Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

NECROPHOBIC - Joakim

Pokud vím, poslední album, co jste nahráli, je brilantní a temné death metalové dílo ?The Third Antichrist? z konce roku 1999. Řekni čtenářům IN DEED HELL o čem to hudebně bylo? Co se snažíte vyjádřit svou hudbou?

Snažíme se psát hudbu, která je kombinací temnoty a zla, nenávisti proti křesťanství a má stále se vracející atmosféru, která dává dohromady celé dílo. Je to velice brutální, se spoustou melodií, které používají IN FLAMES a HAMMERFALL a podobné typy kapel. To je hudba pro die-hard death metalové fandy.

Jedna z vašich slabostí je slabost v hraní na živo,  je to jen můj dojem. Mohli byste hrát častěji nejen ve své domovině, takhle to vypadá, že nás i naše sousední státy trošku opomíjíte.

Ano, to je pravda, že jsme nikdy nebyli na větším turné do Evropě, ale není to naše chyba, ani chyba našich fandů. Má to co dělat s labelem BLACK MARK, který nechce utratit žádné peníze a chce jen vydělávat. Jsou úplně neprofesionální když jde o to pustit kapelu na turné. Ach! Jen na to pomyslím a už jsem nasraný. No, alespoň vystoupení na festu v Bad Berka byl velký úspěch. Celý festival viděl naši show a stálo to za to! Konečně jsme mohli dát našim německým fandům to, na co čekali tolik let a bylo to úspěšné. Nedělali jsme tam nic jiného než děláme běžně, vždycky jedeme na 100% a jak jsem viděl, lidi to rozhicovalo. Viděl jsem ohlas v Rock Hard a bylo to ohromné.

Neměl jsem nikdy možnost vidět žádná vaše videa ani živé show. Máte vůbec něco takového? Myslím oficiální video nahrávky. Po skončení Handbanger?s Ball na zkurvené MTV kde se vysílaly hudební klipy, bylo něco na VIVA do 1999, ale?

Nedělali jsme žádné oficiální live video ani promo na TV stanicích. Máme spoustu vystoupení nahraných když jsme hráli živě, ale nevím, jestli natočíme někdy něco taky pro televizi, protože je jen málo stanic, které pouští tento typ brutal death metalu, jenže nikdy nevíte, co bude?

Můžeš zhodnotit demo začátky kapely? Myslíš, že jste odvedli maximální práci když to srovnáš s těmi to dny a podmínkami pro tvorbu? Můžeš dnes hrdě říct: ?Toto je demo NECROPHOBIC z 1991 a udělali jsme na něm dost dobré práce.? ?

Ano, jsem stále spokojený s prací v těch starých časech. To demo a EP jsme vážně udělali o hodně slabší, než jsme dnes. Undergroundový posun je fantastická věc pro kapely našeho kalibru. Víš, naše jméno se v undergroundu hodně rozšířilo a tak když jsme vydali svůj první album, už spousta lidí o NECROPHOBIC věděla. Možná zvuk, hudba a ostatní věci nejsou na 100%, ale jsem spokojený! Taky to bylo jen demo. Prodali jsme ho spoustu v těch dobách a skoro jsme se staly kultem než jsme se podepsali u labelu.

Druhé album ?Darkside? z 1996 mi připadá nejslabší ve vaší kariéře, ale zanechává za sebou spoustu dalších alb! Řekni nám něco o vašich 3 (nebo 4 MCD) albech.

Co bych měl říct? První album ?The Nocturnal Silence? bylo hodně z našeho dema stejně jako z poslední tvorby, kterou jsme tehdy měli. Kombinace toho udělala velký dojem na lidi a mělo to skvělé ohlasy všude po světě. Pak jsme udělali mini-album ?Spawned By Evil?, jen abychom se dostali zpátky na trh. Trvalo nás trochu dlouho než jsme vyšli s druhým albem. Je to takový náš způsob uctění našich starých hrdinů jako SLAYER, BATHORY a VENOM. Prodávalo se lépe, než jsme čekali. Myslím jednu novou píseň a tři covery, ale myslím, že jsme docela dobrá kapela s loajálními fanoušky, he he. Pak tedy vyšlo "Darkside". Předvedli jsme jakýsi postup od prvního alba a všechny písně byly mnohem rychlejší, zlejší a někteří si mysleli, že jsme sklouzli k black metalu, ale to není ten případ! Byl to pořád typický NECROPHOBIC. Atmosféra, hudba, jen tvrdší, rychlejší a zlejší. Mělo to taky skvělé ohlasy, ale neprodávalo se tak dobře jako první. Trošku utrpělo od produkce. Není tak heavy jako první, ale to má co dělat s úplným debilem z pop-masteringu. Byl nám osinou v zadku a říkal nám, ať držíme hubu když mastruje nahrávku, protože ?to je jeho práce? a ?už udělal spoustu skvělých švédských hudebníků? a tak. Byli jsme z toho fakt nešťastní když jsme z od tamtu vypadnuli, ale to už je za námi. Jinak si myslím, že je to slušné album s parádní death metalovou hudbou a je heavy, takže nevadí, že by to mohlo být lepší. Pak jsme nahráli třetí album ?The Third Antichrist? a nechali jsme opět celý svět za sebou. Všechna média to brala, fandové říkali, že jsme znova našli svůj zvuk a tak dál. Je to hezké poslouchat, ale my neposloucháme nic okolo, když děláme hudbu. Musíme si tím být spokojeni a pokud s námi svět souhlasí, tak je to skvělé.

Měl jsi někdy problémy s cenzurou nebo zkurvenými křesťany?

Ne, ale náš distributor nám zcenzuroval prostředek bookletu. Nechtěli to jinak distribuovat. Je jeden švédský website, který naši hudbu chce zakázat, protože si myslí, že je příliš zlá pro jejich děti.

Mnoho švédských kapel jsou srovnávány s IRON MAIDEN pro jejich melodickou podobu. Byl jsi ty nebo někdo jiný z NECROPHOBIC fandou této kapely? Nebo posloucháš dnes jejich alba?

Všichni jsme velcí fandové IRON MAIDEN. Stále je posloucháme, i když nejsou už tak dobří jako byli v 80. letech.

Když jsme se dostali k albům a hudbě 80. let, řekni mi, co ti přijde na mysli, když ti řeknu nebo radši napíšu tady tohle: HELLOWEEN ?Walls Of Jericho? 85, ANGEL DUST ?Into The Dark Past? 86, SLAYER ?Reign In Blood? 86, CANDLEMASS ?Tales Of Creation? 89.

Všechna ta alba co jsi jmenoval jsou skvělá, akorát ten ANGEL DUST jsem neslyšel.

Jsou dnes nějaké skupiny, které posloucháš? Myslím současná alba. Mi se líbí THORIUM ?Ocean Of Blasphemy?.

Myslím, že co dnes poslouchám je naprosto nezajímavá otázka. Právě teď poslouchám ?Brave New World? od IRON MAIDEN. Předtím NIFELHEIM ?Servants Of Darkness? a předtím ANCIENT Wisdom ?The Calling?... hmm, familiární titul.

To jsou kapely s mnoha pirátskými live alby. Je NECROPHOBIC jednou z nich? Máte CD tohoto typu (pirátské)? Jak byste na to reagovali.

Ještě jsem žádný pirátský NECROPHOBIC neviděl, ale kdyby ano, tak bych si ho určitě koupil.

Jsi spokojený s BLACK MARK? Máš nějaké špatné pocity a rozhodnutí změnit label?

Nejsme s BLACK MARK spokojeni! Chtěli jsme se pohnout z místa, takže jsme zakotvili u HAMMERHEART!

Kromě cover verzí jsou na MCD ?Spawned By Evil?, máte také cover od AUTOPSY z jejich brilantního alba ?Severed Survival? 89, vybrali jste si píseň ?Ridden With Desease?. Miluji tohle album a poslouchám ho už deset let a jsem moc rád, že NECROPHOBIC udělal cover. Je to skladba AUTOPSY s atmosférou NECROPHOBIC, skutečně to pořádně šlape! Kdy jste se pro to rozhodli? Bylo to rozhodnutí jednoho nebo kolektivu?

Rozhodnuli jsme se pro ten cover, když nás BLACK MARK požádala, abychom se podíleli na jejich čestném albu ?A Black Mark Tribute?. Řekli, že si můžeme vybrat co chceme a my jsme chtěl ?Ridden With Disease?. Byla to naše pořád oblíbená píseň od AUTOPSY a my je máme všichni moc rádi. Myslím, že jsme udělali dost dobře. A jak jsi už řekl, zůstalo tam hodně z atmosféry NECROPHOBIC.

Mnoho kapel se zdá, že se vydávají jinou cestou než dřív hrávaly. Jako PARADISE LOST ?Lost Paradise?, ?Gothic? nebo SENTENCED ?Shadow Of The Past?, ?North From Here?, brilantní album! Myslíš, že skutečně potřebují změnu nebo nevědí, co mají hrát, je to otázka peněz? Můj dojem je raději skončit a stát se legendou než nahrát nesmyslné album a stát se opovrhovaný vlastními dřívějšími fanoušky. Co NECROPHOBIC, mohlo by se něco takového stát? Nechal bys to tak?

Tohle se NECROPHOBIC nikdy nestane! Na to ti dám své slovo. NECROPHOBIC bude vždycky hrát death metal, temný, tvrdý a agresivní. Kdybychom chtěli hrát jinak, nedáme naší nové hudbě visačku NECROPHOBIC. Ostatní kapely si můžou dělat, co chtějí, to je mi jedno. Nebyli zažraní do tohoto stylu od samého začátku, jen si mysleli, že to zrovna letí. Nemá to nic co dělat s tím, jestli se stanou lepšími hudebníky, protože my jsme se stali také a stejně jako tu hudbu milujeme, se jí nepustíme. Nemáme ale úzký rozhled, máme rádi taky jiné formy metalu. Mám rád metal 80. let, který nás nasměroval k našim počátkům. No nic, nebudu světu vysvětlovat, co jsme. Oni to stejně vědí!

Mohl bys říct něco o DISSECTION? Znáte jeden druhého? Je to moje pokrevní kapela a já jsem z nich smutný. Udělali dvě skvělá alba ?Somberlain? 93 a ?Storm? 95. Myslíš si, že je Jon Nodtveidt právem odsouzený?

Já znám Jona jen málo. Byli jsme oba zažraní do scény od začátku a hodně jsme si psali v prvních dnech, vyměňovali pásky a tak. Nemám co říct k té jeho akci, která ho dostala do basy. Jen doufám, že DISSECTION bude pokračovat až bude volný. Měl jsem tu hudbu rád. Máme stejné pocity když přijde na hudbu.

Mnoho nových, tzv. ?grind core? kapel se vylíhlo v posledních letech, ovlivněni AGATHOCLES, se staly jen hromadou sraček. Myslím, jak nám říkají, co dělat, jak se chovat ke zvířatům a co jíst. Jsou tyto trendy jen v Česku a Slovensku nebo i u vás? Řekl bych, že kořeny kvalitního grindu jsou 10 let zpátky. Jako TERRORIZER, CARCASS, NAPALM DEATH. Poslouchají tohle členové NECROPHOBIC?

Nikdo z nás není skutečný milovník grindcore, tudíž jsme jejich scénu nijak nesledovali. Samozřejmě, poslouchali jsme TERRORIZER, CARCASS, NAPALM DEATH v jejich prvních dnech ale nikdo z nás se toho nechytil. O tento žánr se vážně nestarám, ale  oceňuji, tvorbu REGURGITATE, jako že jsou to naši přátelé. Nikdy jsem nebyl politik a nedělal takové akce jako nejíst maso a nevěřím ničemu, cením si své hudby a nic mi nechybí. Nenávidím církev, nevadilo by mi zapálit kostel. Můžu o tom napsat symbolický text. Je svoboda slova.

