Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

EP 2013, Thrashing Madness Productions / thrash metal / Polsko

O thrasherech REPULSOR z polského Gdaňsku jsem před pár dny neměl ani potuchy. Jejich basák/zpěvák Filip mi ale po naší facebookové konverzaci zaslal debut v podobě EP „Trapped in Nightmare“ k ochutnávce. REPULSOR hrají ve třech a na polské scéně se pohybují od roku 2010. Na svém kontě mají zatím pouze toto zmiňované EP, které je navíc již dva roky staré, ale za poslech zcela určitě stojí. Dlouho jsem nedržel v ruce tak pěkně zpracované CD. Kromě perfektního barevného obalu mě potěšil masivní booklet, v němž najdeme nejen texty všech skladeb, ale také mnoho fotografií, informace o kapele, jejích členech a to i těch bývalých. Je tu také na dvou stranách popsána historie REPULSOR. Vše doprovázeno perfektní grafikou. Vskutku povedené.

Samotné EP „Trapped in Nightmare“ obsahuje šest skladeb, přičemž „The Summoning“ je jakési intermezzo. Už úvodní vál s tradičním thrashovým názvem „Toxic Tommorow“ dává tušit, co jsou REPULSOR zač. Žádné slitování, ale rychle na věc. Lehce zašpiněný, zahuhlaný a trochu utopený zvuk je u takhle ostrého thrashingu na škodu, ale berme v potaz, že se jedná o první nahrávku těchto mladíků. REPULSOR se s ničím nepářou, riffy jak z partesu, krátké vyhrávky, rychlá a intenzivní sóla a především nesmlouvavý nářez. Tak trochu slyším rané KREATOR. Trojice sešlápne plyn ještě více na podlahu i v následující „R.M.D.H.“ – neboli „Real Moshers – Die Hard“. Asi netřeba více dodávat (úsměv) Po zmíněném intru následuje druhá polovina EP. „To the Coven“ je další thrash metalovou vypalovačkou s chytlavým riffem. Podle mě asi nejlepší věc na EP. Oceňuji výbornou výslovnost a frázování Filipova vokálu. Vrcholem je výrazné a dlouhé kytarové sólo za polovinou skladby, se kterým REPULSOR snad ještě přidají na tempu. Krátkým intrem začíná i „Killing Instinct“. Pak nastává doslova peklo. Klasické thrashové postupy, typická stavba skladby, ale zatraceně dobře poskládaná mozaika. V úvodu „Stained Heritage“ bicman Jeff vypráší svou bicí soupravu a pak už to REPULSOR sype hlava nehlava. Melodická vyhrávka je předzvěstí, že zde je něco trochu jinak. REPULSOR pokračují v klidnějším tempu než v předešlých skladbách. Přidali i na melodiích a ukázali i své další přednosti. Sólo je spíše ze škatulky heavy metalu a mně se tahle pestrost líbí.

Protože CD „Trapped in Nightmare“ kapela nechala vydat znovu, moje verze pak obsahuje ještě tři bonusy. Jedná se skladby, které jsou novější a nahrané v loňském roce. A posun REPULSOR je znát! Kvalitnější zvuk, díky kterému jsou všechny nástroje čitelné, posouvá hudbu REPULSOR zase o kus dál. Určitou špinavost si ale kapela zachovala a to je v jejich případě dobře. „Face of Death“ je více technická. Vážnost celé skladbě dodá i hlas mluvící v pozadí zhruba uprostřed stopáže. „Schizophreniac“ je další typickou thrash vypalovačkou. Zde REPULSOR neuhnuli ani o centimetr a neubrali ani o kvalt. Zničit a odejít. Třetím bonusem je skladba „Repulsive Oppressor“ se svým pomalým rozjezdem. Pak nás ovšem trojice postupně pěkně rozporucuje. Nejprve udělá pár záseků kytara, pak se přidá i zbytek. Přesto se jedná o „nejkytarovější“ a nejpomalejší skladbu od REPULSOR.

Celkově musím EP „Trapped in Nightmare“ hodnotit velmi dobře. Jedná se zajímavý objev na scéně a kvalitní kapelu, která má do budoucna velký potenciál. Na nahrávce je slyšitelný velký posun celé kapely. Novější materiál je o poznání propracovanější a výraznější, než dva a více roků staré skladby. REPULSOR kráčejí tím správným směrem a rád budu sledovat další vývoj. Věřím, že je v budoucnu uvidím live (úsměv).

Seznam skladeb:
  1. Toxic Tomorrow
  2. R.M.D.H.
  3. The Summoning
  4. To the Coven
  5. Killing Instinct
  6. Stained Heritage
  7. Faces of Death (bonus)
  8. Schizophreniac (bonus)
  9. Repulsive Oppressor (bonus)

Čas: 36:47

Sestava:
  • Łukasz Styś - kytara
  • Jeff - bicí
  • Strzała (Filip Strzemieczny) - baskytara/vokály

Facebook

Zveřejněno: 30. 10. 2015
Přečteno:
3667 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář