Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

KONKEROR – The Abysmal Horizons CD 2014, Lacerated Enemy Records

Sledovali jste někdy nějakou kočkovitou šelmu, jak si hraje se svojí kořistí? Občas bývají kruté, sekají postupně drápy a strachy vyděšená kořist se zmítá v neskutečném chaosu. Slabší povahy odvracejí raději obličej na druhou stranu a mnozí hovoří o krvelačnosti, nesmiřitelnosti a utrpení. Přitom se jedná jen o hru, o cvičení se v zabíjení. Sama příroda to tak zařídila a svým způsobem to dává smysl. Mě osobně fascinuje ta lehkost, s jakou se predátoři pouští do své práce. Útočí z hladu, ze samé své podstaty. Američtí progresivní death metalisté KONKEROR jsou na tom hodně podobně. Také ve své muzice předvádějí jinde nevídané kreace, jsou hraví, přirození, nebojí se bořit nepsané hranice. Jsou jako kočka, hrající si s myší. Jednou vycení zuby, sekají drápy a pak najednou spokojeně mručí a předou ve vašem náručí s výrazem nejroztomilejšího zvířete.

Deska „The Abysmal Horizons“ byla již jednou vydána, v roce 2012 u Saw Her Ghost Records. Letos se jí ale znovu chopil český label Lacerated Enemy Records a předložil nám krásně vyvedený digipack. CD má dokonce nový obal a booklet. Celkové provedení tak zaslouží velkou pochvalu. Celou desku se pohybujeme sice na hřišti, které je již obsazené smečkami jako HOUR OF PENANCE, NILE, VADER, HATE, BEHEMOTH, DEATH, MELECHESH, IMMOLATION, GORGUTS. Dokonce jsem měl neodvratný pocit, že v klidnějších chvilkách slyším inspiraci doomovými PARADISE LOST. Zdánlivě neslučitelné vlivy, co říkáte? Jenže KONKEROR jsou natolik zručnými muzikanty, že vše na sebe navzájem naroubovali takovým způsobem, že budete chvilku sedět s pusou otevřenou dokořán. Vše sedí jakoby v jednom dokonale pečlivě opracovaném kameni. Nahrávka tak připomíná nějaké sochařské dílo. Jednotlivé songy jsou jako nekompromisní údery pořádně ostrého majzlíku. Drsné, přesné a vždy trefí to správné místo.

KONKEROR si s námi hrají s nadšením mladých šelem. Dokonce i já, který se staví k progresivitě v death metalu většinou skepticky, musím uznat, že tady se narušují mantinely stylu velmi citlivě, opatrně a zároveň bez servítek. Celý tenhle smrtelný epos plyne jakoby nenásilně a přesto mě nenechává v klidu. Jednotlivé skladby jsou pečlivě gradovány, když je potřeba, tak se spustí pořádná promyšlená kulometná palba. Pokud je ale „nutné“ zpomalit a nechat vyniknout na povrch temnotu, pánové se toho také nebojí. Samostatnou kapitolou jsou pak sóla, která připomínají mnohdy „lidovou“ hudbu snad odněkud z Mezopotámie. Je velmi příjemné a uklidňující celou desku poslouchat. Ty chvíle pohody v mém oblíbeném křesle s otevřenou knihou a volume řádně doprava jsou jedním slovem neopakovatelné.

Těžko se popisuje hudba KONKEROR slovy. Někdy jednoduše nestačí. Pokud vás pánové zaujmou, nezapomeňte ani na dnes tolik opomíjené texty. Jsou plné filozofie, mytologie, vesmíru a tajemna. Určitě stojí za prostudování. Zajímavě pojatý je i bonus od válečníků BOLT THROWER. Není lehké muziku amerických death metalistů uchopit a vstřebat, ale věřte tomu, že zde platí přísloví o trpělivosti a růžích stonásobně. S bodováním mám opět problém, protože nejsem death metalový učitel dávající známky ve škole. Tady se totiž tvoří opravdové umění a to je jak známo nepostižitelné a neuchopitelné. Já mohu jen hrdě prohlásit, že jsem byl rád a často kořistí KONKEROR. Užíval jsem si ty košaté nápady, neklidnou atmosféru i bědování kytar. Album asi nejvíc ocení fanoušci se širokou fantazií, otevřenou myslí a hledači světla na konci tunelu. Pokud tedy máte chuť, pojďte si zalétat nad krvavými vrcholky lámajících se zpěněných vln oceánu věčnosti. Neklidně tepající death metalová deska!

Seznam skladeb:

  1. I, monolithic
  2. Towers
  3. Incantations
  4. Beyond the Abysmal Horizons
  5. Creator / Destroyer
  6. Usurpers of the Primal Womb
  7. The Pillars of Creation
  8. …and the Cosmos Flow Eternal
  9. Cenotaph (Bolt Thrower) - bonus


Čas: 44:28

Sestava:

  • Eric Zwicker – kytara
  • Jake Plater – kytara
  • Jeff Beauchamp – zpěv, basa
  • Tobias Dennis – bicí


BANDCAMP
https://www.facebook.com/laceratedenemyrecords
http://www.laceratedenemy.com/
http://www.konkeror.com/
https://www.facebook.com/konkerorofficial


Zveřejněno: 16. 11. 2014
Přečteno:
3594 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář