Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

MORBUS CHRON – Sweven CD 2014, Century Media Records

Zase se jednou rozezněly hlasitě fanfáry, svolávající všechny pravověrné. Křídla padlých andělů jsou ohořelá pekelným ohněm. Dvojhlavý pes, hlídající vstup do Hádovy říše slintá nadšením. Přichází další maso. Mnozí mluví o zjevení, neznalí dokonce o konci světa. Jen my víme své. Tohle jsou přeci švédští death metaloví pohrobci MORBUS CHRON. V kádích se vaří olej a řetězy se napínají v předtuše další zábavy. Pod nohama těch, co byli kdysi zapsáni do knihy svatých jako ti špatní, se plazí syčící hadi. Ve vzduchu se vznáší síra, zlost a strach. Chvílemi očekáváte, že všichni vzplanou v ohni. To jiskření, energie a síla je totiž cítit mocně a zároveň pokorně. Odhoďte zábrany a pojďte s námi dnes obětovat na oltář smrtícího kovu trošku jiným způsobem. Vítejte v říši všech rohatých. Pokusím se vám dnes být milým a vstřícným průvodcem. Jen nevím, jak to dopadne. Oni jsou MORBUS CHRON velmi nevypočitatelní, dělají si, co chtějí a hrají si po svém. Jako základ sice využívají starý dobrý klasický death metal, ale ten obohacují o velké množství různých akustických vsuvek, vyhrávek, vybrnkávání apod. Jejich postupy i celkový přístup je poměrně netradiční a jsou tak v dnešní době, kdy už jsou karty většinou jasně rozdány, vcelku zajímavým zpestřením.

Netradičně jsou zpracovány vokály, které se pohybují někde od AUTOPSY, OBITUARY až někam snad ke CARCASS. Provedením a nasazením mi pak chvílemi muzika MORBUS CHRON lehce připomíná SONNE ADAM. Pořád se pohybujeme v deathovém království, ale navštívíme spolu s touhle švédskou smečkou i doom metal, stoner, atmosférický doom a vlastně všechno, na co si vzpomenete (a lze zahrát na kytaru, bicí a basu). Vše je pečlivě, zajímavě vystavěno v pestrých kombinacích a nepostrádám zde neotřelé nápady. Občas mi sice přijde, že se sklouzne k přílišnému preludování, ale i na to jsem si časem „zvykl“. Vokalista Robert po celou dobu naštvaně běduje nad osudem lidstva a zombie zde mají opět svoje žně. Některé songy jsou na mě napoprvé moc velké sousto a musím si je porcovat a dávkovat postupně. Přiznám se, že ne všemu jsem i po dlouhé době porozuměl. Musím ale uznat, že ta neutěšená atmosféra, která je z desky cítit, je velmi přitažlivá, žádoucí. MORBUS CHRON mi přijdou jako nějací našeptávači v podobě krásné neodolatelné ženy, která má ale dokonale prohnilé srdce. Té vášni je tak lehké podlehnout.  

Jestli jsem u minulého EP „A Saunter Through the Shroud“ psal něco o tom, že MORBUS CHRON jsou takovým zvláštním a zajímavým úkazem, tak zde se má slova ještě víc potvrzují. Rozhodně se nedá říct, že by se kapela uzavírala do dopředu jasně vymezené škatulky a stylu. Naopak, vše je povoleno, mantinely jakoby neexistovaly. Někdy mám sice nutkání (když nemám zrovna na podobné šílenosti chuť) některé pasáže přetáčet, vadí mi neustále se dokola opakující akustické chvilky a modlím se, aby už konečně začal taky nějaký „nářez“, ale jako celek zní deska nakonec vždy velmi neotřele, svěže. Jakoby v sobě obsahovala nějaký obzvlášť silný magnet, který mě neustále přitahuje znovu si ji pustit. Není to rozhodně lehký poslech a moc dobře vím, že spousta posluchačů bude zpočátku velmi vyděšená (stejně jako já). Doporučuji dát tomu potřebný čas, klid a věřte mi, že to nakonec přijde. A pokud ne, tak si z toho nic nedělejte, taky se z toho nestřílí (smích).

Je těžké novinku MORBUS CHRON hodnotit. Podle mě se jedná o album, jehož síla vynikne třeba až po roce poslechu. Pořád je zde objevovat co nového, neustále se něco děje a recenze i hodnocení bývají v tomto případě velmi „uspěchané“. Ani já někdy nevím, co si s deskou počít. Zmítám se od vysokého počtu bodů až někam k chvilkové nudě. Přesně tohle ale bývají průvodní příznaky dobrých alb. Nenechají vás chladnými, probudí ve vás spousty mnohdy protichůdných emocí. Nebál bych se napsat, že MORBUS CHRON jsou jedněmi z mála, kteří budou ještě schopni posunout tvrdou muziku nějakým novým směrem. Možná už dokonce posunuli. To ale ukáže až čas. Číslo, zobrazené dole pod recenzí je tak jen odrazem mého momentálního rozpoložení a myslím, že třeba za rok bude zcela jiné. Nyní mě ale tihle šílenci, kteří doslova ždímají ze svých nástrojů velmi zajímavé melodie, hodně přesvědčili o svých temných kvalitách. Takto nějak si představuji chorály samotné smrti.  

Seznam skladeb:

  1. Berceuse
  2. Chains
  3. Towards a Dark Sky
  4. Aurora in the Offing
  5. It Stretches in the Hollow
  6. Ripening Life
  7. The Perennial Link
  8. Solace
  9. Beyond Life's Sealed Abode
  10. Terminus


Čas: 52:42

Sestava:

  • Robert Andersson – kytara, zpěv
  • Edvin Aftonfalk – kytara
  • Dag Landin – basa
  • Adam Lindmark – bicí


https://www.facebook.com/morbuschron
http://www.centurymedia.com/


Zveřejněno: 14. 06. 2014
Přečteno:
3436 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 06. 2014 08:35 napsal/a prepil
...
Originální kapela, a jak psáno v recenzi, deska potřebuje více času a nechat uležet. Nemůžu si pomoci, možná je to jen můj pocit, ale v některých momentech mi skupina silně evokuje jisté období famózních Carbonized :-) Každopádně skvělé album!