Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

IN-QUEST – Chapter IIX: The Odyssey of Eternity CD 2013, vlastní náklad

Pozor, pozor, pozor! Toto CD obsahuje vysoké množství velmi účinné třaskaviny! Varuji vás všechny předem, abyste k němu přistupovali opatrně, našlapovali jen po špičkách a raděj ani moc nedýchali. Cítíte to napětí, ten tlukot srdce ve své hrudi? Brní vás dlaně? Tak to je vše v pořádku. Před každým novým albem belgických progresivních mágů IN-QUEST je nutné se mít na pozoru. Obsahuje totiž obrovskou dávku šílenství, překračují se zde nejedny dosud vystavěné hudební hranice a rovnou říkám, žádné jejich album není určené pro „masy příznivců“. Nechci „běžného“ fanouška tvrdé muziky nějak podceňovat, ale myslím si, že určité kapely hrají spíše pro pár oddaných, než pro široké publikum. Důkazem budiž i to, že tahle smečka si již několikáté album vydává pod svým jménem a co já vím, tak zrovna v poslední době neútočí na čelní místa v žebříčcích prodejnosti. Není divu, jejich death metal je složitý, namáhavě vstřebatelný, notně opepřený vlivy takových veličin, jako jsou MESHUGGAH, GOJIRA, TEXTURES a jim podobných. Jochem Jacobs z posledně jmenovaných stojí za produkcí a vše svojí prací také jen potvrzuje.

Podobné desky přijímám do svého přehrávače většinou s velkými rozpaky (přeci jen, jsem spíše „staromilec“ a podobná muzika by slušela spíše „mladým“), ale rád si občas rozšiřuji hudební obzory i směrem, kterým se nevydávám zase tolik často. Někdy se sice vracívám zmaten a pokorně se uchyluji znovu mezi své „fosilie“ (kde mi je stejně nejlépe), ale říká se přece, že hudba nezná hranic. Je pravda, že pro novinku „Chapter IIX: The Odyssey of Eternity“ a její postupné vstřebávání jsem musel mnohokrát „překousnout“ své nepsané postupy pro veškerou novou muziku, kterou si „pouštím“ k sobě do hlavy, ale díky velké trpělivosti a otevřené mysli jsem si nakonec pomalu cestu k IN-QUEST našel. Byla to ale nebezpečná stezka plná trnů a odříkání. Rozluštění některých motivů mi mnohdy připomínalo šachovou partii nebo složitou matematickou rovnici, ale ta radost nad zjištěním, že jsem byl vůbec schopen zadaný hudební příklad spočítat, byla kolikrát k nezaplacení (smích).

„Chapter IIX: The Odyssey of Eternity“ jakoby v sobě opravdu obsahoval nějakou kouzelnou formuli nebo pro běžného smrtelníka nerozluštitelný vzorec. Dokonce bych řekl, že podle všech „mých nepsaných pravidel“ by se mi neměla deska vůbec líbit. Jenže je to zcela naopak. Když jsem se oklepal z prvotního šoku, odhodil všechny hudební „zábrany“ a nechal se jen v klidu unášet, časem jsem zjistil, že mě nahrávka drtí neskutečnou silou. Dokonce i Mikeův hlas, který na první poslech využívá snad jen samé „metalcoreové“ polohy, by mě normálně odradil po několika prvních frázích. Tady mi ale vůbec nevadí a dokonce jsem si ho časem i oblíbil. IN-QUEST přistupují k death metalu velmi netypicky, originálně a dodávají do něho jen samé „zvláštní“ a zdánlivě zcela nesourodé přísady. Zajímavé je, že když necháte desku chvilku uzrát, budete nakonec odměněni hodně neotřelým zážitkem. Propracované jsou i texty, které zde nejsou jen obyčejným „doplňkem“, ale dokreslují pečlivě hranou muziku. Pojednávají o současných problémech, které nás, jako lidstvo, trápí, a i když jsou hodně složité, určitě stojí za přečtení.
 
IN-QUEST hrají muziku, která se vyjímá v mé sbírce jako pěst na oko. Vím moc dobře, že spousta z vás jen s opovržením nad touto novinkou ohrne nos. Nebudu vám to mít za zlé. Jedná se totiž o natolik technickou, složitou a propracovanou desku, že i já si ji pustím, jen pokud budu mít opravdu chuť. Mnozí z vás si při poslechu také budou určitě připadat jako na srazu fakulty matematiky a fyziky. Jednotlivé aplikace a výpočty zde mají doslova svoje žně. Mně tady možná chybí snad jen kousek živočišnosti, možná i pocit, že „Chapter IIX: The Odyssey of Eternity“ nahráli opravdoví lidé a ne jen stroje. Jako celek mě ale nahrávka velmi mile překvapila. Takhle to vypadá, když parta „robotů“ předvádí nadlidské výkony. Zajímavá a zcela odlidštěná deska, která má v sobě neskutečné množství síly! A znovu upozorňuji, dejte si pozor, aby vám neutrhala uši a ruce!

Seznam skladeb:

  1. Enter Eternity Of Lethargy
  2. Taedium Vitae
  3. Elliptical Orbits In Disbelief
  4. Reiterated Cycles Of Celestial Spheres
  5. Neo-Pseudo Existence
  6. Infinite Sleep For The Hollow
  7. The Algorhythmic Alignments
  8. Yearn To Return (Liquidation Fails)


Čas: 44:38

Sestava:

  • Mike "MiQe" Löfberg - zpěv
  • Korneel "Korre" Lauwereins - kytara
  • Douglas Verhoeven - kytara
  • Frederick Peeters - basa
  • Gert Monden - bicí


http://www.in-quest.be/
http://www.facebook.com/inquestofficial
http://www.reverbnation.com/inquestofficial
https://www.bandpage.com/inquestofficial
http://www.youtube.com/inquestofficial


Zveřejněno: 02. 03. 2014
Přečteno:
3237 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář