Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

DÉCEMBRE NOIR – A Discouraged Believer, CD 2014, F.D.A. Rekotz

Nahoře na kopci, kam se jen tak málokdo zajde někdy podívat, si dávají každý podvečer rande krkavci se svojí potravou. Skřehotají, smějí se a plácají do větru pomateně křídly. Kdo bude další mršinou? Komu budou vyklovány oči? Okolo krouží další nenasytné hejno, vy se jen přikrčíte, šeptáte modlitbu pro odehnání zla. Nefunguje. Jste ztraceni, stejně jako já, při poslechu doom deathové prvotiny německých uctívačů temnoty DÉCEMBRE NOIR. Pokaždé, když se mi dostane do ruky nová deska zcela neznámé kapely, jsem napnutý v lehkém očekávání. Je to jako koupě nové knihy, těšení se a chvění v zátylku, neustálé otevírání a zavírání bookletu, vůně ošklivého plastu a pak napětí, co nakonec z hi-fi přehrávače vyleze. Tentokrát netřeba žádné obavy. Můžete se klidně uvolnit, zavřít oči a nechat se unášet nahoru, do výšin, až tam, kousek od lesa, kde na vás čekají tisíce očí umístěných mezi černé nenasytné zobáky. Cítíte to? Ten chlad a náhlé ticho. Čekají na nás.

Venku zrovna cáká voda z oblaků a DÉCEMBRE NOIR jsou tak velmi vhodnou kulisou. Jejich doom, chvilkami se dotýkající až death metalu je propracovaný, zahraný s lehkostí a elegancí. Pokud bych měl recenzované album připodobnit, volil bych desky, které mají na svém kontě smečky jako BLOODBATH, PARADISE LOST, MY DYING BRIDE, první alba KATATONIE, OCTOBER TIDE a jiné, náladotvorné kapely. Smutní se tady o sto šest a to klasicky, bez dnes tolik moderních vsuvek a postupů. Někoho to možná bude lehce nudit, ale myslím si, že většina z vás se nechá stejně jako já lehce vtáhnout do roztodivné říše snů, smrti a krásy opuštěných hřbitovů. Velkou devizou je Larsův hlas. Ten je zde předkládán v několika polohách a pokud bych měl mluvit za sebe, tak je mi příjemný vlastně kdykoliv. Má přesně tu barvu, hloubku a hutnost, která se mi k doom metalu hodí asi nejvíc.

Klidné pasáže připomínají let noční můry dorážející pomateně na světlo lampy, oči právě ulovené umírající zvěře nebo dokonce pohledy mladých, poprvé do sebe zahleděných lidí. City a emoce zde stříkají doslova na všechny strany. „Drsňáci“ možná budou navenek mluvit o tom, že tohle je muzika pro holky, ale pak doma, ve svých studených pokojích budou mít slzy na krajíčku. Nevím, na každého působí hudba zcela jinak, ale já jsem „A Discouraged Believer“ propadl. Líbí se mi to lehké hraní s náladami. Nikde mě nic neruší, všechno sedí krásně pohromadě a je velmi srozumitelné. Kapela nepotřebuje žádné berle v podobě jiných (než klasických) nástrojů, vše je ohlodané až na kost, syrové, průzračné. Létal jsem nad svojí nebohou tělesnou schránkou a znovu si uvědomoval, jak je to naše lidské hemžení někdy legrační. Snažíme se křečovitě hromadit majetky, hrajeme si na pány tvorstva, ale ty pradávné štěkající šelmy jsou stejně stále v nás. A pak přijde pro mě dodnes zcela neznámá parta mladých Němců a „rozhodí“ celé mé já do podoby obrazců ze střepů po rozbité památeční váze.

Tahle deska je o pocitech, o usínání, o létání, o smutku, o poctivém řemesle. Neumím moc popsat, co se na ní vlastně odehrává, vždy mě totiž vcucne a na konci vyhodí úplně zmuchlaného. Od prvotiny bych něco takového rozhodně nečekal. Určitě tomu prospívá i velmi dobrý zvuk a nihilistický obal. Jestli má být (nebo tomu vždycky dříve tak bývalo) doom metal o smutku, rozjímání, zastavení se a zklidnění, tak je vše splněno na sto procent. DÉCEMBRE NOIR útočí až na samá nitra citlivějších jedinců. Myslím, že ti si letošní zápis do knihy pomalého umírání užijí nejvíce. Budiž tedy dnešní recenze malým připomenutím toho, že u našich západních sousedů vzniklo zajímavé album plné vzpomínání, výletů na krkavčí horu, pokládání květin na hrob, zatmění slunce a velmi příjemného smutnění. Pro mě překvapení letošního jara a deska, která v mé hlavě zdržela zimu na několik týdnů. Poklekněte, vzývejte své oblíbené božstvo a slyšte ozvěnu chorálů smrti! 

Seznam skladeb:

  1. A Discouraged Believer
  2. Thorns
  3. The Forsaken Earth
  4. Decembre Noir
  5. Stowaway
  6. My Resurrection
  7. Escape To The Sun


Čas: 48:20

Sestava:
  • Sebastian - kytara
  • Martin - kytara
  • Kevin - bicí
  • Lars - zpěv
  • Mike - basa


https://www.facebook.com/DecembreNoir
http://www.decembre-noir.de/
http://www.fda-rekotz.com/


Zveřejněno: 06. 09. 2014
Přečteno:
3585 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář