Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

LP/CD 2016, Metal Blade Records / thrash metal / Německo

Jako první z velkých thrash metalových kapel vydali v roce 2016 nové album němečtí EXUMER. Tuhle partu mám hodně rád a jejich dvě kultovní desky „Possessed by Fire“ a „Rising from the Sea“ řadím v evropském thrash metalu do nejvyšších pater. Proto mě reunion EXUMER v roce 2008 velmi potěšil. A po počátečním koncertování přistoupila kapela i k nahrávání nového materiálu. Výsledkem byla v roce 2012 třetí deska do diskografie - „Fire & Damnation“. EXUMER tímto materiálem dokázali, že to se svým návratem myslí zcela vážně a po právu sklidili s novinkou úspěch. Následovalo několik kratších i delších tour po Evropě i celém americkém kontinentu. Jedenkrát se kapela zastavila i v Česku (Basinfirefest 2013). V loňském roce se pak EXUMER pozvolna pustili do skládání nového materiálu na své čtvrté album.

Současná sestava EXUMER se opírá o dva původní členy. Zpěvák Mem von Stein žije v USA a i to možná kapelu trochu limituje v jejich aktivitách. Koneckonců i druhý původní člen, kytarista Ray Mensch, přiznal, že hraní s EXUMER nikoho neživí a jedná se pouze o koníček a malý přivýdělek. Zbytek pětičlenné sestavy již také nějaký ten rok drží pohromadě, „nejnovějším“ členem je druhý kytarista Marc Bräutigam, který přišel do EXUMER před třemi lety.

Podle slov kapely se tvorba i nahrávání nového materiálu lehce protáhly, ale vše fungovalo přesně podle představ. Opět se nahrávalo v Německu a opět se role producenta zhostil Waldemar Sorychta, stejně jako před čtyřmi roky v případě alba „Fire & Damnation“. Při pohledu na obal novinky „The Raging Tides“ jsem se okamžitě zaradoval. Tradice se mají ctít a tak podobně jako mají IRON MAIDEN svého Eddieho, mají EXUMER svého „maskota“ ve škrabošce. Ten se na obal desky EXUMER vrátil přesně po dlouhých devětadvaceti letech. U alba „Fire & Damnation“ mě jeho absence trochu mrzela, zde už EXUMER podle mého zvolili naprosto správný postup a jsem přesvědčen, že podobně to vezmou i fanoušci. Koneckonců, nový merchandise EXUMER nevypadá vůbec špatně…

Album „The Raging Tides“ nabízí deset nových skladeb a dva bonusy. Nový materiál vydá na pětatřicet minut, což je v případě thrash metalové desky ideální a vyhovující stopáž. A u EXUMER to platí snad dvojnásob. Ne, že by mě snad nebavilo tuto kapelu poslouchat delší dobu, ale jednotlivé skladby mají velmi podobný charakter. I po několika posleších tak některé kompozice lépe vyzní v poslechu celé desky než jednotlivě. Ovšem několik opravdových hitovek deska „The Raging Tides“ nabízí. Například titulní skladbu, která je zároveň otvírákem. EXUMER stejně jako dříve sází na řezavé thrashové kytary, které jsou ostré jako břitva. Jednotlivé riffy jakoby se úplně zařezávaly, jsou mohutně podpořeny artilerií bicích, která je neúnavná a skoro pořád v nejvyšších obrátkách. Matthias Kassner za bicí soupravou válí a ve všech deseti skladbách nikterak neubírá na intenzitě. Velkou předností nové desky EXUMER jsou kytary. Riffy jsou lehce zapamatovatelné, chytlavé a i přes fakt, že se nejedná o nic nového, mě hodně baví. Kytary přidávají patřičnou živelnost, kterou thrash metal tolik potřebuje. Výborná jsou i sóla. Oba kytaristé si nehrají na nějaké onanisty a jejich sóla jsou kratší, mnohdy jen podkreslují hlavní riff. Důležitá je jejich agresivita a perfektní splynutí s ostatními nástroji. Za mikrofonem řádí Mem, zpěvák původem z Turecka. Nutno podotknout, že jeho angličtina je výborná. Za ty roky v Americe je to jasné a srovnání s prvotinami kapely nepřipadá v tomto směru v úvahu. Jeho zpěv je čistý, srozumitelný a klasický thrashový štěkot. Tu a tam nechybí melodické linky a důležitým prvkem jsou doprovodné vokály, které v každé skladbě zvýrazňují refrény. Jednotlivé skladby mě baví. Jsou agresivní, přímočaré a od začátku do konce naplněné energií. Třeba fláky „Catatonic“, „The Raging Tides“ nebo „Sinister Souls“ jsou jasnými koncertními peckami, které spolehlivě rozpoutají divočinu v kotli.

Deska je thrashový nálet po celé ploše a tak jediné, co trochu zamrzí, je v podstatě neměnné tempo, které EXUMER nastolili. Jasně, pár vyhrávek (jako například v „Welcome to Hellfire“) album zpomalí a zpestří, ale jinak může mít někdo pocit, že se nic nemění. Album je perfektně nahráno, hutný zvuk ještě více zvýrazní energii, která sálá z jednotlivých skladeb. Zmíněnými dvěma bonusy jsou covery. Tím prvním je překvapivě (I když mě tento fakt tolik nepřekvapuje, vzhledem k obrovskému záběru metalové hudby, kterou poslouchá Mem von Stein ze své obří sbírky vinylů.) „Forever My Queen“ od kapely PENTAGRAM, čímž si EXUMER u mě šplhli (úsměv). Druhým coverem je „Hostage to Heaven“ od GRIP INC., kde za mikrofonem hostuje i Rob Dukes (GENERATION KILL, ex-EXODUS). Oba covery jsou skvěle nahrané. Mají ksicht a typický zvuk EXUMER a přesto si zachovávají i poznávací znamení originálu.

EXUMER na svém čtvrtém albu nabízejí velmi kvalitní thrash metalovou jízdu, která nepostrádá razanci, energii a naživo musí perfektně pracovat s moshery. „The Raging Tides“ je podle mě o kousek dál než její předchůdce. Na kapele se mi líbí, že svůj thrash metal nijak neošidila a pánové přesně vědí, co chtějí jejich fans slyšet. A podle toho se také zařídili. Nevymýšlí si žádné nové postupy. Tohle je EXUMER a tečka. Album mě baví a díky ideální délce si ho velmi rád pustím ve chvíli, kdy budu chtít slyšet klasický thrash metalový náklep. A myslím si, že nebudu sám. Jediná škoda je, že se EXUMER na svém turné Česku vyhýbají jako čert kříži. Tak snad přijde brzy příležitost kapelu vidět live. A pak vedle nesmrtelných klasik slyšet i nové věci z „The Raging Tides“. Tuto kapelu totiž dlouhá řada let nečinnosti nijak nepoznamenala a s přehledem strčí do kapsy mnoho kapel dnešní thrashové vlny. „The Raging Tides“ vyšlo u Metal Blade Records na vinylu a CD.

Seznam skladeb:
  1. The Raging Tides
  2. Brand of Evil
  3. Catatonic
  4. Sacred Defence
  5. Welcome to Hellfire
  6. Sinister Souls
  7. Shadow Walker
  8. There Will Always Be Blood
  9. Dark Reflections
  10. Death Factory     
  11. Forever My Queen (Pentagram cover)
  12. Hostage to Heaven (Grip Inc. cover)

Čas: 41:47

Sestava:
  • Mem Von Stein - zpěv, baskytara
  • Ray Mensh - kytara
  • T. Schiavo - baskytara
  • Matthias Kassner - bicí
  • Marc Bräutigam - kytara

Facebook
Homepage
SoundCloud

Zveřejněno: 23. 02. 2016
Přečteno:
3550 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 02. 2016 19:03 napsal/a krvestřeb
náser
PARÁDNĚ NÁSEROVÝ ALBUM!