Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

2LP/CD 2015, Dark Descent Records / old school death metal / Dánsko

Na začátku všeho byli legendární američtí death metalisté AUTOPSY. Kapela, která za dlouhé roky existence a především svými prvními alby „Severed Survival“ a „Mental Funeral“ ovlivnila řadu metalových fans a kapel. Jedněmi z těch, kteří před svými vzory nijak nekličkují, jsou i Dánové UNDERGANG. Kapela má vskutku originální a všeříkající název. V našich končinách jsou UNDERGANG jménem známým opravdu jen v řadách „underground fans“ a tak se nevyhneme krátkému představení.

UNDERGANG vznikli v Kodani v roce 2008 na troskách kapely REALM OF CHAOS. Trojice byla od počátku inspirována již zmiňovanými AUTOPSY, GRAVE nebo INCANTATION. Ve své diskografii mají za relativně krátkou dobu činnosti slušný počet zářezů, mezi nimiž vyčnívají dvě dlouhohrající desky: „Indhentetafdøden“ (2009), „Til døden os Miller“ (2012). Nechybí ani několik EP, demáčů a splitek, z nichž tím nejzajímavějším pro české fans je split s Američany FUNEBRARUM, který vyšel u jihočeského labelu Doomentia records. UNDERGANG si během pár let na scéně vytvořili velice slušné jméno a uznání. Výsledkem pak jsou společné koncerty po boku legend AUTOPSY, REPULSION, BRUTAL TRUTH nebo DECEASED. V loňském roce pak UNDERGANG vydali svoji třetí velkou desku, pojmenovanou „Døden læger alle sår“. A již při pohledu na obal je jasné, že tohle nebude procházka růžovým sadem…

Samotný obsah nového alba „Døden læger alle sår“ je tím nejchorobnějším death metalem, který si jen dovedete představit. Všech deset skladeb se nese převážně ve středním tempu a houpavých, chytlavých kytarových riffech. Zlo a zahnívající krev je cítit všude kolem (úsměv). Od úvodní titulní skladby „Døden læger alle sår“ se UNDERGANG s ničím nepářou a neúprosně válcují naprosto odzbrojující basovou linkou a vokálem, kterému jen stěží porozumíte. Totálně záhrobní záležitost. Bicí artilerie žene tříčlenné komando smrti stále vpřed. Po většinu času tíživě a neúprosně, ale místy i zběsile a bez kompromisů. Na UNDERGANG se mi líbí, že ve svém old school death metalu míchají vlivy jak americké deathové školy, tak i té severské. V určitých pasážích dojde i na klasický „švédský“ chrastivý death metal, á la ENTOMBED a NIHILIST. Tyto přímočaré a špinavé partie působí jako odlehčení v jinak pevném sevření. Osobně za nejlepší skladbu považuji „Lemlæstelsens kunst“, která svou atmosférou, ponurostí, ohavností a změnou tempa pohlcuje vše kolem sebe. Zde je první polovina skladby pomalá a temná, místy hraničící s funeral/doom metalem, druhá polovina je totální deathmetalový výprask se vším všudy. Ale třeba poslední, sedm a půl minutový opus „Det gør kun ondt til du dør“, je také perfektní záležitostí díky své pestrosti a např. závěrečného sóla, které pro svoji výraznost úplně vyčnívá z konceptu celého alba. Milovníci kytarových sól a vyhrávek si ale jinak na své moc nepřijdou. Zvuk je totiž správně zahuhlaný a celý tenhle death metalový arzenál zaobalený do choroby, plísně a zmaru. I přes fakt, že jsou jednotlivé nástroje do jisté míry utopeny (což je záměr), je hudba UNDERGANG dobře čitelná. Snad jen texty si musíte vzít zvlášť k ruce. Ty jsou v rodné dánštině, takže jsem do Google translatoru hodil jen dva z nich. I přes kostrbatý překlad se mi dostalo klasických témat, přičemž nejčastější slova byly hrob, mrtvola, krev, smrt...

Třetí album od UNDERGANG se vydařilo. „Døden læger alle sår“ je kvalitní deskou, která je určená pro všechny milovníky staroškolského death metalu, který nijak nekličkuje ani nezraje. Je autentický, poctivý a syrový. Deska vyšla u labelu Dark Descent Records a to jak na 2LP, tak i na CD. Kodaňská trojice hraje death metal tak, jak ho má nejraději. Vyhýbá se jakýmkoliv moderním trendům a právě proto si na mezistátní scéně vysloužili respekt a uznání. Za sebou mají hraní na velkých evropských festivalech a před sebou i pozvání mezi metalovou smetánku na evropský Maryland Death fest. Ještě před tím však vůbec poprvé navštíví Česko. Svůj kolovrat smrti roztočí 19. února v Břeclavi a o den později i v jihočeském Písku. Určitě přijď!

Seznam skladeb:
  1. Døden læger alle sår
  2. Jomfrublodbad
  3. Kronisk betændelse i tarmene
  4. Ad Ligbitum
  5. Radbrækket
  6. Lemlæstelsens kunst
  7. Kogt i blod
  8. Gravrust
  9. Dødsfald
  10. Det gør kun ondt til du dør

Čas: 51:01

Sestava:
  • Ondsind  - baskytara
  • Anders Dødshjælp - bicí
  • David Torturdød - vokály, kytara

Bandcamp
Facebook

Zveřejněno: 16. 01. 2016
Přečteno:
3681 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 01. 2016 08:50 napsal/a kubánec
...
Už jednou hráli v Břeclavi a bylo to zlo!!! Tak chorobný vokál sem naživo dlouho nezažil. Toto Ti ustřelí Tvoju masnů ofinku. :o)))