Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Na turné s názvem ?Trosky v kovu?, na jehož zastávku v Humpolci 24.4.99 se vypravilo tříčlenné komando z FOBIE (Hanka, Jirka, Márty), jsme pokecali s kytaristou INFANTICIDE Petrem Pištěkem.

O novém albu, o turné samotném, a o dalších věcech týkajících se kapely? zprávičku o koncertě najdete o pár stránek dál...

F_ Márty: Řekni nám stručně historii ?

Petr: Takže začali jsme v 93 roce, kdy ze začátku jsem ještě hrál v MELANCHOLY PESSIMISM a pak jsem odešel. Říkám, založím si vlastní kapelu a potom jsem natrefil na kluky se kterýma teď hraju, že oni něco zkoušejí, abych jim pomohl s druhou kytarou, že jeden má odcházet na vojnu a nějaké ještě problémy se zpěvem a tak. Tak proč ne, říkám, co chtěli natočit, tak jsme natočili, řekl jsem jim, uděláme to a pak si někoho najdete. No a pak už se to nějak rozjelo, že jsem si říkal, že je škoda s něčím takovým končit, když už se to rozjelo tak jsem zůstal. Potom přišel sólový zpěvák, během toho 94 roku, to jsme ještě předtím vlastně natočili demo ?Life in dead faint?, po příchodu zpěváka v tom 95 jsme chtěli točit druhé demo, ale potom se to dostalo na CD na splitko, jmenuje se to ?Always new looks?.

F_Jirka: Tam jsou 4 písničky ?.

Petr: Ano, tam jsou 4 věci, je to trochu jinak udělané, my tu muziku pokaždé děláme trochu jinak víceméně. I když jako stejně, ten vývoj tam je dost cítit, i na tom posledním albu, které jsme vydali letos, no a právě mezi tím splitkem a tím albem následovala dost dlouhá doba. My jsme po natočení splitka hodně koncertovali, hlavně jsme v tom 95 roce byli známí jako předkapela hrozně moc těch zahraničních hvězd, třeba jako VADER, DISMEMBER, DISSECTION, atd. No a potom následovali neustálé personální změny, to nás brzdilo. My jsme vystřídali, vlastně tento kytarista už je čtvrtý v pořadí, potom byli ještě problémy se zkušebnou, takže to nás zase dál brzdilo, no a potom jsme si ještě dali takovou pauzu, kdy jsme nic nedělali ?. No a to je vlastně ta dlouhá pomlka ?. Hledání nového kytaristy, menší personální problémy, odchod zpěváka, potom se vrátil zpátky ? takže to asi způsobilo to, že o nás nebylo dlouho slyšet, navíc jsme ztratili management nějaký aspoň co byl ? takže se nedělalo nic, díky téhle pomlce já osobně ještě se Zdeňou Neusarem jsme zinicializovali celou tuhle akci, tuhle šnůru, pak se to celé rozjelo no a vlastně každá kapela je svým způsobem aktuální, TORTHARRY mají vydávat album, SAD HARMONY chtějí taky něco dělat, oni to sice neuvádějí moc na koncertech a SILENTi ti byli spíš jako do počtu, kvůli kombinaci, vyváženosti stylů.

F_Márty: Aktuální sestava je tedy ?

Petr: Michal Kedroň ? bicí, ten s námi hraje od začátku, Michal Halámek ? basa, ten taky hraje v kapele od začátku, ovšem v dobách toho splitka byl na vojně, takže za něj basové party natočil Bruno z KRABATHORu, potom nám vypomáhal Kocourek z MELANCHOLY PESSIMISM, bývalý kytarista, teď už tam nehraje, teď už nehraje vůbec. Vystřídali jsme 4 kytaristy, předposlední Marek Podolinský ten s námi vlastně natočil to nové album, točili jsme ho předminulý rok v prosinci, s tím, že to vyjde v létě. Měli jsme to domluvené s jednou firmou, že nám to vydá, ale bohužel po nahrání z toho sešlo s tím, že nemají teď peníze a že by to vydali později, jenomže my jsme nechtěli čekat tak dlouho, tak jsme si to vydali sami na vlastní náklady, je to sice jako pod hlavičkou TOMI records, ale to je taková hříčka, Tom Jilík a Infanticide, to je člověk který nám dělá teď management. Takže Marek Podolinský s námi natočil to první album a potom odešel, z osobních důvodů, že chtěl hrát něco jiného. A teď je s námi Přema Boček. Sólový zpěvák stále zůstal ? Míra, pod přezdívkou Thoth. No a mě znáte ? Petr Pištěk.

F_Márty: Jak dlouho vznikal materiál na CD ?Infanticide??

Petr: Ten vznikal vlastně během té pauzy. To byla taková pauza, kdy jsme vlastně aktivně nepracovali. Jednou, dvakrát týdně jsme se sešli a třeba jsme ani nehráli, jen jsme kecali a občas do toho něco padlo, a takhle postupně spontánně to vznikalo. Někdy se muselo zabrat samozřejmě. Třeba máme skladbu Trilogy, dneska jsme jí nehráli, ta má 15 minut, ta vlastní klasická část má asi 7 minut, dalších 5 minut je prolog a další cca 4 minuty je epilog. Epilog je vyloženě akustický, skládá se z různých klávesových partů atd. No a tuhle věc jsem dělal skoro přes rok i text jsem psal pomalu. Hodně jsem si na tom dal záležet. Takže abych to shrnul, celkem ty věci vznikaly tak cca 15 měsíců. Třeba na ten Prolog jsme si dělali pracovní nahrávku, abychom ušetřili čas ve studiu, protože tam je hodně nástrojů.

F_Jirka: O čem pojednává ten text Trilogy?

Petr: Kdybych podle toho měl udělat klip, tak je to o člověku, který stojí nahoře na skále, někde v poušti a je mu hrozně špatně. Je mu vedro, žízeň, a říká si co jsem to udělal, že jsem tady a teď se podívá dolů a vidí tam pod sebou takovou oázu a vchod do jeskyně, no a tam jsem byl a tam mi bylo fajn a proč jsem to udělal ?. Tam se neříká proč, tam se jedná o to, že většina lidí když dojde ke krizi, tak si za to můžou sami, způsobili si něco, za což jsou potrestáni ?. Máme tam hosty v téhle písni, na sólovou kytaru, je to můj kamarád z jedné místní rockové kapely Rudé Kostry, tam právě zpívá náš bývalý kytarista, sbory nám tam zpívají Vlasta z MELANCHOLY PESSIMISM, Jiří Sládek ze SAD HARMONY. Do budoucna plánujeme víc sborů, víc členitější vokály.

F_Márty: V jakým studiu jste to natáčeli?

Petr: V Shaarku v Bzenci. Je to dobré studio. Zkoušeli jsme jedno studio v Otrokovicích, potom Exponent na Slovensku. Pak jsme se rozhodli pro Shaark. Byla tam dobrá spolupráce, dost velká volnost. Myslím, že se to vyplatilo, příště tam asi půjdeme znovu, pokud nedostaneme chuť vyzkoušet něco nového, jiného.

F_Márty: Jak by jsi srovnal nynější tvorbu s tou starší?

Petr: Mě hrozně pobavila recenze z Loss Of Sanity, on to recenzoval kladně, vyloženě kladně, ale psal to stylem, že každou skladbu přirovnával k jídlu, že mu to chutná a každou skladbu nazval nějakým jiným jídlem. V jiných fanzinech a časopisech se píše tak či onak. Někdo to chválil, x dalších lidí si to chválí, ale jiní, zase říkají, to není to pravé, je to jakési vyměklé. Co tam ty klávesy dělají a tak ? srovnal bych to asi tak, že je to takové více experimentální a víc přitlačené do melodiky a techniky. Těch experimentů tam bylo celkem dost, pro nás to byla taky celkem škola, i někdy si říkám, jestli toho nebylo moc, těch samplů, což třeba na živo vůbec neprezentujeme, protože teď na to nejsou prostředky. Nudí mě dělat pořád to samé, proto zkouším něco nového, v daném stylu samozřejmě.

F_Márty: Co tohle turné, jak probíhá, kolik bylo zatím v průměru lidí na koncertech?

Petr: Zatím byly 3 koncerty, s tím že INFANTICIDE na třetím nehráli, ale doslechl jsem se že včera bylo dost málo lidí, prý kolem 50ti platících, to mě celkem dost zarazilo, takže jsme asi o nic nepřišli. Z personálních důvodů jsme nejeli do České Skalice. První byla Březová nad Svitavou, to bylo výborné, tam bylo víc kapel ještě než tady asi o jednu ale dost dobře to dopadlo, lidí dost, snad vyprodaný sál, výborná komunikace s fans. Dneska je to takové slabší (asi 80 platících, ovšem publikum bylo mrtvé jako vždy ve Fabrice ? pozn. Márty).

F_Jirka: Jak bys okomentoval tvorbu kapel na tomhle turné?

Petr: Především bych celkem ocenil dobrou spolupráci mezi kapelami. Nikdo z nich není nějaký idiot, který by se choval nějak špatně. Dobrá spolupráce se zvukaři, dobrý aparát. Jejich tvorba, no proto jsme ty kapely vybrali, protože se nám zdály dobré.

F_Jirka: Jak se ti líbí jejich hudba?

Petr: Dobrá, nehrál bych jí, ale rád si jí poslechnu a třeba se tím nechám nějak inspirovat. Mě se třeba hrozně líbí smyčce, teď hodně poslouchám věci kde jsou smyčce, třeba RHAPSODY, nebo takové ty speedovky, ? vážná hudba se mi začala líbit. Ne že bychom přibrali houslistu, to těžko, ? není špatné se tím nechat inspirovat ? ještě k SAD HARMONY, ty mě přijdou takoví moc alternativní, to zas na mě moc není, rád si to poslechnu, ale tohle bych asi nehrál ?

F_Márty: Co říkáš na náš vstup do NATO?

Petr: Má to akorát bych řekl politickou výhodu, ale jinak jsem pacifista, politicky je to výhodné, protože jsou tam státy které jsou už třeba i v evropské unii a třeba tam nějaké ty provázanosti budou, takže v tom to má výhodu, ale co se týče války tak to v žádném případě ?

F_Márty: Na to navážu, co si myslíš o krizi v Jugoslávii?

Petr: To je smutné, vyplouvají na povrch ty různé nesrovnalosti, nic není správné a nic není špatné, prostě západ tvrdí něco, východ zase něco, ale když se na to podíváš, tak nevíš na co máš reagovat, co je dobře, není to určitě dobré, ale moc se o to nezajímám z toho vojenského důvodu ? je to asi velmi špatné, že někdo trpí ?.

F_Márty: Byl jsi na vojně?

Petr: Nebyl, ani bych nešel ? (jó mám stejnej názor ? pozn. Márty)

F_Márty: Tak to nějak uzavři, něco na závěr ?

Petr: Třeba špunt ? (hahaha), je toho dost, kolik tam máš ještě pásku?

teď se situace obrátila, odpovídá F_Márty: No ještě dost ?

F_Jirka: Co FOBIE, co jsi říkal Testu?

Petr: Já jsem to nějak proletěl, ale dobrý ?.

F_Jirka: Jsi Ortodox?

Petr: Ortodoxní, ten pojem mi jako nikdy moc neříkal, ortodoxní může být i konzervativní nebo pokrokový nebo zkostnatělý ?.

F_Márty: Vše je relativní ?

Petr: Přesně tak ? mě se fakt nelíbí jak se hudební scéna dělí na x táborů, když se kapela nehodí přesně do škatulky tak je pro někoho vyřízená ? zase potom když se podíváš na tu konzumní scénu, ona to není scéna to je odpad typu LUNETIC, to není muzika, nejlepší muzika je taková, která je dělaná od srdce. Ať už děláš cokoliv, lidi to poznají, časem to poznat je ? jako příklad třeba KRABATHOR, kteří to fakt dělají nekompromisně, ale oni si zatím stojí je to vidět na jejich koncertech ?..

F_Márty: Takže díky za rozhovor ?.

Petr: Za ten rozhovor bych vám chtěl taky poděkovat, ať se vám daří v tom co děláte, ať dosáhnete toho čeho chcete dosáhnout, v čemkoliv, v časopise, v muzice, hlavně ať to děláte pořádně a z celého srdce! A to platí pro všechny lidi.


Zveřejněno: 10. 05. 1999
Přečteno:
3565 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář