Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

CD 2015, Old Temple / death metal / Polsko

Je příznačné a přesto pořád stejně překvapující, kterak je člověk tvor omylný a neustále musí být přesvědčován o tom, že nic není tak, jak vypadá. Dalším důkazem, že se nevyplácí zařadit si určitý subjekt (v tomto případě kapelu) do kolonky „už mě ničím nepřekvapí“, je polská hydra EMBRIONAL, která mým opětovně nahlodaným vnitřním jistotám zasadila políček letošním zabijáckým zásekem „The Devil Inside“. Ne že by se polské komando zjevilo z ničeho nic, za ten tucet let své existence už mají něco za sebou, ale debut „Absolutely Anti-Human Behaviors“ (2012) jsem osobně bral jako sice ne špatné, ale přece jen lehce nadprůměrné dílko, kde v mých uších forma vítězila nad obsahem, loňskou kompilačku „Annihilation 2007 + Live“ jsem bral spíše jako dárek pro věrné fanoušky a sběratele, a tak by mě nenapadlo, že jednou budu muset přehodnotit své stanovisko, že EMBRIONAL jsou jen jedni z davu a navždy jimi zůstanou. Stalo se, a nezbývá, než se skupině dodatečně v duchu omluvit a kochat se novinkou, která mi vytřela zrak (nebo spíše sluch).

Album „The Devil Inside“ je svým způsobem výjimečné už tím, jak zajímavě odlišné reakce a emoce v posluchačích vyvolává, alespoň soudě dle osobních poznatků. Zjistil jsem, že většině mých známých se líbí, ale každému jako by pro trochu něco jiného, taktéž návaly euforie může u každého posluchače vyvolávat něco jiného. Což už samo o sobě svědčí o tom, že se u novinky spíše než se slovy sterilita či nuda budeme setkávat se synonymy slov pestrost, rozmanitost, nápaditost. Takže můj skromný pohled na současnou tvář kapely prezentovanou plackou „The Devil Inside“ je ten, že se EMBRIONAL posunuli ve všech myslitelných směrech, a stojí na prahu nové kapitoly své existence, přestože dělají v podstatě pořád to samé. Nadchl mě například zvuk, který na mě zpočátku působil jako poněkud více nabasovaný, ale nemusíte dávat nahrávce ani přehnaně moc času, abyste zjistili, že jiný sound u tohoto materiálu byste si asi nedokázali představit. Hustý, čitelný, a hlavně dokáže navodit potřebnou atmosféru. Tou tvorba polských zvěstovatelů konce lidstva přímo dýchá, a bez nějakých falešných kouzel „špinění“ zvuku je hmatatelná po celou hrací dobu alba. „The Devil Inside“ navíc působí z hlediska hudebního jako dobře promyšlený jednotný celek (a tady ten posun vnímám jako největší), plusem je, že i přes zjevnou kompaktnost má každý track sám o sobě svou dílčí sílu a přitažlivost. Ať už jsou to působivé atmosférické kusy jako „Funeral March“, nebo naopak zběsile masakrující „910“ či „“Whores, Drugs and Brain Dead“, které jako by měly za cíl jen vše rozsekat a zničit a mohly by vyvolávat zdání lehkého nezapadnutí do konceptu, vše nakonec dohromady hezky sedí a krásně do sebe zapadá. Když připočteme i velice slušnou technickou úroveň muzikantů, podtrženou maximálním nasazením a uvěřitelností, máme najednou před sebou dílo spadající do kategorie nadmíru vydařených.

EMBRIONAL na novince ve své podstatě nevymýšlí nic nového pod vyhasínajícím sluncem. Těží jak z osvědčených tradic temného death metalu, tak i ze soudobého pojetí extrémní hudby. Dělají to však tak šikovně a přirozeně, jak málokdo. Nalezneme zde už klasický odkaz americké staré školy blasfemického kovu smrti, náznaky jeho australských jedovatě obskurních výhonků, vzdálené ozvěny z francouzských black/deathových dekadentních hlubin, ale i svěží závan vanoucí z čerstvě obdělávaných extrémně metalových plání. Zdravě inspirováni a možná jednou i inspirující, to jsou nyní EMBRIONAL. Když jsem psal, že mají už tucet let za sebou, jedním dechem dodávám, že pevně věřím v to, že to nejlepší před sebou teprve mají. Album „The Devil Inside“ je toho nadějným příslibem, EMBRIONAL díky němu dokazují, že bez diskuzí patří do první ligy, a baví mě v současnosti více než jejich masově adorováni krajánci těžící ze staré slávy a nehudebních aktivit, jmenovat raději nebudu. Skvělé dílo!

Seznam skladeb:
  1. The Devil Inside
  2. Evil's Mucus
  3. Funeral March
  4. The Abyss
  5. Sadness
  6. In Darkness
  7. (Behind) The Mask Of Sanity
  8. 910
  9. Madman's Curse
  10. Callousness
  11. Venom
  12. Whores, Drugs And Brain Dead

Čas: 43:04

Sestava:
  • Marcin – kytara, zpěv
  • Rychu – kytara
  • Kamil – bicí
  • Kriss Michalak – basa (host)

https://www.facebook.com/Embrional
http://www.oldtemple.com/


Zveřejněno: 26. 05. 2015
Přečteno:
3282 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář