Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

CD 2015, Vic Records / death metal / Švédsko, Česko, Norsko

Paul Speckmann (MASTER, DEATH STRIKE, ABOMINATION, …) a Rogga Johansson (PAGANIZER, REVOLTING, THE GROTESQUERY, …) jsou neúnavní dříči na světové death metalové scéně. Každoročně vydávají se svými kapelami řadové desky, neúnavně koncertují a tráví čas ve studiích. Není vůbec divu, že se tyto dvě osobnosti za ty dlouhé roky dobře znají. A tak netrvalo dlouho, aby vznikl další z mnoha projektů těchto mistrů. V roce 2013 slova dalo slovo a vyšel povedený debut „Sulphur Skies“ pod naprosto jednoduchým názvem, který dá okamžitě všem odpověď, kdo za tím poselstvím stojí: JOHANSSON & SPECKMANN. Neuplynuly ještě ani dva roky a máte zde druhou řadovku, kterou pánové pojmenovali „Mask of the Treacherous“ a vydali u Vic Records.

Oba pánové toho mají za sebou opravdu hodně. Nepřeberné množství zkušeností, roky hraní a tvoření materiálu. Dlouhé roky věrnosti a oddanosti old school death metalu. Nikdo z nich neuhnul ani o píď. A to je dobře patrné i na albu „Mask of the Treacherous“. Rogga Johansson se postaral o kytary a basu. Těžko něco jeho hře vytýkat. Rogga je odkojený švédskou death metalovou školou, která místy působí jako chrastivý kolovrátek. Specifický zvuk kytar je na místě. Úplně čisté „Švédsko“ to však není. V každé skladbě je cítit únik ke klasické deathové škole ala MASTER. Ale to se dalo čekat. Líbí se mi, že je album pestré, co se změn tempa týče. Kytarových sól naleznete mnoho a jsou spíše kratších stopáží, o to ale více intenzivní. Najdeme i momenty, které dokážou celé album zklidnit a jsou plné melodií. Například takové sólo těsně za polovinou skladby „Through the Filth and Riddled Ages“ dokáže parádně zpestřit poslech celé desky. Vůbec, tuto skladbu řadím k těm nejlepším na albu. Už jen pro své jiné, pomalejší aranže. Charakter desky je ale jinak ryzí death metalová mašinérie, která jako buldozer tlačí větší a větší hromadu před sebou. Vokál Paula Speckmanna asi není třeba představovat. Tenhle chlapík na co sáhne, to stojí za to. Výrazný rozdíl oproti Paulovo působení v MASTER zde neslyším. Pořád je to ten starý dobrý chrapot, které je rozumět, máte-li v ruce texty. Zpěvák, který má pro daný žánr naprosto rozpoznatelný vokál a spolehlivě ho každý fanda death metalu identifikuje. Zapomenout nemohu ani na třetí článek v sestavě tohoto projektu – bubeníka Brynjara Helgetuna z Norska. Další představitel klasické deathové školy, s parádní technikou. Velkým plusem celé desky „Mask of the Treacherous“ je její stopáž. Necelých třiatřicet minut death metalové mašinérie rozporcovaných na devět kusů, je naprosto ideální. Než se nadějete, je album u konce. Žádný pocit nudy nebo opakování se, vás v tomto případě nemá šanci zastihnout. Vše devět kompozic je na vysoké úrovni a těžko v ní hledat favority. K již zmíněné „Through the Filth and Riddled Ages“ bych přidal nesmlouvavý otvírák „Mask of the Treacherous“ a „The Bringer of Pain“.

Tento projekt se rozhodně povedl po všech stránkách. „Mask of the Treacherous“ je jak materiálem, tak i produkcí na vysoké úrovni. Zvuk je příhodný žánru – zašpiněný, hutný ale velmi dobře čitelný. Přesně takový, jakým by měla disponovat stará death metalová kapela. A další důležitý poznatek a možná i smysl celého tohoto projektu je fakt, že se pánům podařilo výborně propojit dvě sobě příbuzné, ale odlišné podoby death metalu. Rogga Johansson v roli reprezentanta švédské školy, Paul Speckmann zase představitel americké scény. I když v jeho případě bych se nebál použít termín „Speckmann death metal“ (úsměv). Parádní album pro všechny staromilce.

Seznam skladeb:
  1. Mask of the Treacherous
  2. Inhuman Lust
  3. Through the Filth and Riddled Ages
  4. The Wicked Marches On
  5. The Bringer of Pain
  6. I'll End Your Rotten Life
  7. Within Reach     
  8. Enslaved in Filth
  9. A Grave for This World

Čas: 32:47

Sestava:
  • Rogga Johansson - kytara, baskytara
  • Paul Speckmann - vokály
  • Brynjar Helgetun - bicí

Facebook
Myspace

Zveřejněno: 21. 09. 2015
Přečteno:
3531 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář