Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

JUDECCA – Awakened by an Eternal Death and Beyond CD 2013, Dan\'s Crypt Records

...pojďte s námi za pohádkou, projdeme se pamětí, naše staré kamarády nehodíme do smetí...

Je téměř jisté, že undergroundový nadšenec Danny ani nikdo jiný z Dan's Crypt Records  nezná znělku pradávného dětského československého pořadu „Rozmarýnek“, přesto jako by se jejím textem podvědomě řídil při realizaci kompilace „Awakened by an Eternal Death and Beyond“, jež naprosto výživným způsobem mapuje diskografii a existenci floridské polozapomenuté smečky JUDECCA.  Ta na začátku devadesátých let byla u toho, když death metal zažíval prudce narůstající expanzi popularity, a přestože pocházela přímo z tehdejší Mekky smrtícího kovu, nebylo ji dáno zapsat se výrazněji do širšího podvědomí. No schválně, kolika lidem se dnes při vyslovení jejího jména něco vybaví? A třeba už jen z tohoto důvodu je vydavatelský počin španělského podzemního labelu velice sympatický a svým způsobem odvážný. Existuje krásnější příklad nadšení a zápalu pro věc, než v dnešní době, kdy je prodej fyzických nosičů prachbídný, vydat souhrnný materiál kapely, jež je dnes prakticky neznámá, a rozhodně není a ani nikdy nebyla reklamním tahákem? To už chce opravdu velký kus srdcařství a já takové lidi obdivuju a smekám před nimi. A díky nim si tak pamětníci můžou připomenout a později narození třeba objevit.

Skupina JUDECCA skutečně nějak výrazněji nepřepisovala metalové dějiny, na druhé straně svůj určitý otisk v nich zanechala. Asi je v současnosti zbytečné pitvat se v tom, proč se nesvezla na tehdejší módní vlně a nestanula po boku kapel, které i díky tomu, že Florida prostě vládla, ovládly trh a scénu, podepsaly výhodné smlouvy s šikovnými vydavatelstvími, a dodnes jsou jejich jména vyslovovaná s respektem. JUDECCA patří spíše do společenství spolků, které i přesto, že nejsou (nebyly) moc známé, jsou (byly) v hlubokém death metalovém undergroundu poměrně ceněné, a občas se objeví kompilace jako právě „Awakened by an Eternal Death and Beyond“, které opráší letitý prach ze starých relikvií. Do oné pomyslné skupiny polozapomenutých a přesto nezapomenutelných smrtících družin lze JUDECCU zařadit vedle takových jmen, jako MORPHEUS DESCENDS, ROTTREVORE nebo DISCIPLES OF MOCKERY, kteréžto nezničitelné obludnosti se už také nejednou dočkaly různých reedičních/kompilačních připomenutí.

Jak už zde padlo, placka „Awakened by an Eternal Death and Beyond“ obsahuje vše, co kapela vydala za své aktivní činnosti, to jest v období 1991 – 1996, i když oficiálně to zabalila snad o dva roky později. Krásně a výstižně zachycuje určitou část hudebních dějin, kdy i JUDECCA vytvářela neopakovatelný rachot pod zástavou Smrti, která brutálním způsobem na konci osmdesátek znásilnila thrash metal a jala se na nějakou dobu sama vládnout tvrdě kovové scéně. JUDECCA patřila k té sortě kapel, jež stále ještě byly tak trochu ve stádiu osahávání si nových zbraní a vyjadřovacích prostředků, proto některé části a postupy mohou z pohledu dnešní doby vypadat úsměvně, na straně druhé i díky jisté naivitě a snaze být hlavně morbidní banda vytvářela atmosféru, kterou dnešní smečky kolikrát nevytvoří ani za pomocí nejmodernějších studiových kouzel a nabiflovaných mouder.  CD otvírá brutální EP „Scenes of an Obscure Death“ (1993), původně zamýšlené pouze jako demo, kteréžto se mi z celé diskografie kapely zamlouvá asi nejvíc, a v podstatě obsahuje nejzásadnější songy historie skupiny. A to včetně hitovky „Evil Born“, která silně evokuje doby, kdy mlaďounký Schuldiner tančil se Zubatou přitisknutí tělo na tělo ve řvoucích kalužích krve, a jeho souputník Chris Reifert oddával se duševním pohřbům za zdmi rozpadlých piteven. Tato nakažlivá pecka se nachází i na následujícím třískladbovém EP „Awakened by the Stench of the Dead“ (1993), které z nastolené brutality a morbidity ani náhodou neustupuje a obsahuje další výstavní kousek „The Black Blood Christ“. Jediný dlouhohrající zápis „Beyond, What the Eyes Can't See...“ z roku 1996 nesl stopy jistého pokroku, co se týče hráčských schopností členů JUDECCY, maličko ovšem ubylo i jisté obskurnosti, což mohl mít na svědomí mimo jiné i poněkud rozředěnější a čistší sound. Každopádně se jednalo o labutí píseň kapely, a tak závěr kompilace obsahuje už jen první demo, které v kazetové formě vyšlo v roce 1992 pod názvem „Eternal Rest“, a opět věrně vystihuje ducha tehdejší doby. Je asi očekávatelné a pochopitelné, že tehdejším možnostem odpovídá i zvuk nahrávek, který je ve své přirozené ohavnosti leckdy až krásně omamný a nostalgicky příjemný.

Nebudeme si nalhávat, že by skupina JUDECCA byla seskupením mimořádně nadaných muzikantů, nebyli ani žádní inovátoři, a plky o nedoceněnosti by také nebyly asi na místě. Byli „jen“ poctiví death metaloví dělníci, typickým vzorkem a odrazem tehdejšího stavu scény, a dovedli svou hudbou navodit atmosféru, což dnes není tak úplně samozřejmostí. Kompilace „Awakened by an Eternal Death and Beyond“ má svou největší hodnotu právě v tom, že díky představení a zkompletování diskografie jedné ne příliš známé kapely otvírá dnešním posluchačům další z pohledů na časy, kdy death metal zažíval doby hojnosti, byl nejvíce true, a i pamětníci si toto období můžou připomenout prostřednictvím někoho jiného než všeobecně nejznámějších ikon. K výbornému dojmu přispívá i provedení CD, booklet, jehož autorem je Mike Majewski (ex-DEVOURMENT), a obsahuje kromě textů i vystihující informace o všem podstatném. Velký dík Dannymu za tento počin, kterým asi svůj finanční kapitál nijak nerozšíří (titul je mimochodem stále ještě k mání na adrese labelu), jímž ale určitě pár jedincům radost udělal, včetně mě. Zkusíte taky na chvíli zpět do pohádky?

Seznam skladeb:
  1. The Realm
  2. Unspeakable Acts
  3. Bodies Found
  4. Evil Born
  5. Left to Die
  6. Necrosis
  7. Forensic Pathology
  8. The Black Blood of Christ
  9. Evil Born
  10. The Undead
  11. The Stench of an Undouched Count
  12. Beyond, What the Eyes Can’t See
  13. As We Fuck
  14. May You Find Peace
  15. Trauma Induced Coma
  16. Consume the Soul
  17. Forensic Pathology
  18. The Black Blood of Christ
  19. Lifeless
  20. Cannibalistic Urge
  21. Religious Decay
  22. Eternal Rest

Čas: 01:06:45

Sestava:
  • Tom Kimbrough – zpěv
  • Travis Haycook – kytara, zpěv
  • Bill Smith – basa
  • Brent Carmany – bicí

https://www.facebook.com/judecca.fl?fref=ts

http://www.danscrypt.es/
https://www.facebook.com/DansCryptRecords


Zveřejněno: 04. 04. 2015
Přečteno:
3720 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář