Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2015, Hells Headbangers Records / black/speed/thrash / Brazílie

Brazílie je země, jejíž zásoby metalových kapel jsou takřka nevyčerpatelné. Jen encyklopedie Metal Archives dokáže vyplivnout neuvěřitelné množství aktivních i neaktivních kapel z jihoamerické velmoci. Osobně mám pro jihoamerické kapely velkou slabost. Zejména thrash metal umějí v Brazílii, Chile nebo Peru dělat s jedinečným zápalem. Brazilské kapely navíc velmi lehce poznáte, protože drtivá většina z nich dokáže do své tvorby promítnout kus exotiky a punc čehosi, na co nejsme u evropských nebo severoamerických kapel zvyklí. V roce 2014 jsme v Písku pořádali trojici kapel z Rio de Janeira, a jednou z nich byla i kapela WHIPSTRIKER. Ty jsem znal už delší dobu, ale díky tomuto koncertu jsem začal více sledovat jejich pohyb na tamní scéně. Sám Victor mi tehdy dal tip na pár kapel od nich a jednou z nich byli i POWER FROM HELL.

V případě POWER FROM HELL se však jedná o „one man“ projekt, který má na svědomý old school maniak Aron Romero, vystupující pod pseudonymem Sodomic. Sám je skladatelem hudby POWER FROM HELL a pro živá vystoupení si „najímá“ muzikanty, kteří jsou aktivní na scéně v Brazílii. Mimochodem, několik koncertů POWER FROM HELL odehrál i Victor „Whipstriker“. Aron Romero založil v Sao Paulu POWER FROM HELL v roce 2002 a od té doby v pravidelných intervalech chrlí nahrávky. Čtyři velké desky, dvě EP a splitko s WHIPSTRIKER – to byl obsah diskografie POWER FROM HELL až do prosince loňského roku. Pak totiž vyšla i pátá deska pojmenovaná „Devil's Whorehouse“.

Že se bude jednat o zatraceně rouhavou a zlou muziku, napovídá již obal desky. Samotný Lucifer v záři pentagramu jednou rukou drží jeptišku, která má svůj čas sečten. Teď už bude navždy sloužit jinému pánu… Nová deska POWER FROM HELL – „Devil's Whorehouse“ obsahuje celkem jedenáct skladeb, které vydají na rovných pětatřicet minut. Od úvodní skladby „Old Metal“ až po tu úplně poslední „Long Road to Hell“ vás pohltí naprosto autentický black metal z doby, kdy ještě tento žánr nebyl nijak pojmenovaný. Představte si, že jste se propadli v čase někam do roku 1984 a právě vás semlely první demáče a debutové desky od BATHORY, VENOM, CELTIC FROST nebo HELLHAMMER. V každém riffu i sólu je cítit ta stará chemie, syrovost a pach síry. Jednoduché, stokrát slyšené, ale přesvědčivé riffy jsou lehce zapamatovatelné i líbivě „punkové“. Kytarová sóla jsou spíše dokreslením celého toho zlověstného zmaru. Nasáklá tou nejčernější špínou a mírně utopená mezi ostatními nástroji. Ovšem některé se vymykají. Například dlouhé, příjemně melodické sólo ve skladbě „The Evil and the Lust Never Sleeps“ umí i pohladit obhroublé sluchovody. Nic naplat, procházky v parku si zde moc neužijete. Vlastně vůbec. Sodomic chroptí do mikrofonu cosi děsivého a pekelného. Názvy jednotlivých kompozic jsou „Armageddon“, „Nightcrawler“, „666 Ways to Blasphemy“ či „Long Road to Hell“ a to rozhodně nevěstí nic dobrého. POWER FROM HELL mají texty ze záhrobí, pořádně rouhavé, tak jak tomu velí klasické metalové klišé 80. let. A zde je to v pořádku. Líbí se mi, že navzdory omezenosti žánru je album „Devil's Whorehouse“ pestré a nenudí. Má to na svědomí zařazení i několika pomalejších skladeb, které se tím peklem spíše prodírají, než aby vše rovnou pálily na prach. Třeba již zmiňovaná závěrečná skladba „Long Road to Hell“ je opravdu dlouhou cestou plnou utrpení a bezmoci. Oproti tomu „Black Forrest“ by mohla být dalším válem na debutu CELTIC FROST a nikdo by neřekl ani prd… POWER FROM HELL zařadili i jeden cover – skladbu „Mais um Ano Esfria“ od další brazilské kapely VELHO. Jedná se o jedinou skladbu zpívanou v portugalštině. Celá nahrávka je pak zaobalená do špinavého, old school zvuku. Sodomic dobře ví, jak má podobná nahrávka znít. A tak i přes zjevnou zahuhlanost je celé album dobře čitelné. Deska „Devil's Whorehouse“ se zkrátka vyloupla z poloviny osmdesátek…

POWER FROM HELL, potažmo hlavní protagonista Sodomic na nové desce jasně vzkázal „fuck off“ všem moderním kapelám, vyumělkovaným nahrávkám a chytrákům, kteří tvrdí, že bez nadupaného zvuku to nemá koule. Deska „Devil's Whorehouse“ semele posluchače něčím jiným. Svou syrovostí, poctivostí a oddaností žánru. Dokáže zaujmout všechny old school fanoušky black/speed/thrash metalu a výše zmiňovaných kapel. Určitě bych si dokázal POWER FROM HELL představit na společném turné s brazilskými APOKALYPTIC RAIDS nebo VULCANO. „Devil's Whorehouse“ vyšlo u známého labelu Hells Headbangers Records (a tento label sračky zásadně nevydává!!!) na CD a na vinylu vyjde co nevidět. Old school rulez!

Seznam skladeb:
  1. Old Metal
  2. Revelations of the Flesh
  3. Howling at the Blood Moon
  4. Armageddon
  5. Nightcrawler
  6. Torture Garden
  7. 666 Ways to Blasphemy
  8. Black Forest
  9. The Evil and the Lust Never Sleeps
  10. Mais um Ano Esfria (Velho cover)
  11. Long Road to Hell

Čas: 35:00

Sestava:
  • Sodomic    - vokály, kytara, baskytara

Hosté:
  • Jean Neves - baskytara
  • Cave Hoffmann - bicí

Bandcamp
Facebook

Zveřejněno: 04. 02. 2016
Přečteno:
3632 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 02. 2016 11:43 napsal/a Peťan
-> Štěpán
Noo, to koukám. Pěkný kousky. A jsou tam i naši oblíbení SCALARE hahaha :-))))
04. 02. 2016 12:34 napsal/a Štěpán
Jojo,
to je ono, staroba bez příkras, přímej tah. Peťane, mrkni na odkaz https://avenger.bandcamp.com/ To je podobnej démon. Neuvěřitelná věrnost UG temnotám.