Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

LP 2016, Iron Bonehead Productions / black/speed/thrash / Itálie

Za posledních deset let šla podle mého názoru italská metalová scéna výrazně nahoru. Zejména thrash metalu se zde začalo opravdu dařit a po boku starých kapel NECRODEATH nebo BULLDOZER můžeme registrovat velké množství mladých kapel. Mnoho z nich se pak alespoň v rámci žánru dokáže vyhranit a odlišit tím, že do své hudby promítnou svůj jižanský temperament. O koncertech ani nemluvím. Italové ale vždy tíhnuli i k old school black/thrash metalu, který zde jako první začali drtit zmiňovaní BULLDOZER nebo SCHIZO.

Ale své zastoupení v thrash/blacku má i současná vlna. Tu zastupují například SATANIKA, BARBARIAN, VESPER a nebo BAPHOMET'S BLOOD. O posledně jmenovaných pak bude řeč tentokrát. BAPHOMET'S BLOOD je čtveřice z přímořského letoviska San Benedetto del Tronto a na italské scéně se pohybuje již od roku 2003. Za těch třináct let existence se kapela může pochlubit velmi slušnou, i když trochu nevyrovnanou diskografií, když má na kontě tři velké desky (doporučuji především dvojku „Second Strike“) a dvě EP. Hned zkraje letošního roku pak kapele vychází po dlouhých šesti letech čtvrtá řadovka s názvem, který si přeloží snad i úplně každý anglický negramot – „In Satan We Trust“.

BAPHOMET'S BLOOD se nikdy za ničím neskrývali a ani tentokrát neudělali výjimku. Názvu desky přizpůsobili i obal. Kvalitní práce na obalu se pak plynule přenese i na obsah nosiče. Ten ukrývá celkem osm pekelných skladeb. Osmiminutový otvírák „Command of the Inverted Cross“ začíná dlouhým intrem, které dokáže posluchače držet v napětí více než dvě minuty. Na můj vkus možná trochu dlouho, ale nevadí. Následuje pozvolný rozjezd skladby ve středním tempu a BAPHOMET'S BLOOD na to vlétnou až po čtyřech minutách. To mi přijde dost dlouho na to, že se jedná o úvodní skladbu. Nicméně dostávám přesně to, co BAPHOMET'S BLOOD umějí nejlépe – plnou dávku zašpiněného black/speed/thrashe. Díky zastřenému zvuku nahrávky se dostavuje pocit návštěvy osmdesátých let. Zvuk je přesto hutný, dobře čitelný a přesně takhle by měly podobné kapely znít. Stejně jako ve skladbě „Command of the Inverted Cross“, tak i v těch dalších BAPHOMET'S BLOOD servírují své rouhavé výplody. Při poslechu válu „In Satan We Trust“ mi na paměť vyskočí švédští GEHENNAH. Jedná se o syrový metal/punk, který si bere speed metalovou rychlost, thrashovou agresivitu, punkovou nespoutanost a black metalovou špinavost, rouhání a jiskru. BAPHOMET'S BLOOD samozřejmě sázejí i na melodie a kytarová sóla, která jsou v mnoha případech poměrně dlouhá, a mění se s rytmem celé kompozice. V jednu chvíli tak celá nahrávka upaluje v nejvyšších rychlostech, jindy se jen „plahočí“ vyhrávkami o kvalt či dva méně. Je to prostě metalový rock´n´roll, který je chytlavý, nasraný a odlehčený zároveň. Tu nadsázku mají na svědomí především texty, které se otírají o klasická metalová témata. Satan a peklo blízko, všude teče chlast proudem a o holky taky nouze nebude (úsměv). Například skladba „Triple Six“ se svým refrénem a heavy metalovým sólem je neskutečně zpěvná, chytlavá a zapamatovatelná. „Whiskey Rocker“ je zase totální párty song, kdy se obrací panáky, holky jsou polonahé a vládne všeobecná pohoda. Jak už bývá u BAPHOMET'S BLOOD zvykem, na závěr desky zařadí nějaký cover. Po kapelách FINGERNAILS, TYRANT a KILLER na předešlých albech přišla řada překvapivě na maďarskou kapelu FARAO. Cover jejich skladby „Eleg“ z jediné desky „Miénk a Rock and Roll“ uchopili Italové parádně a na album „In Satan We Trust“ se skvěle hodí. Především pro ten výborný refrén, který z hlavy jen tak nedostanu.

Čtvrtý zářez v diskografii BAPHOMET'S BLOOD je velmi povedené dílo. Nečekejte nějakou revoluci, ale naprosto poctivou zábavu v podobě odlehčeného thrash metalu koketujícího se speedem, blackem, punkem i rock´n´rollem. Pokud jste fanoušci kapel MIDNIGHT, GEHENNAH, SPEEDWOLF, BLIZZARD nebo našinců MALIGNANT TUMOUR, pak vás bude album „In Blood We Trust“ zcela zaručeně bavit tak, jako baví mě. Na zdraví!

Seznam skladeb:
  1. Command of the Inverted Cross
  2. In Satan We Trust
  3. Hellbreaker
  4. Underground Demons
  5. Triple Six
  6. Infernal Overdrive
  7. Whiskey Rocker
  8. Eleg (FARAO cover)

Čas: 40:32

Sestava:
  • Necrovomiterror - vokály, kytara, baskytara
  • S.V. Goat Necromancer - baskytara
  • Angel Trosomaranus - kytara
  • S.R. Bestial Hammer - bicí

Bandcamp
Facebook
Iron Bonehead Productions Website

Zveřejněno: 19. 02. 2016
Přečteno:
4037 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 02. 2016 21:02 napsal/a Peťan
-> Mičl
Nooo, jsem rád, že to tu lidi znají hhh :-) Tvé přirovnání ke speed metalový verzi Motorhead beru, je to trefný :-)
19. 02. 2016 10:09 napsal/a Mičl
JO!
konečně se na fobii objevila recenze na tuhle moji totálně oblíbenou kapelu kterou poslouchám téměř deset let! I já talskou black/thrash/death metal scénu roky nadšeně pozoruju a doporučuju! členové BAPHOMETS BLOOD samozřejmě hráli v legendární NUCLEAR WAR NOW! kapele BLASPHEMOPHAGHER, kterážto je mojí snad nejoblíbenější black/death metal kapelou jakou jsem kdy slyšel, a pro zajímavost taky v thrashových HATRED. Tihle lidi byli prostě vždy neuvěřitelně aktivní a jejich kapely byly vždy totálně skvělý. BAPHOMETS BLOOD měli delší čas pauzu a letos vtrhli do světa s novým albem a velkým americkým turné, a já doufám, že je někdy uvidím naživo i já, nejbližší možnost byla ve Vídni asi před pěti lety a to jsem propásl. Co autor článku podlě mě nezmínil a je to chyba je podle mě to, že BAPHOMETS prostě hrají brutální speedmetalovou verzi MOTORHEAD, ale není to žádná kopírka, BAPHOMETS prostě vždycky poznáš. to je nejlepší přirovnání a ostatní nemá smysl. :) :)
19. 02. 2016 06:44 napsal/a Štěpán
In Peťan we trust
Skvěle napsané, přesně jsi vystihl náladu, to je jízda. Tohle mě baví.