Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

LP/CD 2015, kooperace více labelů / thrashcore / Česko

Kapelu STOLEN LIVES jsem poprvé zaregistroval díky společnému splitku s dnes jedničkou tuzemského undergroundu LAHAR. To bylo ještě v době, kdy obě party drtily neurvalý thrashcore. Zatímco LAHAR se postupem času vyprofilovali v ryze čistou thrash metalovou kapelu a ve své hudbě odbourali i poslední zbytky hardcoru, STOLEN LIVES zůstali věrní své odnoži. I když jistý přerod nebo spíše posun kapela udělala. A ten je nejvíce slyšet na jejich aktuální desce „Budoucnost sviní“. Album vyšlo letos v létě v kooperaci hned dvanácti labelů a to jak na vinylu (300 ks.), tak i na CD (300 ks.). Obal s „prasečím thrasherem“, který celkem vystihuje název alba, má na svědomí kreslíř Tofu Thrasher, mj. autor obalu předchozího splitu s RAPSOD či plakátů dnes již zaniklého festivalu Play Fast or Dont.

Samotné album „Budoucnost sviní“ pak ukrývá dvanáct nabitých válů. Vše odstartuje krátké a hrané intro. Pomalé vyhrávky jen připraví posluchače na to, co přijde. STOLEN LIVES se s ničím nepářou a hned válec „Nekonečný cyklus“ dává jasnou odpověď na to, s čím že to pánové letos přišli. Agresivní nástup a pak už jen thrash/hardcore nálet. Okamžitě je poznat, jakým směrem se STOLEN LIVES vydávají. Zatímco jejich prvotní nahrávky byly vysloveně „bordel“, tentokrát se jedná o hotovou a po všech stránkách vyzrálou kapelu. Na LP „Budoucnost sviní“ je dobře slyšet jejich větší příklon ke klasickému thrash metalu. Dočkáme se zde více kytarových vyhrávek, kytarových sól i momentů, které do této škatulky lze zařadit. Například perfektně srozumitelný Davidův vokál. Stále je to řev, nicméně spíše níže položený. Dalším faktorem je zařazení i několika pomalejších pasáží. Ty jsou sice krátké, ale například ve skladbě „Syndrom vyhasnutí“ výrazně obohacují celou tvorbu kapely. Samozřejmě STOLEN LIVES ze své muziky neodbourali hardcore složku. A je to dobře. Svým způsobem díky současnému pojetí jsou STOLEN LIVES v našich luzích a hájích lehce rozpoznatelnou kapelou. Ve své odnoži patří k absolutní špičce, ne-li na vrchol. Jednotlivé skladby mají stopáž v průměru necelé dvě minuty, což je v tomto případě ideální. Prostě nahrnout to a vypadnout. I z toho důvodu působí celé album velmi intenzivně, přímočaře a má jasné sdělení. Čas na oddech není žádný a tak to u STOLEN LIVES bylo vždycky. Na celém albu nenajdete slabé místo a všechny skladby jsou i přes svou podobnost vyvážené a na vysoké úrovni. Stejně tak jsou všechny jasnými koncertními vypalovačkami. Snad jen škoda, že STOLEN LIVES disponují pouze jednou kytarou. Zdvojení kytar by jejich thrashcore určitě posunulo ještě o kousek dále po instrumentální stránce. Textově zůstala čtveřice tam, kde byla. Klasická a kvalitně zpracovaná hardcore tématika je již dlouhá léta součástí hudby STOLEN LIVES.

STOLEN LIVES se svou novou deskou jednoznačně nezklamali. Naopak si troufám tvrdit, že jde o jejich doposud nejlepší nahrávku. Nejenže je to první velké album, ale především díky energickému a chytlavému materiálu. Kapele se podařilo do malého prostoru napěchovat maximum možného. Velmi dobrý výsledek i pocit z poslechu ještě potvrzuje skvělý zvuk z vyhlášeného Shaark studia, kde loni v prosinci STOLEN LIVES tento materiál nahráli. Stejně tak zpracování nosičů je na vysoké úrovni. Nechybí ani překlady textů do angličtiny. Povedená práce a jedna z nejlepších desek, která na tuzemské undergroundové scéně vyšla.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Nekonečný cyklus
  3. Budoucnost sviní
  4. Hymna mrtvého národa
  5. Kup si svou smrt
  6. Ztráta
  7. Bída a lesk
  8. Uspat syčící vztek
  9. Syndrom vyhasnutí
  10. Jsem blíž ke dnu
  11. Zklamání
  12. Napořád

Čas: cca 20 min.

Sestava:
  • David - zpěv
  • Honza - bicí
  • Jarda - baskytara
  • Tomáš - kytara

http://fuckingstolenlives.bandcamp.com/

Zveřejněno: 22. 10. 2015
Přečteno:
3926 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář