Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

PAGANIZER – Cadaver Cascet (On a Gurney to Hell) EP 2013, vlastní náklad / Close-up magazine

„Kostnice (karner, novolatinsky také ossarium) se nazývá místnost k ukládání lidských kosterních pozůstatků. Většinou se jedná o sklepení sakrální stavby, kde jsou poskládány lidské kosti do různých geometrických útvarů (mohyl, kleneb, obrazců). Kostnice většinou vznikaly při hromadných úbytech obyvatel (morové rány a jiné epidemie, hladomory, bitvy)“. Zdroj: Wikipedia.

Jednu z takových neustále doplňovaných kostnic můžeme najít ve švédském městě Gambleby, odkud pochází jedna z mých nejoblíbenějších severských formací PAGANIZER. Jak je vám již doufám známo, ti mají ve svém středu dnes již legendárního bojovníka za death metal Roggu Johanssona. Ten nás v pravidelných intervalech zásobuje ve svých různých projektech (RIBSPREADER, MEGASCAVENGER, THE GROTESQUERY, REVOLTING a mnoho dalších) obrovským množstvím svých chladivých riffů, které jsou si sice navzájem velmi podobné, ale pokud vám tento způsob pohřbívání vyhovuje, nelze je nemít rádi. PAGANIZER mu opět stojí po boku a svorně dupou do hromady praskajících kostí, drtí je svými rytmy a smějí se smrti do očních důlků.

EP „Cadaver Cascet (On a Gurney to Hell)“ vychází jako příloha časopisu CLOSE-UP a abych pravdu řekl, nebylo jednoduché zrovna toto vydání získat. Ale štěstí přeje připraveným a já se dnes mohu kochat obalem od Daniela Devilishe. Ten nám předkládá již tradiční „ohraný“ motiv smrti, sklánějící se nad rakví. Bezesporu zajímavé, ale že by na mě cover udělal „satan-ví-jaký“ dojem, to zase ne. Mám raději trošku „zuřivější“ záležitosti. Ale nechme obal obalem, věnujme se tomu důležitějšímu. Muzice. Rovnou se zeptám. Líbila se vám předchozí deska PAGANIZER „World Lobotomy“? Tak to dovolte, abych vás přivítal na dalším jejím pokračování. Pokud ne, neztrácejte čas a věnujte se raději nějaké bohulibější činnosti. Tohle je totiž CD pro pravověrné hrobnické učně, kteří rádi usínají ve starých dubových rakvích a před spaním si pouštějí jen samé kvalitní švédské učivo.

Pořád oceňuji přístup, jakým PAGANIZER ke skládání přistupují. Přijde mi, že oni jednoduše přijdou, nabouchají to tam a jdou od toho. Okolo padají ze stropu kosti a lebky se kutálejí s vyděšeným výrazem všude po zemi. Není divu, ten zvuk (Ronnie Bjornstrom) je přesně takový, jak to mám rád. Drsný, chladivý a zároveň energický. Zase se mnou šijí všichni čerti a já si znovu uvědomuji, jaké je to skvělé se zase jednou ponořit do pořádného švédského hrobu. Cítíte, jak to tady voní? To jsou zbytky vzpomínek, které tady zbyly po červech. Vylézám z hrobu a koukám, že v nedaleké kapli se ještě svítí. Na to, že už je dávno po půlnoci, se tam zase musejí dít věci. PAGANIZER, doširoka rozkročeni nad hromadou vybělených lebek, do toho mlátí hlava nehlava a já mám zase co dělat, abych si rovnou nekoupil přímou letenku do Švédska. Těch šestnáct minut chřestící zkázy je sice krátkých, ale o to víc intenzivních. Rogga se sice se svými proslulými riffy již trošku opakuje, ale vadí to někomu? Mně rozhodně ne. Tady se na nějaké „umění“ stejně nehraje. Jde o to dělat velký hluk, chaos a způsobit co nejvíce posluchačům pořádný „šok“.

Cadaver Cascet (On a Gurney to Hell)“ bych si klidně nechal líbit jako přílohu nějakého českého časopisu. Podobné sny se ale plní jen v mých představách. Jsem moc rád, že jsem si prošel všechny „peripetie“ a povedlo se mi dostat do sbírky recenzované EP. Je to samozřejmě spíše sběratelský kousek, artefakt. Pro NE-fanouška nebude mít pravděpodobně příliš velkou cenu. Pro mě je ale dalším vítaným zpestřením, chuťovkou ze severské umrlčí dílny. Mám zkrátka pro podobné „drobnosti“ slabost. PAGANIZER ke mně opět zavítali na návštěvu, zničili mi veškerý nábytek, vypili celou lednici piva a ještě po nich zbyl mráz na zdech mého jinak útulného bytu. Nejlepší je, že jsem za to opět rád a těším se na to, až je znovu potkám. Doufám, že se bude jednat o dlouhohrající desku. Syrové, drsné, NE-mrtvé, hnijící, chladivé a dopředu tlačící! Takové je nové EP PAGANIZER! Old school death metal zmrzlý až na kost!

Seznam skladeb:

  1. On a Gurney to Hell
  2. Rot
  3. Souls For Sale
  4. Afterlife Burner
  5. It Came From The Graveyard


Čas: 16:29

Sestava:

  • Rogga Johansson – kytara, zpěv
  • Dennis Blomberg – kytara
  • Matthias Fiebig – bicí


FACEBOOK

http://www.last.fm/music/Paganizer
http://www.myspace.com/paganizerband
http://www.reverbnation.com/paganizer666


Zveřejněno: 30. 03. 2014
Přečteno:
3421 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 03. 2014 17:37 napsal/a Asphyx
muhehe
no ono je taky možný, že to ještě v novinkách neodšlo...ale určitě jsem to tam dával:))) Jen nevím kdy, jsem už taky trošku hlava děravá:))
31. 03. 2014 17:34 napsal/a Peťan
C.P.
Jojo, přesně tak. V novinkách mi to tady asi nějak uteklo, ale má to být sedmipalec a dvě skladby. Jsem zvědav :)
31. 03. 2014 17:24 napsal/a Asphyx
yes
jojo, koukal jsem a dával to i do novinek. Jen mám pocit, že to vyjde jen jako EP a ještě jen na vinylu (nejsem si jistý)......ale vypadá/zní to hodně zajímavě. Každopádně se těším:))
31. 03. 2014 17:12 napsal/a Peťan
projekt
jojo, to jsem zvědav :) Když už jsme u těch projektů, tak Paul chystá Cadaveric Poison, což je old school death s Paulovo vokálem a nástroje obsluhují kluci z Witchburner. Už je na YT ochutnávka, stojí to za poslech :)
31. 03. 2014 17:03 napsal/a Asphyx
old skůůl
Tak tak, já jedu dost často \"Sulphur Skies\" v autě. V Plzni v Božkově říkal Mr. Speckmann něco o tom, že tanhle projekt by měl mít pokračování...že prý chystají něco nového...snad na podzim, až přijedou Master z turné po USA. Tak jsem zvědavý. Osobně mě vzal i nový Ribspreader, kde do toho Rogga mlátí taky pořádně:)) Recenze je v přípravě...CD na cestě...