Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

LP/CD 2016, F.D.A. Rekotz / old school death metal / USA/Česko

Je až neuvěřitelné, že historie kapely MASTER sahá do první poloviny osmdesátých let. Hlavní mozek, hlas a tvář kapely - Paul Speckmann - vystřídal za ty dlouhé roky vedle sebe mnoho muzikantů, ale po svém přestěhování do České republiky má Paul k dispozici dva spolehlivé a velmi schopné parťáky. Kytarista Alex Nejezchleba i bubeník Zdeno Pradlovský působí v MASTER již třináctým rokem a podílejí se na nahrávání nových desek. MASTER v posledních letech neúnavně koncertují po celém světě a svůj death metal rozsévají s takovou energií, jakou jim může drtivá většina žánrových kolegů závidět.

MASTER patří k pilířům světového death metalu. Jejich odkaz a vliv je neoddiskutovatelný a hudební projev naprosto originální. A co víc, od desky „The New Elite“, která vyšla v roce 2012, mám pocit, že MASTER chytili ještě větší skladatelskou múzu, než tomu bylo v několika předchozích letech. „The New Elite“ byla deska vysoce hodnocená odborníky i fanoušky. Její následovník z roku 2013 - album „The Witchhunt“ - taktéž naplnilo veškerá očekávání a zaslouženě sklidilo uznání. A po dvou a půl letech jsou zde MASTER s další novou deskou, celkově již třináctou v jejich bohaté diskografii.

Nové album „An Epiphany of Hate“ vyšlo stejně jako předchůdce u labelu F.D.A. Rekotz. V lednu na CD i digipacku a teď na konci února konečně i na vinylu. Zde můžete vybírat z černé klasiky nebo limitovaných edicí zeleného a žlutého vinylu. Jedině v superlativech pak hodnotím obal desky. Takhle nějak si představuji typickou death metalovou kresbu. Obal je propracovaný do nejmenších detailů, které jsou vyvedeny v parádních barvách. Americký kreslíř Mark Cooper odvedl fantastickou práci přesně vystihující samotný smrtící obsah nové desky.

Celkem deset skladeb nahráli MASTER na novinku „An Epiphany of Hate“ a jak bývá zvykem, kapela znovu udeřila bez varování. Žádné intro, ale okamžitě rána mezi oči v podobě skladby „Subdue the Politician“. Už na první poslech je jasné, že MASTER nasadili pomyslnou laťku opravdu vysoko. Trojice servíruje naprosto poctivý death metal se všemi poznávacími znaky kapely. Tou hlavní vždy byl a stále je vokál Paula Speckmanna. Tenhle vousatý a sympatický chlapík má již po padesátce, ale na jeho výkonu to není nikterak znát. Naopak, když si poslechnete novinku „An Epiphany of Hate“ a porovnáte ji s například pětadvacet let starou nahrávkou „On the Seventh Day God Created... Master“, zjistíte, že síla Paulova hlasu je pořád stejná. A například frázování je nyní na ještě vyšší úrovni. Paulův chroptivý zpěv je naprosto jedinečný a v rámci stylu snad rozpoznatelný na první poslech. Stejně tak jako jeho styl hraní na baskytaru. Její zvuk opět zvýrazňuje hudbu MASTER a dodává desce na hutnosti. Zbylí dva členové nezůstávají v pozadí. Alex tahá z rukávu (asi jeho nejoblíbenějšího trička EXPLOITED, hehe) jeden perfektní riff za druhým. Jednotlivé kompozice jsou díky nim úderné i chytlavé zároveň. Specialitou jsou sóla. Líbí se mi, že MASTER vždy dokázali v pravý moment ubrat a své posluchače pomalu válcovat, aby jim vzápětí zlomili vaz nekompromisní palbou. K těm procítěnějším a klidnějším momentům patří třeba kytarové sólo ve skladbě „Just Be Yourself“ nebo kytarové vyhrávky a sólo v závěrečné „Red Alert“. Díky melodice zde úplně tryská z celé kapely radost. Jinak se ale opět jedná o prvotřídní death metalovou mašinérii, která ctí staré dobré postupy a tradice. S typickou agresivitou a vlastním zvukem prezentují MASTER svoji školu v tom nejlepším světle. Zdeno Pradlovský je pro mě borec a to potvrzuje i za bicí soupravou na albu „An Epiphany of Hate“. Jeho artilerie by spolehlivě překonala i slavná dělostřelectva Napoleonova. Celé album je vyvážené a prakticky nemá jediný okamžik, který by mě nebavil. Naopak, i při dvacátém poslechu se bavím královsky a zobu kapele z rukou každý detail. Těžké je vypíchnout nějaké skladby, ale určitě bych rád na koncertech slyšel klipovku „Subdue the Politician“, již dříve vypuštěnou skladbu „Face Your Fear“ nebo výše zmiňovanou „Red Alert“. Album „An Epiphany of Hate“ navíc jako vždy disponuje perfektním zvukem, tradičně ze studia Shaark.

MASTER jsou jednou z mých nejoblíbenějších kapel napříč žánry a vydání každé jejich nahrávky je velkým svátkem. Nová deska „An Epiphany of Hate“ je tou nejlepší reklamou na old school death metal. Přímočará, energická, přísná, silná, nekompromisní a srdcem odvedená práce na ploše čtyřiačtyřiceti minut. MASTER zažívají nejen úspěšné období na světových pódiích, ale také se mohou pochlubit perfektní skladatelskou chemií, která v posledních letech jen vzrůstá. „An Epiphany of Hate“ je toho tím nejlepším důkazem… MASTER is death metal, death metal is MASTER!!!

Seznam skladeb:
  1. Subdue the Politician
  2. Fiction Soon Becomes Reality
  3. Face Your Fear
  4. Just Be Yourself
  5. Just Take My Right Arm
  6. An Epiphany of Hate
  7. It's Clearly Eden
  8. The People of the Damned
  9. Senses All Will Be Controlled
  10. Red Alert

Čas: 44:23

Sestava:
  • Paul Speckmann - baskytara, vokály
  • Zdeněk Pradlovský - bicí
  • Alex Nejezchleba - kytara

Facebook
Homepage

Zveřejněno: 29. 02. 2016
Přečteno:
3641 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 03. 2016 10:37 napsal/a Štěpán
Master
Pecka muzika, parádní recenze, zkrátka obojí ve vysoké kvalitě, ale to není nic neobvyklého u Paula Speckanna a zejména u Fousáče Peťanna :-)