Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

NORTHERN PLAGUE – Manifesto CD 2014, Folter Records

Někdy mám pocit, že nás Bůh už dávno opustil. Bývá to ve chvílích, kdy se ploužím znaven z práce domů, obloha se dotýká skoro země a ve tvářích lidí je možné spatřit už jen šeď a beznaděj. Uchyluji se jako raněné zvíře do ústraní, vyhledávám opuštěná místa a toulám se myšlenkami po hvězdách. Chodívám se sluchátky na uších a sleduji to lidské hemžení s pesimistickým odstupem. Jako bych už ani nepatřil do tohoto světa. Původně ztuhlé červené tekutině, kolující v mé krvi se dostává díky muzice hřejivých impulsů. Možná je to šestý smysl, možná radar v uších, jako má netopýr, ale pokud mě nějaká hudba pohltí, nejsem schopen myslet na nic jiného a i mé oblíbené jídlo se stává jen nutnou nezbytností. Jinak je moje tělo živeno hlavně řezajícími riffy kytar, údery bicích a dunícím klepáním basy. Stejně jako mnoho z vás se většinou dostávám k novým záležitostem pomocí internetu. V případě polských rouhačů NORTHERN PLAGUE tomu nebylo jinak. Tentokrát jsem je oslovil sám. Tuhle prvotinu jsem musel mít ve své sbírce. Už z prvních ukázek mi bylo zcela jasné, že jsem chycen do jejich sítí. Až na věky, amen!

Byl jsem jako prokletý.

Kdysi jsem četl knihu, ve které se vždy znenadání objevil Temný muž. Ten byl spojen se samotným Satanem, měl krvavé oči a vždy se zjevil na scéně ve chvílích, kdybyste ho nejméně čekali. NORTHERN PLAGUE jsou takovým mým hudebním Temným mužem. Z principu neumím poslouchat muziku jinak než tak, že ji na sebe nechám jen pomalu působit a vždy očekávám, co se mnou provede. „Manifesto“ je albem, které bych od začínající kapely rozhodně nečekal. Naleznete na něm sice spoustu odkazů na jejich slavnější kolegy BEHEMOTH, VADER, DECAPITATED, HATE nebo třeba NECROPHAGIST, snad i DARKTHRONE a párkrát dokonce i OBITUARY (a vše je vkusně obestřeno melodickým švédským deathem). Od toho je nutné se samozřejmě oprostit. Zde to ale myslím, nebude dělat nikomu příliš velké problémy. Celá deska je totiž až zvláštně nihilistická, plná těch nejtemnějších emocí a hlavně krásně smrtících melodií. Jak už to bývá u kapel z této země dobrým zvykem, zvuk ze studia Hertz i celková produkce je na vynikající úrovni. NORTHERN PLAGUE se pak ještě navíc odlišují trošinku jiným přístupem. Black metal je zde dávkován velmi opatrně, spíše jen jako jemné koření pro doladění té správné černé chuti.

Svět kolem mě náhle zčernal a moje duše propadla temnotě. Pohltil mě severský chlad.

„Manifesto“ je ale hlavně albem, které mě dokázalo chytnout, vytřít se mnou několikrát podlahu, zmuchlat mě, zahodit, posmívat se mi, tancovat na mém hrobě a pak vyvrhnout zpět do bezútěšné reality dnešních dní. Hodně tomu přispívá skvělý zpěvák Fenris, který má přesně tu barvu hlasu, která ve mně dovede vyvolat mrazení v zádech. Hlavní devizou jsou ale kytarové party. Některé riffy bych si sice dovedl představit špinavější, ale jinak mě řežou tak, že jsem nucen neustále přidávat hlasitost. Když pak zazní ještě parádně vystavěná sóla, někdy jen jakoby zastřeně preludující v pozadí, jsem ztracen a nenalézám dalších slov. Vyzdvihnout musím i krásně krvavě rudý cover od Lukasze Radziszewskieho. Pěst trčící do prostoru, opatřená propletenými kořeny přesně vystihuje to, co se odehrává na recenzované desce.

Duše zemřelých obíhaly kolem v roztodivných kruzích. Ty se protínaly a uprostřed toho všeho na mě zíraly oči Temného muže!

Mám rád CD s příběhem, s krásným bookletem, s dobrou muzikou. Vzývám svá death metalová božstva za každou desku, která mně vlije energii do žil. Zde náboj a jiskření doslova tryská na všechny strany. Přijdu si, jako by mi někdo do mozku zarazil trychtýř, který by byl plněn jen samou death metalovou špínou, bolestí, chlípným rouháním, drsným odříkáváním ze záhrobí, okultismem. Vše je brutální a melodické zároveň. Smutné a neklidné. Bylo, je a bude velmi snadné přistoupit na hru, kterou se mnou NORTHERN PLAGUE rozehráli. Je to jako balancování na ostří nože, jako ruská ruleta, jako adrenalinový sport. Bůh nás možná už dávno opustil, ale dobrý death metal jen tak nezemře. Jestli má být tohle první album kapely (založené v roce 2009), tak jsem moc zvědavý, co nám přinese budoucnost. Letos mohu říct jen jediné. Stal jsem se novým věrným fanouškem téhle smečky! Během poslechu jsem se ocitl velmi blízko samotné Smrti. Skvělé černé death metalové inferno (a za mě 8,5 bodu)!

Bůh od nás odvrátil svoji tvář!

Seznam skladeb:

  1. Century Of Waste
  2. Divide Et Impera
  3. Reign Mother War
  4. Let The World Burn
  5. The Edge
  6. Legion
  7. Unclean Words
  8. Manifesto


Čas: 40:38

Sestava:

  • Fenris – zpěv, kytara
  • Janus – kytara
  • Ghorkah – basa
  • Damyen – bicí


https://www.facebook.com/northernplague
http://www.northernplague.pl
https://twitter.com/Northern_Plague
http://www.folter666.de/


Zveřejněno: 11. 03. 2014
Přečteno:
3256 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář