Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

RIBSPREADER – Meathymns CD 2014, Vic Records

Na pahýlech stromů krvácejí květy zla. Země je dávno zničena. Mezi doutnajícími zbytky domů se plouží poslední lidé. Vzpomínají na kdysi zářící slunce, na chvíle, kdy jim bylo dobře. Uprostřed toho všeho stojí Rogga Johansson. On je příčinou celé téhle zkázy. Tentokrát povolal do boje svoji švédskou smečku RIBSPREADER. Zapojil kytaru do komba a pak to začalo. Bylo to jako tsunami. Tlaková vlna připomínala chvílemi jaderný výbuch. Jen s tím rozdílem, že se zabíjelo hudbou. Lidé si původně mysleli, že vymřou na nějakou infekci nebo dokonce na obyčejnou lidskou blbost, ale šeredně se mýlili. Přitom by se dalo říct, že Rogga opět nepředvádí nic moc nového. Nevybočuje ze svého klasického standardu. Dunivé spodky střídají mrznoucí melodie a do toho pan kapelník punkově odříkává svoje texty. Je to přesně ten starý švédský death metal, načichlý thrashem, plísní a rebelií. Nic moc objevného, chtělo by se říct.

Jenže Rogga Johansson opět dokazuje, že v jeho rukách dřímá nevyčerpatelná studnice riffů. Ty si jsou sice navzájem velmi podobné a rozlišit je dovedou snad jen šílenci jako já, ale pokaždé jsou v trošku jiném balení. Už když začne v úvodním intru ječet ta nešťastná slečna, je všem jasné, co přijde. Nářez a zase nářez. Horrorová témata v textech doplňují občas klávesy. Ty jsou dodávány ale jen jako pořádně ostré koření pro dotvoření chuti, hlavní slovo mají vždy kytara, basa a bicí. Trošku se vymyká poslední skladba „Meathymns“, za kterou by se nemusel stydět žádný skladatel filmové muziky. Ze všech Roggových projektů a kapel mi RIBSPREADER nejvíce připomínají domovské PAGANIZER a THE GROTESQUERY. Jen je vše možná podáváno víc „vznešeněji a honosněji“. Přispívají tomu i oba spoluhráči. Za bicími sedí kapacita old schoolových bicích Brynjar Helgetun, který stojí za mými oblíbenými CRYPTICUS a s kytarami pomáhá Roggovi Andreas Carlsson, jinak také ANOTHER LIFE. Pohybujeme se zkrátka ve velmi dobré švédsko-norské společnosti. Co víc si může posluchač tohoto druhu muziky přát? 

Ingredience i obsazení jsou tedy již jasné. Doplňme ještě kapely, kterých se muzika RIBSPREADER dotýká. Jsou to samozřejmě GRAVE, DISMEMBER, ENTOMBED, UNLEASHED, BLOODBATH. Rogga a jeho parta se do toho nebojí opřít a výsledkem je sice zase „stejné“ album, které ale pro mě nepostrádá určité kouzlo. Přemýšlel jsem nad tím, proč mě baví pořád poslouchat dokola vlastně stále „stejnou“ muziku a nakonec jsem došel k názoru, že je to vlastně proto, že zde nemusím nic řešit, odpočinu si a ještě si to užiju. Plně chápu, že spousta posluchačů ohrne po prvních pár tónech nos a bude tvrdit něco o tom, že už by to chtělo změnu a že to je dokola pořád to samé. Budou mít samozřejmě velký díl pravdy. Ano, i tak se dá na recenzovanou desku pohlížet. Jenže, co mám podle vás dělat, když mě to baví (smích)?

„Meathymns“ není deskou pro technicky založené death metalisty, ani pro vyznavače progresivních věcí. Jedná se spíše o album pro „nenáročnou“, pohodovou a nebál bych se říct i odpočinkově alkoholovou činnost stárnoucích milovníků old schoolu. Nehledejte zde nic nového, tady je vše zarostlé pavučinami. Pohřbívá se tady ještě poctivě, do hrobu, tady žádné moderní odlidštěné areály smrti s komínem a obřadní síní s hi-fi soupravami a plazmovými obrazovkami, nenaleznete. RIBSPREADER skládají a prezentují i na svém v pořadí šestém řadovém albu dokola pořád tu samou písničku. Osobně mi to vůbec nevadí, jsem spokojen a dokonce jsem se mnohokrát přistihl, že jsem po jejich novince sáhl častěji než po kdejakých dnes vehementně chválených CD. Moc dobře vím, že doba už je dávno někde jinde. Nijak mi to ale nebrání v tom si „Meathymns“ užít, znovu si zatančit na hrobech a bodovat vysoko. Tenhle plesnivý smrtící kov mi totiž koluje v žilách a jak všichni dobře víte, krev není zase tolik lehké vyměnit. A já na tom nehodlám nic měnit (smích). Death metalový drtič kostí ve velmi dobré formě!

Seznam skladeb:

  1. Orchestrating the Cacaphony
  2. Cemetary Dreams
  3. As the Blood Flows
  4. Dragged Below
  5. The Ones Who Hide and Wait
  6. Asylum of the Rotting
  7. Worm Infested
  8. Skeletonized
  9. Meathymns

Čas: 32:13

Sestava:

  • Rogga Johansson – kytara, basa, zpěv
  • Andreas Carlsson – kytara
  • Brynjar Helgetun – bicí


FACEBOOK

http://www.last.fm/music/Ribspreader
http://www.myspace.com/ribspreaderofficial
http://www.vicrecords.com/


Zveřejněno: 19. 06. 2014
Přečteno:
3371 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 06. 2014 23:44 napsal/a pekop
RIBSPREADER
Rogga Johansson hraje snad ve všech kapelách které znám. Asi se mu nechce makat. Kvalita tam je, jenže všechny kapely začínají být stejný, už mám problém je rozeznat.