Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

PANDEMONIUM – Devilri CD 2014, Old Temple

Nejsem moc velký příznivce různých kompilací, splitek, výběrových CD apod. Většinou za tím cítím snahu dostat z fanoušků nějaké další peníze. Jenže existují kapely, které vydaly své skladby v dobách, kdy CD nosič ještě nebyl tolik rozšířený. Jednou z takových smeček jsou i polští PANDEMONIUM. Ti se pohybují na scéně od roku 1989 a jejich diskografie obsahuje také dvě dema, nahraná v letech 1990 – 1991. Jedná se o takový ten pravěký materiál, u kterého se oceňuje spíš nadšení, odhodlání pro věc, než „umělecké hodnoty“. Polští black/death metalisté nás nechávají vzpomenout na dobu, kdy se to na tržnicích hemžilo překupníky s kazetami a fanoušci kupovali cokoliv, co mělo metalové logo nebo alespoň lebku na obalu. Abych pravdu řekl, tak s tvorbou těchto šílenců jsem se poprvé setkal až v roce 1994, kdy se mi víceméně náhodou dostala do rukou „nahraná“ kazeta „The Ancient Catatonia“. Nemohu sice říct, že bych si ji pamatoval natolik, že by byla ve zlatém fondu mé sbírky, ale rozhodně se jednalo o velmi povedené dílko. Moje srdce sice tenkrát tlouklo spíše v thrash metalovém rytmu, ale rozhodně se jednalo o to lepší, co jsem měl možnost „v pravěku“ slyšet.

CD je opatřeno zajímavým obalem, kde jsou v kolážích vedle sebe poskládány fotografie z historie kapely, jsou odkazovány staré články a tak budou fanoušci určitě spokojeni. Trošku horší je to s hudební náplní. Zvuk je sice oproti původním demonahrávkám lehce vyčištěn, ale i tak se rozhodně nejedná o nic světoborného. Některé rychlejší pasáže jsou doslova „zahuhlané“, jakoby je někdo přehrával rovnou z nějaké staré kazety na CD. Kapela se tenkrát teprve hledala, objevovala pro sebe celý ten temný black death metalový svět a tak jsou některé nápady až „legračně“ jednoduché. Je tedy nutné se dívat na recenzovanou kompilaci spíše okem historika, než drobnohledem dnešní technicky náročné doby. Pro příznivce téhle smečky bude CD bezpochyby kultovní záležitostí a nedají na něj dopustit, ale přiznejme si na rovinu, že tehdejší pionýrské doby v sobě mají u PANDEMONIUM spíš nádech nostalgie, než originální a přínosnou hudební náplň.

Styl, který polští maniaci hrají, mi připadá v pomalejších pasážích lehce podobný českým ROOT, v rychlejších pak syrovějším kapelám hrající klasický death metal. Všechno je chladně kruté, ohlodané na kost a zvuková „nedoladěnost“ tomu dodává ještě větší kus uvěřitelnosti. PANDEMONIUM vás zavedou do doby, kdy nikdo na podobně „jednoduché“ postupy nedal dopustit a kdy ještě bývalo pod pódiem u každé kapely plno. Dlouhý vlas zdobil snad všechny účastníky různých záhrobních seancí a všichni věřili v jediného rohatého boha. Z dnešního pohledu to sice vyvolá u nejednoho mladšího fanouška lehký úsměv na rtech a podobné smečky budou smeteny ze stolu s výkřikem o starobě, plesnivině a nedokonalém retru. Je to samozřejmě tak, ale nezapomínejme na to, že PANDEMONIUM (spolu třeba s takovými IMPERATOR, se kterými měli stejně jako s HATE personální propletence), patřili a patří k legendám. Těm „je nutné“ ledacos odpustit. Vždyť v dobách, kdy začínali, si museli svoje pozice doslova vybojovat. Tenkrát nestačilo doma v pokoji nahrát pár skladeb a zahltit jimi všemocný internet.

Jestliže jsem zpočátku polemizoval o smyslu kompilací, nakonec odcházím od přehrávače většinou spokojen. Je sice pravda, že hlavně díky tomu, že ve mně probudili PANDEMONIUM vzpomínky, donutili mě se přehrabovat celý víkend ve starých CD, ale to nevadí. Funerálně blackový pohled na death metal můžu ve všech podobách a když si k tomu ještě uvědomíte, že některé skladby pak zazněly v různých obměnách i v další tvorbě polských neznabohů, je mi tenhle výlet do podzemí našich severních sousedů více než příjemný. A pranic mi nevadí, že se jedná o ten nejšpinavější underground. Naopak, rád si v podobných sklepeních „lebedím“, přehrabuji se ve starých truhlách a oprašuji polo plesnivé svitky starého dobrého death metalu. Pro mnohé se sice bude jednat o chaos, zmatek a zvukové utrpení, ale pro mě je to vcelku zajímavý sběratelský kousek. A to mi stačí. Black death metalová kompilace pro pamětníky.

Seznam (demosnímky a živák):

  1. DEVILRI 1992
  2. REH/PROMO 1990
  3. S´THRASH´YDLO 1991

Čas: 78:36

Sestava:

  • Simon – basa
  • Paul – kytara, zpěv
  • Peter – bicí


https://www.facebook.com/pandemoniumpl
http://pandemonium.metal.pl/
http://www.oldtemple.com/


Zveřejněno: 21. 01. 2015
Přečteno:
3603 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář