Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

ALEŠ BRICHTA TRIO – Papírovej drak CD 2014, Warner Music

Nestor domácí rockmetalové scény, zpěvák Aleš Brichta se poslední dobou s novými nahrávky opravdu rozjel. Po loňském, fanoušky docela rozporuplně přijatém „Údolí sviní“, které zaštítil poupraveným názvem svého bandu ALEŠ BRICHTA PROJECT, se v letošním roce rozhodl oslovit posluchače s dalším čerstvým materiálem, tentokráte se svou komornější (jak sám Aleš říká) hudební verzí, kterou je ALEŠ BRICHTA TRIO. Přesto, že kořeny tohoto seskupení sahají až do devadesátých let, kdy byl Aleš ještě zpěvákem ARAKAINU, tak CD pojmenované „Papírovej drak“ je vůbec prvním vydaným nosičem pod tímto názvem. Pro neznalé ještě doplním, že spolu s Alešem tvoří v současnosti stálé osazenstvo TRIA kytarista David Vaněk (zároveň člen PROJECTU) a klávesista Zdeněk Vlč (bývalý člen AB BANDU). Ve studiu navíc tuhle trojku doplnili ještě bubeník Martin Vaigl (OLYMPIC), zpěvačka Lucka Roubíčková (BLACK BULL) a v jedné věci i saxofonista Vladimír Secký. Tolik na úvod pro ty, kteří třeba můžou mít v těch názvech používaných Alešem v posledních letech trochu zmatek.

Album přináší dohromady 12 skladeb, a vedle těch původních, o jejichž hudební složku se takřka výhradně postaral Zdeněk Vlč (vyjma pecky „Kriploid“ pocházející z pera Davida Vaňka) a textovou stránku zcela pochopitelně obstaral samotný Aleš, zde nalezneme i tři cover verze. Konkrétně se jedná o písně „Astrolog“ (příjemně „vláčná“ až melancholická věc) od předního domácího písničkáře Vladimíra Merty, country šlágr „Shane“ (Aleš jako „country boy“ mě fakt nebere, mnohem více se mi song zamlouvá v původní podobě nebo v podání ALKEHOLU, který jej před lety rovněž zařadil na své CD) z dílny dua Jiří Brabec / Pavel Vrba, jenž u nás kdysi nazpíval Ladislav Vodička a „Superhero“ (popularity „Dívky s perlami…“ určitě nedosáhne, ale kvalitativně jistě patří do slušného středu, k čemuž přispívá i chytlavý, jednoduchý refrén), což je pro změnu předělávka titulní písně z filmu „Black Lightning“, kterou složil ruský umělec Arkady S. Ukupnik. Celkově se pak deska po hudební stránce pohybuje plus mínus v poprockových vodách, s hojným využitím kláves a akustických kytar, a z mého pohledu se tak nějak snaží navázat na Alešovy sólovky, které přinášely odlehčenější tvorbu, než jakou produkoval s ARAKAINEM nebo později s AB BANDEM, a jejichž obsah prezentuje při svých vystoupeních právě TRIO. Vyjímkou z právě vyřčeného jsou dva songy, které by bez problémů zapadly na loňské album PROJECTU, především je to Vaňkův „Kriploid“, jasně se vymykající koncepci CD a to samé se dá v podstatě povědět i o „Překážkové dráze“, kde by stačilo pouze malinko přitvrdit. Co do kvality bych nahrávku rozdělil zhruba do třech kategorií, mezi velice vydařené skladby bych zařadil titulní „Papírovej drak“, „A ty sis ostříhala vlasy“, Kriploid“, „Astrolog“ a „Nejde to, nejde“, mezi kvalitní „Ve stínu svíčky“, „Náhrdelník z mušlí“, „Překážková dráha“ a „Superhero“, jako zcela nepovedené pak beru „Shane“, „Půjčovna vrahů“ a „Plný zuby“ (vyložený cajdák, který by se tak hodil do nějaké estrády na TV Nova). Co se týče textů, tak je asi zbytečné se pouštět do polemiky o jejich hodnotě, prakticky by se dalo říci, že jsem se v této otázce setkal pouze se dvěma skupinami lidí, v jedné jsou ti, kterým Brichtovy texty naprosto sedí a v té druhé naopak zase ti, kteří z nich mají víceméně srandu, takže ať se řadíte do kterékoliv z těchto dvou kategorií, tak vám můžu sdělit, že nic nového nenastalo, je to stále Aleš, akorát ta politika šla tentokráte stranou. (úsměv) Pak je tu ještě jedna věc, kterou bych chtěl zmínit, a tou je Alešův zpěv. Žel musím konstatovat, že s kvalitou jeho hlasu je to stále horší, sice je pravda, že v těchto jemnějších, popových písních nejsou problémy zase až tolik znatelné, jako v metalových válech, navíc pomáhají sboristé, ale upřímně řečeno, mám docela obavu, jak se to bude dále vyvíjet…

Nahrávalo se ve dvou hudebních studiích, konkrétně se jedná o hradeckou Propast Petra Jandy a hostivařské Blue Velvet, mix provedl Petr Kovanda, mastering pak obstaral Oldřich Slezák v pražském ADK.

Deska vychází u Warner music, což nevím, jestli je ten hlavní důvod k tomu, že oproti „Sviním“ nebo „Deratizerovi“ je jeho cena téměř dvojnásobná, ale chtít za klasickou emisi nahrávky kolem 300 Kč, to mi přijde docela dost, takže předpokládám, že to spoustu lidí od koupě může odradit.

No, koukám, že takhle už jsem se zase dlouho nerozepsal (úsměv), takže abych to celé nějak uzavřel, tak po prvních posleších mě tenhle materiál moc nepřesvědčil, na několik úvodních poslechů zabraly tak pouze nějaké čtyři songy, ale postupně jsem do toho celkem pronikl a i když tahle deska nedosahuje kvalit klenotů, jakými byly „Růže pro Algernon“, „Ráno ve dveřích Armády spásy“ nebo „Hledač pokladů“, tak ve výsledku dávám sedmičku a už teď jsem zvědavý, co pro nás Aleš připraví příště, ať už s PROJECTEM, TRIEM nebo třeba nějakým dalším projektem. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Papírovej drak
  2. A ty sis ostříhala vlasy
  3. Kriploid
  4. Astrolog
  5. Ve stínu svíčky
  6. Náhrdelník z mušlí
  7. Překážková dráha
  8. Shane
  9. Půjčovna vrahů
  10. Plný zuby
  11. Superhero
  12. Nejde to, nejde

Čas: 46:42

www.brichta.cz

Zveřejněno: 25. 08. 2014
Přečteno:
3715 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář