstojnou náhradu v legendární postavě NYHC scény Mackiem Jaysonovi (ex- Bad Brains, Cro-Mags, The Icemen, Shelter, Hazen Street).
 
MADBALL zavítají do Abatonu se svou strhující show v sobotu 15. listopadu  - bude se jednat o jubilejní, desáté vystoupení kapely na území ČR. A aby těch jubileí nebylo málo, Madball oslaví letošním podzimním turné dvacáté výročí své existence.
 
Koncert umožní návštěvníkům rovněž srovnání té nejvyšší zámořské HC kvality s evropskou konkurencí - v úloze předskokanů uvidíme teplické ACTION a berlínské MAKE IT COUNT.
 
Začátek akce v 19:30, předprodej vstupenek v síti TICKETPRO.

Publikováno: 12. 11. 2008
Autor: Hanka