Co si myslíš o ?Pathological Performances? 96 od NECRONY? Osobně toto album mám moc rád a nenašel jsem jiné grindové album, které by mě od té doby přitáhlo.

Neslyšel jsem to a ani mě to nezajímá, sorry.

Někdy v 1992, Kerry Varga z Banské Bystrice na Slovensku nahráli kompilaci ?Carnage Compilation? s DISSECTION, CEMETARY, PANTHYMONIUM, LOBOTOMY, AFFLICTED, CONVULSION a NECROPHOBIC se ?Sacrifical Rites?. Znáš někoho z Česka nebo Slovenska? Víš o nás něco?

Nejsem v žádném stálém kontaktu s nikým z vaší země. Ti lidé, se kterými jsem byl, také chtěli interview s NECROPHOBIC nebo si koupit naši tvorbu. To neznamená, že se o vás nezajímám, protože je to stejné se všemi lidmi na světě. Jsem v kontaktu s několika, ale zbytek si jen cení NECROPHOBIC. Mimochodem, tu kompilaci si pamatuji.

Tvé oblíbené jídlo, alkohol? Co zkurvené drogy?

V drogách nejedu. Můj oblíbený alkohol je pivo a české pivo je skvělé. Jídlo... hmmm. Mám rád švédský ?husmanskost? (domácí strava), ale jinak mám rád většinu jídel.

Jaký je tvůj dojem z konfliktu v Jugoslávii? Řekl bych, že USA chtějí vládnout celému světu a diktovat jiným co dělat, i když to vlastně není jejich věc. Co kdyby to bylo opačně? Kdyby někdo chtěl říkat jim, co mají dělat a zastrašoval je svými zbraněmi?

Na tomhle světě vždycky budou války, naneštěstí. Je to něco, s čím musíme žít.

Máš nějaký oblíbený film? Co třeba ?The Night Of Living Death? ze 60. let?

Tento druh hororů miluji. Jsou moc zábavné, přesto si nevyberu ten nejlepší.

Řekni nám věk členů NECROPHOBIC na začátku nového (křesťany stále ovládaného) milénia.

Koho zajímá, kolik nám je?

Máš něco nového? Možná nové skladby nebo nové album před vydáním? Nějaké změny ve složení?

Máme pár nových písní a budeme mít nové album, které se bude jmenovat "Bloodhymns"  vyjde někdy v březnu 2002, pod visačkou HAMMERHEART! Názvy skladeb: Taste Of Black, Dreams Shall, Flesh, Act Of Rebellion, Shadowseeds, Mourningsoul, Helfire, Cult Of Blood, Roots Of Heldrasill, Blood Anthem, Among The Storms. Bude to sound jako NECROPHOBIC, takže nebudete zklamání. Stále je to dost dobré. Máme nového člena, ale zároveň starého. David Parland se znova přidal jako jeden z kytaristů. Martin Halfdan se rozhodl odejít minulý srpen. Teď máme dva z nejlepších metalových kytaristů ve Švédsku. Takže nynější line-up je: Tobias Sidegard - Bass & vocals, Sebastian Ramstedt - Guitar, Johan Bergebäck - Guitar, Joakim Sterner - Drums.

Nakonec bych ti chtěl popřát co nejvíc skvělých nápadů ve tvorbě, která jistě bude temná a Death Metalová. Neslyšel jsem žádné negativní ohlasy na ?The Third Antichrist?, tak se držte dobré práce, nemůžu se dočkat až uslyším váš nový materiál a skutečně (a věřím, že nejsem sám) bych vás chtěl vidět živě, co takhle na Slovensku? Bylo by to možné? Díky.

Ano, taky bych ti chtěl poděkovat za tohle interview a pozdravovat všechny lidi ve vaší zemi, co mají rádi NECROPHOBIC. Snad někdy přijedeme zahrát živě, těšíme se na to a chtěl bych vás informovat o webu, prosím podívejte se na novinky a updaty na: www.necrophobic.net.

Miloš


Zveřejněno: 10. 04. 2002
Přečteno:
3527 x
Autor: Deather | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář