Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2015, Pařát / goregrind / Česko

Havířovská špinavá děvka (GUTTER SLUT) se na stříbrném CD nosiči široké veřejnosti nabízí poprvé, a jelikož se tak neděje v nějakém zastrčeném zatuchlém bordýlku, nýbrž v hojně navštěvovaném soukromém privátu Pařátu, lze očekávat, že bude ojeta ve velkém. Její nároky nejsou nijak velké, a jestli ani vy nejste přehnaně nároční a chcete si jen chvilku pořádně zaskákat, jste na správné adrese. Pročistit hlavu, uvolnit tělu, nabít se energií – kotouček „Just Murdered“ je k této relaxaci jako stvořený, a bez rizika nákazy. A ještě se budete rádi vracet.

GUTTER SLUT produkují romantický subžánr zvaný nejčastěji goregrind, který se dá uchopit mnoha způsoby. Je mi na havířovské bandě sympatické, že se nesnaží být za každou cenu tvrdí jak bonbón, nemají potřebu šokovat pubescentními „morbidními“ výjevy, ani se nesnaží ctěnému posluchačstvu vnést do příbytků odér výkalů, hektolitrů krve či spermatu. Jdou na to z druhé strany, důležitá je pohoda, žádná křeč, a cítím z nich příjemný nadhled a patřičnou vyzrálost potřebnou k tomu, aby výsledek snažení bavil a nepůsobil tragikomicky, což se žel často v tomto žánru stává. Svou produkcí baví sebe i posluchače, nic víc netřeba, pohoda, klídek, sekáček.

Ač je probíraná coura ze severní Moravy relativně mladá, její členové už něco za sebou mají a nejsou to žádní čerstvě odpanění hudební holobrádci. Třebaže styl, který chlopi hrají, nevyžaduje nějakou obzvláštní potřebu muzikantského nadání či výjimečný talent, je potřeba i s těmi povětšinou čtyřmi používanými akordy zacházet tak, aby se po pěti minutách nedostavil pocit nudy a po deseti neodbytný pocit nahrávku vypnout. Nic takového zde nehrozí a těch necelých 25 minut je tak akorát, aby se amant vyřádil a šel dál. Zmíněný časový prostor vyplňuje 15 štychů (včetně intra), takže je zřejmé, že i tahle běhna podobně jako její stylové družky má to ráda krátce, rychle a důrazně, bez nějakého mazlení. Hudebně se dle očekávání pohybujeme v teritoriu svižného a brutálního goregrindu, který ač svým pojetím často přímo vybízí k položení společensky oblíbené otázky „Smím prosit?“, netrpí symptomem umca-umca tupoty či uspávající monotónnosti. Naopak, rytmika je i díky šikovnému bicmanu Zdenovi pestrá (opět musím použít tu známou formuli „v rámci žánru“) a svižná, a v souladu s jednoduše, ale účelně masakrujícími strunaři Pegasem (kejtra) a Pajunkem (kontrabas) vytváří celek, který neubíjí, ale naopak lije člověku do žil čerstvou energii. K všeobecné spokojenosti měrou nemalou přispívá i slavík Jarin, který své netexty brutálně frázuje do nakládající muziky a jeho hlas plní vlastně roli dalšího „hudebního“ nástroje. Není pochyb o tom, že to, co funguje na CD nosiči, bude ještě více fungovat na undergroundových tanečních parketech, k čemuž je muzika GUTTER SLUT přímo stvořena.

Celý záznam je opatřen velice dobrým zvukem, nahrávalo se ve studiu Shaark a k výsledku nelze mít výhrad. Texty netřeba řešit, neb nejsou, a k pobavení vystačí názvy tracků. Dobrým dojmem na mě působí i obal, který ač stylový, nese se v duchu citovaného nadhledu a pohody, a je oproštěn jakýchkoliv infantilností. V konečném výsledku máme tedy před sebou velice slušný debut, který se v rámci subžánrového chlívku nebojím označit za výborný a od toho se odvíjí i hodnocení, jež je vysoké stejně jako má spokojenost při poslechu. Návštěva této lehké děvy z Havířova není ztrátou času a rád ji zase navštívím.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Just Murdered
  3. Helicockter
  4. Takzvaný příčňák
  5. Oshiri Ha Dame
  6. Jestli to vyplivneš, tak mě nemiluješ
  7. Black Monster Terror
  8. První nesmělý pokus o průnik
  9. Slzy štěstí
  10. Ahoj Franto
  11. Kvído
  12. Zde vložte penis
  13. Arabela
  14. Viva las Pegas
  15. Discopolo

Čas: 24:43

Sestava:
  • Jarin – hrdlo
  • Pegas – kytara
  • Pajunk – basa
  • Zdeno – bicí

http://bandzone.cz/gutterslut
https://www.facebook.com/guttergrind?fref=ts
http://paratmagazine.com/

 

Zveřejněno: 10. 05. 2015
Přečteno:
4473 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 05. 2015 16:28 napsal/a ludek
rodina
ja vedel synovce,ze jsi velky.tak jako tvuj strejda :)))) drzim palce chlapi at vam to hraje!!!