Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ATAVISMA – Where Wolves Once Dwelled Demo 2014, Nihilistic Holocaust

Tryzna, pořádaná na památku klasického doom/death metalu se tentokrát pořádala v Paříži. Tamní příznivci tohoto ploužícího se stylu, kteří si říkají ATAVISMA, uspořádali obřad vskutku monstrózní. Vzali si sice na své první demonahrávce obrovské sousto, ale to se jim povedlo rozžvýkat a rozdrtit se ctí. Nahrávka sice trpí horším zvukem a některé nápady se musí hledat pod drobnohledem, ale když si dáte tu práci, najednou před vámi leží pořádně ohlodaná kostra. Francouzské podzemí bylo vždycky trošku jiné než ta ostatní, ale tentokrát se pohybujeme v těžké klasice. Během poslechu jsem se nemohl pořád zbavit dojmu, že se pánové snaží o něco podobného, co dnes tvoří jejich slavnější kolegové VALLENFYRE. To by zase tolik nevadilo, jen si nejsem schopen demo díky slévajícímu zvuku pořádně vychutnat, neustále mě to ruší a i když moje uši semelou kdejakou špinavost, tak tady mi to vadí. Dalšími vzory ATAVISMA jsou bezesporu ASPHYX, AUTOPSY, FUNEBRARUM, HOODED MENACE, INCANTATION a ENTOMBED.

Pokud se ale oprostím od špatné (v podstatě žádné) produkce a budu hodnotit jen nápady samotné, tak musím tyto francouzské nihilisty jen a jen chválit. Kytary v pozadí chřestí skoro až ve švédském stylu, k tomu valí basa a murmur pana zpěváka také není k zahození. Skladby jsou dlouhé, studené, přesně jak se na daný styl sluší a patří. Nejsilnější, co se týká navozované atmosféry zmaru, jsou pak ATAVISMA ve chvílích, kdy zazní deptající vybrnkávání. To mám co dělat, abych si nerval vlasy hrůzou a je splněn jeden z mých základních požadavků na dobrou muziku. Řeže to, jsem donucen nad songy přemýšlet a jsem schopen se plně soustředit na veškeré utrpení, linoucí se z reproduktorů.

Obal hodnotit nebudu, i když vypadá dobře. Jedná se přeci jen o demo, o ochutnávku, která má dát o kapele vědět. Bývám k podobným záležitostem poměrně odmítavý, kapely se většinou projevují jen v náznacích a kolikrát pak na dlouhohrající desce předvedou zcela něco jiného. U ATAVISMA mám ale neustálý, až „vtíravý“ pocit, že o téhle smečce ještě pořádně uslyšíme. Všude po světě totiž sbírá jen samá vysoká hodnocení a je vynášena na samotný vrchol oltáře old school doom/death metalu. U mě tomu nebude samozřejmě jinak, protože podobné ozvěny ze záhrobí mi dělají jen a jen dobře. Myslím, že ATAVISMA by měli zapracovat hlavně na tom, aby sehnali pořádného producenta a label, který se o ně postará. Jinak skončí v propadlišti dějin nebo se budou zmítat jen v nejhlubším undergroundu a o jejich muzice se dozví jen pár doom/death metalových archeologů.

Vždycky, když jsem měl těch necelých dvacet minut poslechu za sebou, bylo mi nějak divně na duši. Jako správný tvrďák jsem se bránil si připustit, že je mi to líto, ale nakonec jsem se musel podívat pravdě do očí. Tohle demo si, na rozdíl od stovky dalších, budu pamatovat. Moje pocity byly a jsou srovnatelné s těmi, které mívají lidé po pohřbu, hned při příchodu na smuteční hostinu. Všichni bývají pohrouženi do sebe, rozpačitě se usmívají, ženy zadržují pláč a chlapi mají drsné řeči, aby zakryli to, co prožívají. Pak se vzpomíná. A právě takovými malými prazážitky, útržky z poslední cesty, jsou pro mě ATAVISMA. Samozřejmě, všechna podobná muzika zde už byla nespočetněkrát, jenže tady je podávána chutně, s trošku jiným kořením a hlavně s jakousi silou, kterou mám u smrtících kapel tolik rád. Death/doomová tryzna může začít.

Seznam skladeb:

  1. The Sabate One
  2. Forsaken
  3. Where Wolves Once Dwelled
  4. Nature´s Warfare


Čas: 19:47

http://atavisma.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Atavisma.Band
YOUTUBE

http://nihilistic.voila.net/


Zveřejněno: 21. 10. 2014
Přečteno:
3335 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář