Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

MORD\'A\'STIGMATA – Ansia CD 2013, Pagan Records

Pokud vás ještě neomrzely party nesoucí se na vlně atmosférického post black metalu, který do sebe nasává prvky sludge/post metalu, patrně budete z MORD'A'STIGMATA nadšení. Není důvod, proč byste se měli nad deskou znepokojovat. Jestli však čekáte něco, co jste ještě neslyšeli a začínáte být podobným stylem do jisté míry naplnění, nejsem si jist, zda-li vás MORD'A'STIGMATA plně uspokojí. Často se mi stává, že při poslechu podobných kapel uznale zakývám hlavou, že páni muzikanti svůj um přesvědčivě podávají a v podstatě nemám co vytknout. Zároveň to ale se mnou nic velkého nedělá a neustále čekám na nějaký výraznější pocit a vyhlížím, kdy už se objeví husí kůže, nebo kdy už se začnu nadnášet. A ono nic, ani po xtém vyslechnutí se tyto pocity nedostaví. Tahle deska je přesně ten případ. Když to shrnu, tohle je jasná nahrávka za osm devět bodů, má všechno, čím disponují lídři žánru. Přesto mi na ní něco nesedí. Bude to tím, že už je pro MORD'A'STIGMATA, nebo spíš pro mě, trochu pozdě. Poslední dobou mi přijde, že už vše bylo řečeno a vyloženě nějakou konkrétní nástavbu, která by mě při poslechu „Ansii“ dělala šťastnějším a dostavil se pocit, že bych si řekl, aha, tohle je typický moment alá MORD'A'STIGMATA, tu bohužel neslyším.

V úvodní skladbě „Inkaust“ se dostaví déjà vu, jakoby bych slyšel nějakou nevydanou skladbu od NACHTMYSTIUM, která se nevešla na „Silencing Machine“. Nejen hudebně, ale i zvukově. Výsledný sound je podobně jako u známějších kolegů chvályhodně nečistý, ale o to víc autentičtější a nezní jako x dalších vyžehlených desek. NACHTMYSTIUM jsou pochopitelně dobrou adresou, a i když je „Silencing Machine“ lehce nepochopená deska a zřejmě nebude patřit celkově mezi mezníky, osobně jí mám moc rád. Tím pádem mi neníi proti srsti první věc, právě naopak, je opravdu šikovně vystavěná. Nepostrádá zajímavé momenty a i přes svou velkorysou stopáž (téměř 14 minut) se nedostavuje pocit vaty, nebo něčeho navíc. MORD'A'STIGMATA vědí moc dobře, jak pracovat s atmosférou, kdy povolit (dobře působí hypnotická pasáž v půlce skladby), a kdy naopak pustit otěže a „naložit“ posluchačům trochu severského vichru v podobě blast beatů.

Podobně jako u první skladby je tomu i u těch dalších. Desku tvoří čtyři regulérní songy (plus závěrečné outro), kdy se stopáž jednotlivých věcí motá v průměru neustále kolem deseti minut. Stejně jako tomu bývá i u podobných kapel vyznávajících dlouhé kompozice, dokáží MORD'A'STIGMATA propojovat různé vlivy a žánry v jeden kompaktní celek, který nemá slabšího místa. Black metal je v jejich podání nejhmatatelnější v první „Inkaust“, ale už i ta kromě zmíněného velkého vlivu NACHTMYSTIUM a blackového vokálu, má v sobě hodně prvků sludge a post metalových momentů. Ty jsou nejhmatatelnější v druhé, poněkud klidnější „Shatterede Vertebrae of the Zodiac“, kde sice kytary black metalově rezonují, ale díky střednímu tempu a barevně zahraným bicím se hudba  MORD'A'STIGMATA dostává někam na pomezí ISIS a ZATOKREV. V druhé polovině hlavně díky atmosférickým kytarovým vyhrávkám je příklon k post scéně jasně slyšitelný.

Jako celek funguje „Ansia“ slušně. Působí semknutým a dotaženým dojmem, vše je tam, kde má být. Skladatelský um a schopnost vytvořit dlouhé skladby tak, aby měly hlavu a patu, polským MORD'A'STIGMATA nechybí. Dost dobře dokážu pochopit pochvalné recenze a reakce na toto album. Je jen mým problémem, že ve mně tahle bezesporu kvalitní deska nedokázala zažehnout větší jiskru. Ten, kdo má rád žánr na pomezí blackened sludge, dekadenci francouzských temnopánů a neštítí se ani post metalových kapel, jistě MORD'A'STIGMATA ocení.

Seznam skladeb:
  1. Inkaust
  2. Shattered Vertebrae of the Zodiac
  3. Pregressed
  4. Praefatio Pro Defunctis
  5. Ansia 

Čas: 47:23

http://mordastigmata.bandcamp.com
https://www.facebook.com/mordastigmata


Zveřejněno: 20. 05. 2014
Přečteno:
3288 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář