Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CANNABIS CORPSE – From Wisdom to Baked, CD 2014, Season of Mist

Marihuana je droga, která se získává usušením květenství samičích rostlin konopí s obsahem nad 0,3 % THC. V České republice je legální pouze na lékařský předpis. Název marihuana je počeštěná verze španělského označení marijuana, které bylo poprvé použito pravděpodobně v Mexiku a vzniklo spojením dvojdílného ženského jména María-Juana (Marie-Jana). Název byl použit i jako propagandistický prostředek boje proti pěstování a užívání konopí. Slangově, zvláště pak jejími uživateli, bývá označována mnoha různými názvy jako tráva, ganja, hulení, skéro, kůra, zelí či „skunk“ (původně název konkrétní odrůdy). Označení marijánka je archaismus a v současné době se příliš nepoužívá.

Tolik hovoří slovník naučný. Nevím, jak se k této legendární rostlině stavíte vy, ale v dnešní recenzi je nutné ji zmínit. Američtí deathaři CANNABIS CORPSE si totiž na marihuaně založili celou svoji image. Kapela původně vznikla jako vedlejší „sranda“ projekt baskytaristy Landa Phila z MUNICIPAL WASTE. Smyslem bylo jediné. Snažit se co nejvěrněji parodovat slavnější kolegy CANNIBAL CORPSE (na letošní desce je ale možné vypozorovat i vlivy třeba takových MORBID ANGEL, DEICIDE nebo OBITUARY) a u toho se pomocí výše zmíněných prostředků pořádně pobavit. Osobně jsem sice existenci této kapely občas zaznamenal, ale vždy jsem se raději uchýlil do stínu originálních kanibalů. Pánové se ale postupně na svých deskách zlepšovali, jejich album „Beneath Grow Lights Thou Shalt Rise“ dokonce zaznamenalo ve světě nemalé úspěchy a tohle všechno mělo za následek hozené lano od francouzského labelu Season of Mist. Smečka začala být čím dál tím víc na očích a začala získávat renomé nejen jako velmi slušný „revival“, ale všichni začali uznávat i její „vlastní“ skladatelské schopnosti. Na novince pak dokonce hostoval samotný Chris Barnes ze SIX FEET UNDER (i když toho bych podezříval, že byl „nalákán“ na vodní dýmku) a Trevor Strnad z THE BLACK DAHLIA MURDER.

Témata textů se pořád dotýkají různého zpracování, užívání a aplikací THC, ale je možné zde potkat i „klasická“ morbidní a zombie vsuvky (někdy jsou opravdu vtipné) a hudba je také jasná. Musím ale kapele i přes v podstatě žádnou originalitu uznat schopnost složit zajímavou melodii, riff. Dobré nápady zde rozhodně nescházejí. Samozřejmě, musíte se při poslechu oprostit od veškerých předsudků a nebrat CANNABIS CORPSE jen jako vykrádače. V některých momentech to sice bude hodně těžké, ale abych pravdu řekl, stejný „problém“ bych mohl v posledních letech nadhodit i u hodně slavnějších metalových bojovníků.

Dnes tedy hodnotím hlavně nasazení, dobrý zvuk, obal i smysl pro humor. Nevím, jak se na tyhle syny kanibalů budete dívat vy, ale já si je klidně dovedu představit, jak svým vzorům předskakují na nějakém tour. A takhle někde v klubu by mohli být rozhodně i hlavní hvězdou. CANNABIS CORPSE to sice budou mít nadále velmi těžké a ze stínu svých patronů se jim asi už nikdy nepodaří vystoupit, ale mezi ostatními se rozhodně neztratí. Dokonce jsem se přistihl, že mě album natolik zaujalo, že se stalo na nějakou dobu „dobrovolně a s chutí“ častým hostem v mém přehrávači.

Je jen na vás, jak se k letošní desce CANNABIS CORPSE postavíte. Mě se „From Wisdom to Baked“ líbí, užívám si ho a je pro mě takovým vhodným doplňkem v dobách, kdy se čeká na nové album CANNIBAL CORPSE. Budu teď možná psát jako v nějaké přiblblé reklamě, ale musím (smích). Nedejte na první pohled, neodsuzujte hned a zkuste je! Ta „sranda“ za to určitě stojí. Netřeba dodávat nic dalšího.

Seznam skladeb:

  1. Baptized In Bud
  2. Zero Weed Tolerance
  3. Weedless Ones
  4. Individual Pot Patterns (feat. Chris Barnes)
  5. Pull The Carb
  6. Considered Dank
  7. Voice Of The Bowl
  8. THC Crystal Mountain
  9. With Their Hash He Will Create (feat. Trevor Strnad)
  10. From Wisdom To Baked
  11. Medicinal Healing


Čas: 36:54

Sestava:

  • Brent "Legion" Purgason – kytara
  • Josh "HallHammer" Hall – bicí
  • Philip "Landphil" Hall – basa, kytara, zpěv


FACEBOOK

BANDCAMP

http://www.cannabiscorpse.us/
http://www.youtube.com/user/CannabisCorpseVA
http://www.season-of-mist.com/


Zveřejněno: 04. 08. 2014
Přečteno:
3391 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář