Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

EP 2015, Hammerheart America / death/doom / Japonsko

Japonskou death/doom metalovou sebranku COFFINS jsem objevil zhruba před čtyřmi roky, kdy jsem na encyklopedii Metal Archives hledal nějaké informace z diskografie ASPHYX. V sekci podobných kapel na mě vyskočili právě COFFINS a já si je okamžitě zamiloval. Desky „Mortuary in Darkness“ a „The Other Side of Blasphemy“ jsem slyšel nesčetněkrát a pořád mě baví. I novější věci z diskografie mám velmi rád. Vždycky mi seděl ten valivý old school death metal pořádně pročísnutý doom metalovou temnotou. COFFINS jsou na scéně bez jednoho roku již dvě desetiletí a nemusí v dnešní době nikomu nic dokazovat. A tak jsem jejich další přírůstek do bohaté diskografie vítal s nadšením. Byť jde jen o šestiskladbové EP pojmenované „Craving to Eternal Slumber“.

Vydařený obal, tentokráte více barevný, než mají COFFINS ve zvyku. Nicméně temný a hrůzostrašný zároveň je pořád stejně. EP „Craving to Eternal Slumber“ sice obsahuje pouze šest skladeb, ale ty vydají na celou půlhodinku muziky. Od začátku mi je jasné, že COFFINS se s tím nijak párat nebudou. Úvodní „Hatred Storm“ nezačíná žádným intrem a od samého úvodu dostávám COFFINS takové, jaké je mám rád. Špinavý death metal vycházející ze starých dobrých klasik ze severu, jakými jsou ENTOMBED nebo DISMEMBER. COFFINS zde sázejí na jednoduchost. Přidejte si k tomu zastřený a chrchlající vokál a na povrch zemský leze něco nelidského. Dvojka „Tyrant“ je v podstatě jak přes kopírák. Ve druhé polovině ale konečně dojde i na pomalejší vyhrávky, uklidnění a nastolení temné atmosféry. Pak ovšem COFFINS znovu rozjíždějí svůj kolovrátek. Titulní skladba „Craving to Eternal Slumber“ má rovných sedm minut a je tak nejdelší skladbou na EP. Zde konečně COFFINS výrazněji brázdí v doomových vodách. Pomalé a kradoucí se pasáže střídají ty střednětempé. Je to pomalé a bolestné. V jednom momentě COFFINS téměř zmlknou, aby pak vyrukovali s death metalovou mašinérií. Nejlepší skladba na albu! Druhá polovina alba mě po téhle klasice ale tolik nebaví. „Stairway to Torment“ je ještě v pohodě. Typický deathový kolovrat, který upaluje stále stejným a stereotypním tempem. Ve druhé polovině skladby přichází zklidnění a kytarové sólo, které je ale šíleně utopené. „An Obscure Pain“ je také klasickou skladbou, která ale není ničím výrazná. Opět utopené sólo a pak stále stejnou rychlostí do cíle. Závěrečná „Decapitated Crawl“ je pro mě nejslabším článkem na albu. Připadám si chvílemi spíše jako když poslouchám nějaký goregrind – „umca umca hop hop“. A tohle mi příliš nevoní. Zvlášť v případě COFFINS.

Nové EP „Craving to Eternal Slumber“ ve mně zanechalo rozporuplné pocity. Na jednu stranu se Japonci prezentují svou klasickou školou, na stranu druhou jsem se ve druhé polovině nahrávky nudil. A to se prosím jedná pouze o EP. COFFINS ubrali doom metalových pasáží, což je podle mě obrovská škoda. Právě kombinace klasického death metalu a doomu tuhle partu zdobila. Místo toho teď dostávám pouze část toho, na co jsem byl zvyklý. Minimálně tři skladby ze šesti jsou vata a to je prostě příliš. Na druhou stranu, kvalita se COFFINS upřít nedá ani na této nahrávce a stále si drží svůj standard. Osobně ale sáhnu po jiných albech z bohaté diskografie této čtveřice.

Seznam skladeb:
  1. Hatred Storm
  2. Tyrant
  3. Craving to Eternal Slumber
  4. Stairway to Torment 
  5. An Obscure Pain     
  6. Decapitated Crawl

Čas: 29:47

Sestava:
  • Uchino - kytara, vokály
  • Satoshi - bicí
  • Jun Tokita - vokály
  • Masafumi Atake - baskytara, vokály

Facebook
Homepage

Zveřejněno: 20. 11. 2015
Přečteno:
3450 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář