Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

LP/CD 2015, AFM Records / thrash metal / Severní Irsko

Severoirští thrasheři GAMA BOMB toho mají za sebou již poměrně dost. Byli jedni z prvních, kteří v Evropě odstartovali thrashové šílenství a začali brázdit starý kontinent neúnavně několikrát do roka. A to jak sami dodávkou na malých undergroundových akcích, tak později i jako předkapely velkých kapel v tourbusu. A v neposlední řadě z nich několikrát byli i headlineři. V Česku se GAMA BOMB objevili hned několikrát. Ať už to byl poloprázdný koncert na Chmelnici v roce 2009 či v témže roce účast na dnes již neexistujícím festivalu Metalmania ve Zlíně, dopolední koncert na Brutal Assaultu a nebo zatím poslední zastávka po boku dánských ARTILLERY, vždy to stálo za to. Kapela vznikla již v roce 2002 a letos po více než dvouleté pauze přišla s novou velkou deskou. „Untouchable Glory“ je tak pátým zásekem v diskografii kapely.

U GAMA BOMB jsem byl vždy zvyklý na pěkné „vesmírné“ kresby obalů. Tentokrát se mi „útočný“ obal na bílém podkladu vůbec nelíbí. Přijde mi graficky nedotažený a amatérský. Důležitý je ale obsah desky a zde GAMA BOMB dosáhli kýženého výsledku v podobě velmi vydařené nahrávky. Podobně jako na předešlé desce „The Terror Tapes“ i na novince najdeme dvanáct svižných skladeb. A hned při prvním poslechu to Irům žeru i s navijákem. Jejich thrash metal mě vždycky bavil a tihle kluci neuhnuli ze svého pojetí ani o píď. Takže znovu nám GAMA BOMB servírují thrash ostrý jako břitva. Parádní a snadno zapamatovatelné kytarové riffy a celková odlehčená forma thrash metalu mě okamžitě pohltí. Z alba je cítit obrovské množství energie, radosti a nadhledu. A ten nadhled nespočívá jen v odlehčených textech, které se týkají i zábavy a párty. Celkově jsou skladby optimistické a veselé a to i díky občasným vtipným výkřikům v pozadí a skvěle dokreslujícím doprovodným vokálům. Jednotlivé skladby jsou pak poměrně krátké se stopáží okolo tří minut, ale o to více razantní. Pivo a irská whiskey teče proudem. K tomu si přidejte výrazné melodie, sóla a pasáže, které vás jednoduše donutí pařit s kapelou. Nejvýraznějším prvkem v hudbě GAMA BOMB byl vždy zpěv Phillyho Byrneho. Jeho čistý vokál prakticky úplně upustil od ječáků, ale více přidal na melodičnosti a celkové zpěvnosti. Z dvanácti skladeb je velice těžké vybrat ty, které vyčnívají. Celé album „Untouchable Glory“ totiž působí výborně a kompaktně jako celek. Vždyť dvanáct skladeb je napěchovaných do necelých dvaatřiceti minut. Jednotlivé skladby jsou úderné a nadopují vás energií tak, že než se nadějete, je poslech u konce. A není problém si album pustit ještě jednou. To se mi na GAMA BOMB vždycky líbilo. Nikdy nevymýšleli něco navíc, co by ubralo desce na intenzitě a energii. Kdybych přeci jen měl vybrat své favority, budou to skladby „Ninja Untouchables/Untouchable Glory „, „Avenge Me!“, „Drinkers, Inc.“, „Ride the Night“ a „She Thing“. Jedná se o skladby, které mi utkvěly po posleších nejvíce v paměti. Asi nepřekvapí, že hned ve dvou případech se jedná o singly, které byly kapelou streamovány ještě před vydáním desky „Untouchable Glory“.

Páté album GAMA BOMB mě opravdu potěšilo a utvrdilo v tom, že tahle kapela má jednoduše vysokou kvalitu a hlavně i svoji tvář, což je v dnešní záplavě kapel téměř nadlidský úkol. Díky struktuře jednotlivých skladeb, textové tématice a vokálu fandové thrash metalu GAMA BOMB bezpečně rozliší od ostatních kapel. Škoda, že v rámci nové thrash metalové vlny, se toto dá tvrdit jen o těch skutečně prvních kapelách, ke kterým GAMA BOMB jednoznačně patří. Mnoho dalších kapel splývá v jednu (čest výjimkám!) a pokud je nemáte dobře naposlouchané, jen těžko je identifikujete. GAMA BOMB svou novou deskou „Untouchable Glory“ potvrdili své postavení a věřím, že se brzy dočkáme i nějaké další koncertní zastávky u nás.

Seznam skladeb:
  1. Ninja Untouchables / Untouchable Glory
  2. Avenge Me!
  3. Drinkers, Inc.
  4. My Evil Eye
  5. Tuck Your T-Shirt In
  6. Ride the Night
  7. She Thing
  8. Witching Mania
  9. James Joints
  10. Raging Skies
  11. I Will Haunt You
  12. After the Fire

Čas: 31:34

Sestava:
  • Joe McGuigan - baskytara
  • Philly Byrne - zpěv
  • Paul Caffrey - bicí
  • Domo Dixon - kytara
  • John Roche - kytara

Facebook
Homepage

Zveřejněno: 07. 12. 2015
Přečteno:
3521 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář