Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

7\"EP 2015, Go Fuck Yourself Productions / heavy-speed metal / Německo

LUZIFER… že vám tento název kapely nic neříká? Nevadí. Pokud nejste pravidelnými návštěvníky undergroundových koncertů v Německu, neměli jste mnoho možností kapelu LUZIFER zaregistrovat. Tedy až do loňského roku, kdy vyšlo debutové EP „Rise“. Mnozí ovšem zbystří po zjištění těch, kteří za tímto uskupením stojí. Jedním ze dvou hlavních iniciátorů je Stefan „Genözider“ (zpěv, kytara, bicí), který je aktivní v dalších výborných kapelách – BULLDOZING BASTARD, QUINTESSENZ a nově také ve speed metalové kapele VULTURE. Prošel i sestavami kapel BEER PRESSURE nebo OBSESSOR. Druhým kumpánem ve zbrani je Leo „Steeler“, který hraje na baskytaru a působí nebo působil v sestavách HELLHUNT, VULTURE, DIABOLIC NIGHT či EXPIRE. Západoněmecká oblast North Rhine-Westphalia je metalu přímo zemí zaslíbenou a tak není divu, že tamní metalové podhoubí je velice výživné. LUZIFER jsou na scéně již od roku 2009, ale v počátku šlo spíše o heavy metalový projekt, posléze o několik koncertů, až nakonec v roce 2015 vyšla i první nahrávka. Tou je sedmipalcové EP nazvané „Rise“.

Samotné EP „Rise“ obsahuje tři skladby o celkové délce třináct a půl minuty. Otvírákem je titulní skladba „Luzifer Rise“. A hned je jasné, v jakých vodách se budou LUZIFER pohybovat. Od prvního okamžiku kapela servíruje heavy metal s kořeny v první polovině osmdesátých let. Silně ovanutý klasickým starým speed metalem, který je v Německu velmi oblíbený. Zpěvný a melodický refrén okamžitě zarývá skladbu „Luzifer Rise“ do mé paměti. Chytlavé, melodické, přímočaré. Tohle mě fakt baví! Zatímco „Luzifer Rise“ je hodně heavy, dvojka „Heavy Metal Tinnitus“ je totální speed metal. LUZIFER zde ještě přidají na tempu, základem je opět melodická a jednoduše zapamatovatelná linka. Vokál Genözidera pak pluje v ještě vyšších polohách. Je zajímavé slyšet tohoto chlapíka zpívat takhle čistě, když máte zafixované především jeho obhroublé vokály z black/thrashových kapel… „Heavy Metal Tinnitus“ je heavy/speed vypalovačkou se vší parádou a pro mě je nejlepší skladbou na EP „Rise“. Třetí a poslední skladbou je pak šestiminutová „Rites of the Night“, která začíná krátkým intrem. Nejpropracovanější záležitost od LUZIFER. Často se měnící rytmus, mnoho melodií, kytarová sóla vykreslující jednotlivé pasáže, a také se měnící barva zpěvu. Zde se oba protagonisté ve vokálech skvěle doplňují a nabízejí tak posluchači pestřejší zážitek. LUZIFER ve třetím zářezu sázejí na vyhrávky i střední tempa. Kompozičně je „Rites of the Night“ na nejvyšší úrovni, jako hit mě však nejvíce baví již zmiňovaná skladba „Heavy Metal Tinnitus“. Zvuk nahrávky je lehce zastřený a prakticky poplatný době před třiceti lety. I to dodává celému EP na autentičnosti dobře zvoleného retro metalu.

Nevím, zda se díky vytíženosti obou členů dočkáme od LUZIFER v budoucnu nějakých dalších velkých nahrávek, ale EP „Rise“ rozhodně stojí za poslech. Poctivá práce dvou old school hudebníků pro fanoušky kapel jako jsou/byli ENFORCER, VIRTUE nebo HOLOCAUST. A pro lehký okultistický nádech bych po stránce textové viděl i jistou inspiraci např. u MERCYFUL FATE. Kapela příliš nekoncertuje a tak jsem opravdu zvědavý, jak budou LUZIFER znít naživo v březnu na německém festivalu Raging Death Date. EP „Rise“ je totiž velice zdařilé dílo!

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Luzifer Rise
  2. Heavy Metal Tinnitus

  • Strana B:
  1. Rites of the Night

Čas: 13:28

Sestava:
  • Steeler - vokály, baskytara
  • Genözider - vokály, kytara, baskytara

Facebook

Zveřejněno: 09. 02. 2016
Přečteno:
3488 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář