Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Punk z Lánova se představuje…

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Začátkem tisíciletí k nám do Lánova jezdila hrát kapela Nanovor, což je parta dnes už možná šedesátníků hrající světový rockový hity s vesměs vlastními texty. Na ty akce jsme chodili celkem pravidelně a snili, že si na stejném podiu někdy taky zahrajem. Jediný, kdo tady uměl hrát na hudební nástroj, byl Jakub Charvát a to na bicí, stejně jako jeho táta i děda. Někdy v roce 2002 si Lukáš Tuček v Trutnovským bazaru koupil torzo elektrický kytary a s menšíma úprava ji zprovoznil. Za asistence Michala Černoše se naučil několik akordů a o rok později s Chárvim začali hrát v bývalý hornolánovský škole. Po čase se připojil basák Štefan Šulava, ale jeho aktivita skončila navozením basového aparátu do zkušebny. Mimo to stačil vymyslet název Driák. Když odcházel jednou z vrchlabskýho pajzlu jménem Sklípek, pronesl, že ty jejich Driáky pít nebude a jde jinam. Chárvi se toho chytil a název kapely byl na světě.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Zakládající člen Lukáš Tuček (Tůča), 31 let, kytara - v roce 2009 hrál chvíli na basu v kapele Mothers Gift. Než zjistil, že na to vlastně neumí hrát, stihl s kapelou odehrát jeden koncert. Pak se kapela rozpadla.

Milan Lissner, 27 let, kytara – ke kapele se přidal v prvopočátcích a zatím nikde jinde nehrál a vypádá to, že už asi ani nebude.

Michal Pružinec (Průža), 26 let, harmonika – ke kapele se přidal v roce 2008 a za sebou má hraní v kapele VHS nebo hostování v kapele Benjaming Band a nyní spouští svůj nový projekt v Hradci Králové s názvem Arogants.

Lukáš Novotný (Lukašenko), 28 let, basa – Do kapely přišel v roce 2007 po tom, co skončila jeho domovská kapela z Jilemnice NéAsi.

Lukáš Cerman (Ježíšek), 23 let, bicí – Nejnovější člen, který přišel do kapely koncem roku 2013. Za sebou má několik let za škopkama v kapele Skoč do zdi.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Všechny tři desky jsme nahrávali v aule vrchlabského gymnázia pod vedením Honzy Chadima z kapely Jam and Bazar, který měl na starosti i mastering. CD s názvem Tvrdá realita vyšlo v nákladu 500 ks a prodáváme ho za 100,- Kč. Jako u předchozích dvou alb první dva měsíce šla deska celkem na odbyt, teď už se prodává spíše sporadicky. Vydání desky pod hlavičkou Cecek Records nás stálo neskutečně mnoho úsilí a pracovali jsme na ní 3 roky. Kdybychom s deskou byli spokojení, tak by to bylo špatné – pořád je co zlepšovat. (úsměv)

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Odpověď je jednoduchá. Jsme kapela z České Republiky a jakým jiným jazykem zpívat než právě tím rodným? Dnes maj kapely vysoký ambice hrát někde ve světě, přitom si dokázali oslovit právě ty naše posluchače v ČR.  Ale důležitý je bavit lidi okolo sebe, kteří to ocení – tudíž každej na to asi bude mít jinej pohled.

Většinu textů má na svědomí Tůča a sem tam něco přihodil Průža. Na minulý placky jsme dávali spíš takový odlehčený témata (chlast a s ním i kocovina, muzika, holky atp.) Na poslední CD už jsme byli trochu více kritičtí a psali i věci, který nás vytáčej ba přímo serou. (úsměv) Bohužel dnes není doba uplně veselá, ale tím nechceme naznačit, že je to taková mizérie. Jen sme se taky museli vyjádřit k palčivejm tématům. (úsměv) Na koncertech samozřejmě hrajeme veselej výtažek :D .

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Grafika je v dnešní době hodně důležitá a dost nás mrzí, že nikdo z nás tohle neovládá. Proto na to máme ale vynikající kamarády, ba přímo rodinné příslušníky, kteří nám s tim pomohou. Co se týče grafiky, tak na tom vždy bazíroval Tůča a je vidět, že snaha určitě je. Zda to osloví lidi nevíme, ale nám se to líbí.

Logo maloval Láďa Tuček, brácha našeho kytaristy Lukáše a do grafické podoby ho strčil náš kamarád z Týnište Tomáš Boban Borovec, který je i autorem bookletu desky a veškerých grafických věcí týkajících se kapely.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Zdrojem inspirace jsou určitě naše oblíbený kapely. Snažíme se sice hrát hlavně vlastní tvorbu – opravdu vlastní nápady a melodie. Nesnažíme se nic kopírovat a svým způsobem bejt originál. Samozřejmě už asi neexistuje nic, co by kdo nehrál. Krom toho, že na koncertech hrajeme cover od kapely Malomocnost prázdnoty nebo předělávku od kapely Prolligans s vlastním textem, tak jedeme pořád to svoje.

Co se týče inspirace kapel a stylů, tak je to u nás dost rozmanitý a vzděláváme se navzájem. Jelikož se střídáme na koncerty za volantem, tak rádio patří vždy řidiči – dokud nejsme ovšem vožralí na cestě zpátky, to už je dj ten nejprůbojnější :D.

Tůča, ten třeba poslouchá převážně českej punk, rock, bigbeat.

Průža se vyžívá v různejch odnožích punku, ale jede převážně Oi!. 

Milda stojí nějak mezi Průžou a Tůčou, ale spíše nakloněn k Průžoj. (úsměv)

Ježíšek se uplně odlišuje – jede převážně HC punk, Crust, Grind. Prostě dost vostřejší bandy než ostatní .

Lukašenko si jede takový to svoje skáčko, nějaký Offspringy a tak nějak všechno – není náročnej :D

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Náhravku jsme nikam neposílali. Jen vydavatelství Cecek Records si samo desky rozesílá do různých magazínů na recenze. Zatím se jich moc nenapsalo a ty co jsou napsané, jsou vesměs pozitivní.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Je to cca 280 koncertů. Nevím jestli nejpovedenější, ale určitě nejpříjemnější bylo hraní na Brněnec festu, kde hrací čas byl od 10 hod dopoledne a pod podiem byly stovky lidí, kteří nás nechtěli pustit bez přídavku.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Jestli se to dá považovat za zahraničí, tak máme nějakej koncert na Slovensku a rýsujou se další ještě v Polsku. Postupně bychom rozhodně taky někdy chtěli vyrazit někam dál. Tak snad někdy? (úsměv)

Plány do budoucna...

Hrát pravidelně koncerty, tvořit hudbu a nehádat se. Což nám všechno zatím vychází , když pominu hádky o to, kdo bude řídit na koncert :)

RECENZE

http://bandzone.cz/driak


Zveřejněno: 12. 07. 2016
Přečteno:
5178 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář