Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CHOOSING DEATH - The Original Soundtrack CD kompilace 2004 - RELAPSE RECORDS

Přede mnou na stolku leží zajímavá věc. Jak už asi z názvu vysledujete, jedná se o jakýsi soundtrack, a ty bývají většinou k nějakému tomu filmečku. Taky jsem měl nejdřív tu tendenci hledat na naší informační dálnici cosi jako ?death metalový dokumentární film?, dokud jsem si na CD pořádně nepřečetl, o co vlastně gou. Tato kompilace je totiž určena pro novou knihu, kterou v Améru nedávno napsal jistý Albert Mudrian, šéfredaktor Decibel Magazine. Knížka podobného názvu jako kompilačka si bere na mušku death plus jeho tvrdšího bratříčka ? grind a zevrubně popisuje historii a vývoj těchto stěžejních metalových odnoží. Dílo nepochybně průlomové a pro otevřené (nejen) death metalisty a grinďáky jistě poučné. Kompilace zde plní sice doprovodnou, ale důležitou funkci ? část toho, co si v knížce přečtete, si totiž můžete současně poslechnout, protože CD obsahuje řádný průřez death metalem a grindem. Ale pro některé blackaře (jako třeba já) a jiné méně se v deathugrindu orientující je to sakra přínosný materiál, který vám kromě širšího obzoru ukáže také death v jeho netušené rozmanitosti.

Ale zpět k CD. Na disk se povedlo napěchovat dvacet válů většinou vysoké kvality, zastoupeny tu nejsou jen legendy žánrů a samozřejmě ani jen a pouze US scéna, nýbrž objeví se i melodičtější evropské spolky (např. Opeth, At The Gates). Kompilačku otvírají grindoví veteráni z NAPALM DEATH, to je prostě klasika, začínají sice zlehýnka a pomalu, ale pěkně tvrdě a hustě a když pak tempo prudce zrychlí, už vidím ty točící se páča na gigu :-). Dobrej začátek. To kapela SIEGE to nekompromisně sype hlava-nehlava už od začátku, je to teda větší zvukový  borčus s o něco slabším zpěvem a nepřehlédnutelným vlivem punku, ale nátěr je to v poho, i když je za minutu dvacet je po všem. Brutální REPULSION nezůstávají s náklepem nijak pozadu a zní díky mohutnějšímu zvuku ještě šíleněji. Vokalista se v tom hlukovém infernu viditelně mírně utápí, ale vál se mi přesto líbí. A teď přichází opravdová první liga ? MORBID ANGEL a ?Chapel of Ghouls?. Chytře vybraný song,  neb tady se projeví snad celá tvář této originální death metalové kapely v celé svojí okult hnusotě. Kapela do toho řeže, výborně sóluje a místy se vokálně noří až do black metalu, přesto tahle palba působí kompaktně a provázaně. Povědomí NIHILIST se sice s touto legendou moc srovnávat nemohou (a aby taky ne, když se z tohoto uskupení teprve vyvinuli mnohem slavnější ENTOMBED), přesto jsou první kapelou na kompaktu, která předvádí onen charakteristický deathový prasečí chropot. Nihilisté se s tím už vůbec neserou, a tak jejich nekomplikovaný vál není o ničem jiném než o pořádném nátěru a povedených pařivých death/grind rytmech ? koneckonců proč taky ne?

Old school dostává prostor hned v dalším záseku, to si připomínáme další US legendy ? OBITUARY. Tihle řezníci nikdy nikam nespěchali a jejich hitovka (?Slowly We Rot?) taky pomalounku začíná. Komu by připadali vyměklí, tak tomu doporučuju vydržet minimálně do půlky, kdy se projev kapely rapidně přiostří a zrychlí, a na tohle nevyzvat slečnu z dobré rodiny k tanci? Určitě ano! Super! Deathoví DEICIDE v sobě nezapřou nenávist ke všemu křesťanskému a jejich track (?Lunatic of God?s Creation?) je oproti Obituary víc technický a současně plný agrese a zloby, které skladbičce dodávají na chytlavé údernosti. Znovu se objevují NAPALM DEATH, tentokrát s živákem. Tady jsem se už díky nemastně neslaným pasážím místy neubránil nudě, dokud to kapela pořádně nerozbalila a nepředvedla svůj starej dobrej grind core. A kdo jste se nemohli dočkat klasiků brutal deathu CANNIBAL CORPSE, tak jsou právě tu. ?Hammer Smashed Face? zná snad každý a můžu říct, že mě tahle perlička bez diskuse chytla už od začátku. Odsekávaný začátek, známý ústřední kytarový motiv, neuvěřitelný prasečí vokál Mr.Fischera a vražedný zvuk kapely, tak by se asi tenhle vskutku odporný chlív dal v kostce pojmout. A ještě přitvrdíme, grindoví CARCASS se prezentují svou hitovkou ?Heartwork?. Zvukově nejčistší kapela celé kompilace. Co vás hned osloví, je hustota a mohutnost projevu kombinovaná s rozzuřeným vokálem. V ?Heartwork? dochází k vydařenému skloubení povedené melodiky a grindové nářezovosti ? skvěle! AT THE GATES nemají sice tak výrazný ?zpěv?, ale vynahrazuje to prokomponovaná muzika mixující tvrdé netuctové rytmy s nosnými melodiemi v pomalejších pasážích.

Konečně přichází řada na královskou kapelu celého žánru ? DEATH a jejich ?Symbolic?. Kytarové linky se charakteristicky proplétají už od začátku a mjůzik není chvíli stejná. V dlouhé šestiminutové skladbě se dá prostor rychlému inteligentnímu death nářezu, který zdobí různé thrashové cingrlátka, objeví se pištící a bublavá kytarová sóla a konečně totální kytarová polyfonie, kdy se ve vyhrávkách citlivě proplétají minimálně čtyři šestistrunky. Výborný. OPETH dává nejdřív prostor kratičkému intru, které rychle vystřídají tvrdé kytary. Kdo tyto melodii propadlé Švédy aspoň trochu znáte, víte, že tady o žádnou rychlost a sypec nejde. Opeth umí vymýšlet pěkné až snivé kytarové melodie doprovázené opravdu povedeným záhrobním vokálem, ve skladbě nechybí ani akustické pasáže, které se do náladové hudby perfektně hodí. Vzhledem k pomalosti a zadoomovanosti asi nebudou pro věrné grinďáky úplně tím pravým, přesto všechna čest, melodie mají znamenité a na kompilačce jsou zastoupeni plným právem. Jestli jste se s Opeth stačili trochu zasmušit a mírně ukolébat, tak rychlí BRUTAL TRUTH vás z toho rychle proberou. Oproti předešlému válu je tohle hotový grind-kanál, zvuk je pure UG, místy až anarcho-punkový. Pravda, řeznické komando v gumových oblecích se na vepřových jatkách činí, až krev nestačí stříkat, přesto je tohle podle mě druhá liga. Brutal Truth se tu zmohli jen na rychlý nelítostný nátěr, dobrý leda tak na pařanský vyblbnutí, když pominu hrozný zvuk, tak mě jejich nezajímavá jednoduchost neoslovila.

Tak tady budu taky rychle hotov. HATE ETERNAL mají podobně zastřený zvuk, bicí valí kupředu jako splašení koně v kontrastu s dlouho pomalými kytarami (???). Tuctové riffy se dokolečka dokola opakují a zajímavé to taky moc není. Ach jo, další bezhlavý nářez bez nápadu. Čtyři minuty jsou až moc. Dojem vylepšují PIG DESTROYER, kteří do půlminutového válu vložili všechny síly a předvedli super grind mazec. Maníci za třicet vteřin stačili odehrát zběsilý masakrující nástrojový bordel v dobrém zvukovém aranžmá v čele se sebezničujícím dusivým blitím vokalisty. Zpátky do melodic deathu nás přenesou solidní ARCH ENEMY, na těch se mi líbila hlavně promakaná kytarová sóla, i když ve srovnání s Death působí skladbička ?We Will Rise? jako chudá příbuzná. Na pomezí old school deathu a grindu balancuje mně neznámá banda ZYKLON. Kapela se prezentuje kvalitním zvukem (konečně) a mohutnou a jaksepatří valivou stěnou kytar a bicích. Jo, tohle si dám líbit ? palba je ohromně drtivá a hutná, takže kdo po poslechu rádiového a TV pop-svinstva potřebuje pořádný průplach uší, nelze než vřele doporučit! Zajímavou kompilaci doplňují NILE a SUFFOCATION. NILE se už podle názvu vyžívají v zhudebňování atmosféry starého Egypta a já jejich čarovnému kouzlu propadl hned. Není divu, ?Sarcophagus? je velký hit, a i když je to pomalé, tvrdost kytar se nikam nevytrácí. Velký prostor dostávají staré a tajemné melodie s temným murmurem Jona Vesana, na kterém fakt ujíždím. Super zásek! SUFFOCATION přispěli svou troškou a na CD najdete jejich živák ?Souls to Deny?. Vál má dobrý zvuk, a tak si můžete vychutnat pořádnou brutal jízdu s vepřím chropotem, kór když ze songu cítíte tu vyhranost. Dobrá tečka na konec, škoda jen, že se na CD nedostalo na naše KRABATHOR ? ti jsou na druhou stranu zastoupeni alespoň v Mudrianově knize. Aspoň že tak?:-)

Čas: 77:15

Seznam skladeb:

1. NAPALM DEATH ? Scum

2. SIEGE ? Walls

3. REPULSION ? Maggots in Your Coffin

4. MORBID ANGEL ? Chapel of Ghouls

5. NIHILIST ? Severe Burns

6. OBITUARY ? Slowly We Rot

7. DEICIDE ? Lunatic of God?s Creation

8. NAPALM DEATH ? Suffer the Children (live)

9. CANNIBAL CORPSE ? Hammer Smashed Face

10. CARCASS ? Heartwork

11. AT THE GATES ? Need

12. DEATH ? Symbolic

13. OPETH ? Demon of the Fall

14. BRUTAL TRUTH ? Dead Smart

15. HATE ETERNAL ? Powers That Be

16. PIG DESTROYER ? Untitled

17. ARCH ENEMY ? We Will Rise

18. ZYKLON ? Psyklon Aeon

19. NILE ? Sarcophagus

20. SUFFOCATION ? Souls to Deny (live)

www.choosingdeath.com


Zveřejněno: 16. 02. 2005
Přečteno:
3397 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář