Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

MCD 2014, Old Temple / black/thrash metal / Polsko

Stará škola nerezaví, a staré železo nepatří do šrotu, nýbrž do rukou šikovného kováře, v jehož ohni ušlechtilý materiál najde nové využití namísto potupného údělu korodujícího zapomnění. A nemusí to být bezpodmínečně zkušený mistr cechu kovářského s dlouholetými zkušenostmi. I mladý kováříček, když má talent, dokáže s kovem divy. V současnosti se metalové kovárny přímo otřásají údery nových a neustále přibývajících učňů kovotepeckého řemesla, z nichž nemalá část pochopila, že čerpat z tradic minulosti je moudré a někdy se i vyplatí, ale méně už je těch, kteří kořeny pouze neoprašují, nýbrž se snaží již mnohokrát použitému vtisknout alespoň částečně svůj výraz, vylepšit už tak dobré, a neomezí se na pouhou recyklaci osvědčeného a úspěšného. A mezi takovéto nadějné řemeslníky a snad i budoucí fachmany patří polské kvarteto BESTIALITY, kterému i přes jeho mládí jde kovařina zjevně dobře od ruky, a dokáže řádně rozdmýchat oheň v léty rozpraskaných pecích.

BESTIALITY jsou poměrně čerstvým přírůstkem metalových kolbišť, za dva roky existence mají na triku zatím jen jeden singl „Way of the Cross“ a předmět těchto řádků – EP „Stuck in Bestial Vision“, obé vydané v loňském roce. Při poslechu devítky vypalováků zaznamenaných na EP bych ale určitě netipoval, že jde o takhle mladou sebranku, kluci působí hráčsky i skladatelsky slušným dojmem, hlavně bubeník už musí mít buď hodně odehráno, anebo je to talent od přírody. Polští rouhači ve své tvorbě čerpají jak z rané podoby black metalu, tak z původních thrashových rubanic, to vše míchají nenásilně a s vkusem a nezapomínají ani na to, že základ je ve špinavém rock’n’rollu (viz „ Raped by the Devil“). Umí zdroje své inspirace solidně obšlehnout, nebojí se k nim přiznat, čehož je důkazem cover „Hades“ (BATHORY), ostatně na předcházejícím singlu podobně znásilnili song od DESTRÖYER 666. Co je ale důležité, navazují na to, co jejich velebení předchůdci načali. Co je ale nejdůležitější, nespokojí se s pouhým revivalstvím a nevytváří toliko dokonalé kopie, nýbrž pracují s osvědčenými postupy tak, aby zněly čerstvě. Velkou devízou těchto Poláků je drive, který z jejich tvorby přímo tryská, ať už je to díky opravdu rychlému a nápaditému bubeníkovi či zběsile riffující kytaře, podpořené brutální basou. Hudba doslova pádí dopředu, volných míst k odpočinku moc není, a tak i když při poslechu „Stuck in Bestial Vision“ jste duchem zpět někde v osmdesátkách, jste si zároveň vědomi, že takto bestiálně se tehdy přece jen nedrtilo, protože extrémní metal byl ještě v plenkách a tehdejší interpreti teprve zkoušeli, co s tou svou hudbou vše mohou páchat. Zkuste si schválně třeba při poslechu takové „Way of the Cross“ představit, jak by mnohé desky z poloviny „osmdesátek“ zněly, kdyby už v té době byly sypanice na denním pořádku a hranice hudebního extrému tam, kde dnes.

A to je mi na BESTIALITY nejsympatičtější. Nejsou jen trapným retrem, nespokojí se jen pózováním v pruhovaných kalhotách s umělou trvalou na hlavě a přehráváním přehraného, nýbrž ctí staré hřeby, motorové pily a ostré sekyry, rouhání a špínu, oheň a kal, dodržují a udržují tradice, a přitom do toho všeho nenápadně přimíchávají výdobytky toho, kde se metalový extrém vyvinul. Z jejich hudby je cítit rebelie i temnota, trocha toho klišé a výhružných gest se posluchači také dostane, je to ale uvěřitelné, a hlavně to má koule. Odpovídající je i zvuk, lehce archaický, přesto čitelný a důrazný, a tak jedinou výtku bych měl pouze k obalu/bookletu, jehož vzhled a zpracování je na poněkud amatérské úrovni a působí docela odfláknutě. Každopádně se mi ale materiál na „Stuck in Bestial Vision“ hodně líbí a klukům upřímně přeji, aby se v té záplavě dnešních epigonů neztratili a nasekali v budoucnu ještě více takových podařených záseků, jakým loňské EP bezesporu je.

Seznam skladeb:
  1. Ode to the Dead / Tales from the Crypt
  2. Mortalist
  3. Raped by the Devil
  4. Crucified
  5. Hades (Bathory cover)
  6. Visions of Doom
  7. Blood Red Like Sodomy
  8. Way of the Cross
  9. Ritual Genocide

Čas: 30:22

Sestava:
  • Alberth Dust – zpěv
  • Galin Soulreaper – kytara
  • Tom Cultcommander – basa
  • Vit Argos – bicí

https://www.facebook.com/pages/Bestiality/838611276153519
http://www.oldtemple.com/


Zveřejněno: 12. 06. 2015
Přečteno:
3628 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář