Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
F.O.B. - Outside The Palace Walls

EMPIRE OF THE SCOURGED – Transcend Into Oblivion CD 2013, vlastní náklad

Nekonečné množství brownfieldů působí industriálním dojmem. Do uší se zarývají mraky nerozpoznatelných tónů v podání vrzajících plechů, skřípání zbytků skla z rozbitých oken pod nohama či jen dutého šlapání v prachu. Mezi tím vším je ohlušující ticho. Když se navíc s tímto pocitem spojí i zdevastovaná okolní krajina, ve které místo kvetoucích pampelišek „rostou“ jen kusy barevných plastů a špony z rezavého železa v trsech seschlé trávy, které se náhodou podařilo vyrašit někde mezi šedou struskou, tak je jasné, že člověk se nenarodil jen proto, aby tvořil, ale především proto, aby dokázal do nekonečna ničit.

Podobně na mě působí červeně malovaný obal (plný poházených plynových masek v pusté krajině) CD mladé nizozemské kapely EMPIRE OF THE SCOURGED. Když se k němu připočte hudební obsah „Transcend Into Oblivion“, tak jde o absolutní odtažitost od lidského tepla a veškerého citu. Nahrávka je dostupná jak na obyčejném CD, tak pro sběratele v podobě digipacku, a dokonce i na kazetě.

Kapela o sobě prohlašuje, že hraje avantgardně industriální death metal a já jsem přesvědčený, že je tato definice naprosto správná. Ze začátku jsem měl sice pocit, že toho deathu tam moc není, ale po pozornějším poslechu jsem kapele musel dát za pravdu. Odkaz na smrtící kov je totiž schován pod množstvím všemožných samplů a ruchů, které dotváří hudbu EMPIRE OF THE SCOURGED do té správné odtažité atmosféry. Pokud jsem výše psal, že CD „Transcend Into Oblivion“ je zbavené veškerých lidských pocitů, tak jsem to myslel trochu jinak, než to zní. Tato nahrávka není mrazivá a přetechnizovaná. I když je plná bitů a elektroniky. Spíš zní jako nepoužívané a chátrající objekty stojící vedle velkých hutí, či povrchových dolů. Metalová složka vytváří děj. Kytary mají zastřený zvuk a proto se zdá, že jde jen o nesmírnou hoblovačku. Těžká práce bicích jim dodává takt. Něco jako pracující lidé, které nejde ničím nahradit, zatímco zbytek okolo připomíná spíš broušení strojů a tlaky velkých pístů při lisování, i přesto, že tyto zvuky jsou úplně jiné. Při prvním poslechu jsem proklínal zvuk, ale později mi to částečně došlo a dokázal jsem si to spojit. Nejprve se zdálo, že kapela při výsledném míchání zesilovala tak intenzivně jednotlivé samply, až zapomněla na samotnou metalovou podstatu. To však není pravda, neboť ve výsledku jdou všechny nástroje hezky slyšet a důkazem toho je první skladba, ve které hned několikrát nádherně probublá krátké basové sólo. Ale abych byl spravedlivý, musím jedním dechem dodat, že i přesto se zvuk nemůže pochlubit žádnou krystalickou čistotou.

Album „Transcend Into Oblivion“ je jen pro silné povahy, kterým nevadí totální průplach mozkových závitů a likvidace sluchovodů. Protože když si tuto nahrávku pustíte, jste její obětí. Sama vás vtáhne do víru beznadějně zničené krajiny, kde dřív vládnul člověk hrubou silou, nikoliv rozumem. Hudba vás bodne jako jehla do nejcitlivějších míst vaší duše, až budete křičet z nejtemnější hloubky svého nitra, jak svět mohl tohle všechno dopustit. EMPIRE OF THE SCOURGED nás do ničeho nenutí, jen nastavují zrcadlo, v němž vidíme katastrofy, do kterých se plnou parou řítíme v nepřeberném množství zvuků, ruchů a rytmů. Pak, až reprobedny utichnou, se pomalu proberete z hudebního otřesu naservírovaného touto kapelou a už nic nebude takové, jako dřív. Pro někoho mohou být EMPIRE OF THE SCOURGED moc silnou kávou a proto je zavrhne. Pro mě jde o další kapelu, kterou budu s velkým očekáváním sledovat. Normálně bych dal osm bodů, ale kvůli zvuku musím jeden ubrat.

Seznam skladeb:
  1. Der Wanderer über dem Nebelsee
  2. Hollow Machinations of the Foul Spirited
  3. Trapped in This Massive Process
  4. Foul Machinations of a Hollow Spirit
  5. A Scarred Horizon

Čas: 25:20

Sestava:
  • PR – basová kytara, zpěv
  • AW – bicí syntezátory, programování, zpěv
  • RP – kytara
  • FP – programování, syntezátory, zpěv
  • RM – zpěv

http://empireofthescourged.com/

https://www.facebook.com/Empireofthescourged

Zveřejněno: 24. 04. 2014
Přečteno:
3440 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář