Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

CD 2015, Profound Lore Records / death metal / Anglie

Tak se konečně dočkali, a vlastně i my. Britští smrtonoši CRUCIAMENTUM letos završují první dekádu své existence, a lepší dárek si (a vlastně i nám) nadělit nemohli než konečně vypustit do zatraceného světa svůj první plnohodnotný počin. Nebudu asi daleko od pravdy, když vyslovím přesvědčení, že v death metalovém suterénu nebylo letos očekávanějšího debutu. Po dech beroucím demu z roku 2009 „Convocation of Crawling Chaos“ a úchvatném EP „Engulfed in Desolation“ (2011) byla očekávání nad míru velká, což by se mohlo jevit částečně i jako svazující, ale CRUCIAMENTUM se povedlo debutem své krátkometrážní počiny v mých špinavých uších ještě o kousek překonat, a ač se to zdá neuvěřitelné, předčili mé tužby a dílo „Charnel Passages“ nemůžu nazvat jinak než grandiózní.

Předchozí EP vyšlo u dnes již prakticky neexistujících Nuclear Winter Records (všichni víme, o koho jde) a „velké“ CD vychází u „velkých“ Profound Lore Records. Už to naznačuje všem, kteří náhodou s kapelou ještě nepřišli do styku, že se nebude vařit z vody, a když nastíním, že u nahrávky posmrtnou ejakulaci zažijí hlavně příznivci kapel jako GRAVE MIASMA (dva členové CRUCIAMENTUM v této hydře také působí), DEAD CONGREGATION nebo SONNE ADAM, ale třeba i FUNEBRARUM nebo starých RUNEMAGICK, budou všichni v obraze, v jakéže márnici budeme nasávat pach Smrti. Přirovnávání moc v oblibě nemám, neb každý interpret by měl být svým způsobem originál, proto nástřel berte jen jako orientační. CRUCIAMENTUM totiž tento styl muziky dovedli de facto k dokonalosti, a „Charnel Passages“ nabízí v podstatě dokonalý model jedné z odnoží kovu smrti.

Kapela na svém prvním dlouhohrajícím albu představuje sedmičku kompozic dotažených po všech stránkách do nejmenšího detailu. U tohoto stylu je alfou a omegou atmosféra, a ta je zde uhrančivá takovým způsobem, že i při opakovaných seancích mi občas naskočí studená husina. Hudba působí dojmem, že vyvěrá z hlubinné propasti, z jejíhož nedohledného dna po černých stěnách plazí se nekonečné chóry oslavující smrt a zatracení, litanie mrtvých i zdánlivě ještě živých letí vstříc umírajícímu slunci a vyhasínající pohled čeká na osvobození. Kapela je neuvěřitelně silná jak po hráčské stránce (aniž by měla potřebu dávat to najevo zbytečně krkolomnými a technicky složitými pasážemi), tak hlavně skladatelsky. Nic tu není navíc, nic ani nechybí, vše sedí jak má, a deska je silná jak v jednotlivých částech, tak i jako celek. Stylově bezchybné kytary dovedou jak masakrálně řezat, tak i vytvářet halucinující melodie, jež nemohly vzniknout jinak než ve spánku, kdy Morpheus členům skupiny šeptal do uší své vize. Hypnotickou a lehkému transu podobnou náladu pomáhá spoluvytvářet i občasná podpora samplů, kterážto dominantní úlohu strunných nástrojů neruší a přes svou nenápadnost jest maximálně funkční. Rytmika, u mnohých stylových souputníků častá slabina, je u CRUCIAMENTUM taktéž stoprocentní, a to i v rychlých pasážích. Vyzdvihovat zde jednotlivé skladby či je dokonce rozebírat je na pár facek, neb album „Charnel Passages“ je neskutečná krása a dokonalost sama, a o té se nebrebtá, ta se poslouchá a vstřebává. Death metal povýšený na umění, obsahující vše, co posluchač od tohoto stylu očekává, co mu dělá dobře, bez ohledu na to, zda je mu bližší aura severských pohřebišť či zámořských sirnatých blasfémií.

Občas se v souvislosti s kapelou objeví označení Abyssal Death Metal, a já myslím, že je naprosto vystihující a mluvící za vše. Kdo má rád temný a atmosférický death metal, špinavý a přesto jasně srozumitelný, nemá nad čím váhat. Třešničkou na už tak dokonalém dortu je cover art z dílny Daniela Desecratora, známého to chilského umělce, a jestliže jsem dosud nezmínil zvuk, tak i ten je top a perfektně padnoucí hudebnímu obsahu CD. To si můžete zakoupit i na blížícím se koncertě (26.11.), kdy v rámci turné „Abysmal Darkness Prevails“ navštíví britský smrtící kvartet spolu s žánrovými kolegy CORPSESSED Prahu. Někde jsem četl, že plný kotel při bodování se dává počinům toliko nadčasovým, maximálně originálním a pokud možno dobu předbíhajícím. Já to mám se svým selským rozumem tak, že když nemám sebemenších výtek a vnímám něco jako ve svém stylu dokonalé, není co řešit. CRUCIAMENTUM se s albem „Charnel Passages“ povedla trefa do černého a já mám o death metalovém albu roku 2015 jasno.

Seznam skladeb:
  1. The Conquered Sun (The Dying Light Beyond Morpheus Realms)
  2. Necrophagous Communion
  3. Tongues of Nightshade
  4. Rites to the Abduction of Essence
  5. Piety Carved from Flesh
  6. Dissolution of Mortal Perception
  7. Collapse

Čas: 44:50

Sestava:
  • D.L. – kytara, klávesy, zpěv
  • R.C. – kytara
  • R.B. – basa, zpěv
  • D.B-H. – bicí

http://cruciamentumstore.blogspot.co.uk/

Facebook
Bandcamp
https://www.profoundlorerecords.com/


Zveřejněno: 22. 11. 2015
Přečteno:
3460 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 11. 2015 16:36 napsal/a ni.hil
Cruciamentum živě
Tak jsem vcera byl, koupil si samozrejme CDa :) a uzil si to - jen se mi zdalo, ze Cruciamentum to chvilema moc nebavilo, zvlast R.B. + D.L. (zpev a basa) pusobili, jakoby pocitali minuty do konce.. Na druhou stranu Corpsessed stavu meli, ta energie z nich sla:) No treba je to jen muj dojem, kazdopadne i tak jsem rad, ze jsem tuhle akci podporil !
25. 11. 2015 20:01 napsal/a Peťan
Výborné album
Výborné album, pro mě jeden z objevů letošního roku :) Zítra se na Sedmičku nedostanu, ač mě to mrzí sebevíc :-( Kdo můžete, určitě jděte!!!
23. 11. 2015 17:08 napsal/a pekop
CRUCIAMENTUM
Deska je vynikající, pro mě neznámá kapela dává spoustě zavedeným a skvělým kapelám na zadek, ale myslím, že jsi to malinko přehnal. Ale je to tvůj názor, tak proč to řešit. Pro mě je to 8 bodů a pochvala pro kapelu.
22. 11. 2015 20:29 napsal/a ni.hil
paráda
10/10 už jsem tu dlouho neviděl :) Už se těším na 26.11.!