Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

LYFTHRASYR – The Engineered Flesh CD 2013, Alive Vertrieb

Lidé už dávno nevládnou svým vlastním rozumem a jejich cesty jsou jen naprogramovaným úkolem s absencí vlastí vůle. Počítače a nanotechnologie jsou všude kolem nás. Ne jen kolem nás, ale především v našich tělech a myslích. Neexistuje nic, co by lidé dělali s radostí, nebo odporem. Ty doby jsou už dávno pryč. Každému dítěti se po narození aplikuje čip kvůli snadnějšímu hlídání a ovlivnění inteligence přesně podle toho, jak novodobý zákon přikazuje. Jen hrstka „vyvolených“ má možnost svobodně hrát s předloženými kartami a tahat za páky lidské psychiky. Zdá se vám to neuvěřitelné? Možná. Vždyť už dnes jsou počítače a mnohé moderní technologie přeceňovány nad lidské schopnosti – a přesně tohoto tématu se chopili němečtí LYFTHRASYR.

LYFTHRASYR nejsou žádným novým pojmem na hudební scéně, neboť „The Engineered Flesh“ je jejich v pořadí již třetím plnohodnotným zásekem do špalku postmoderního black metalu. Navíc nejeden našinec si jistě vzpomene na některý z koncertů u nás.

Ihned po vložení cd do přehrávače mi vyvstane myšlenka na Rakušany BELPHEGOR. Aby ne, když v LYFTHRASYR holduje bicím samotný Nefastus. To srovnání s našimi jižními sousedy je sice správné, ale ne úplné. Především zvuk a nálada hudby je přesně to, v čem jsou si obě kapely podobné. Jenže zde veškerá podobnost končí, neboť LYFTRASYR svou hudbu neskromně obohatili o elektronické a klávesové vsuvky, které se mnohdy táhnou skrz naskrz celou skladbou. Celkově vzato se o hudbě na „The Engineered Flesh“ dá hovořit ve dvou rovinách. První a hlavní složkou je tvrdě-metalový základ s hutnými rify a hrubým, spíše deathovým hlasem, podpořeným kulometnou palbou bicích. Prostě death-black jak se patří. A pak tou druhou, což jsou klávesy, elektronika a všemožné ruchy, navazující chladnou atmosféru. Obě tyto složky by sice dokázaly žít nezávisle na sobě, ale společně tvoří takovou technickou odměřenost plnou plošných spojů, jedniček a nul. Navíc se jedna od druhé příliš nevzdaluje, ale naopak se obě navzájem prolínají a občas i splynou v jeden celek a přesně v těchto místech se dá hovořit i o industrialu. I přesto, že mi jednotlivé části k sobě hezky sedí, tak se nemůžu ubránit dojmu, že ty klávesy a melodie jsou docela laciné a pánové v této části hudby nevymysleli nic nového, ale jen oprášili ty nejběžnější postupy a zvuky. Na druhou stranu, proč by měli opět vymýšlet kolo, když tak dobře funguje. V některých částech klávesy připomínají až Hollywood a především jejich mezigalaktické filmy. Občas se mi dokonce, kvůli melodiím kláves, vybaví i jejich krajané CREMATORY na přelomu tisíciletí. Úplně nejvíc mi je evokuje třetí kousek nesoucí název „Technological Singularity“. Jindy, přesněji to je sedmý štych, jde o naprosto husté techno ve spojení s metalem. A to v naprosto čistém a ocelově lesklém zvukovém hávu, který na vás „naháže“ veškerou strojovou špínu moderního světa.

Aby byl celkový dojem úplný, tak si muzikanti nechali tematicky ztvárnit i obal, který dokonale vystihuje atmosféru na nosiči. To znamená, že je plný lidských postav napojených na všemožné hadičky a stroje, stejně tak jako lidské plody ve zkumavkách. Samozřejmostí jsou i veškeré texty týkající se tématu úpadku lidské osobnosti a zvětšující se závislosti na strojích.

Možná se mnohým může zdát, že jde o naprostou slátaninu veškeré hudby napříč žánry, ale věřte, že to tak není a pánové mají moc dobrou představu, o čem jejich muzika je a kam má směřovat. Na tomto nosiči naprosto dokonale propojili chlad a techničnost dnešní doby, jako akt nesouhlasu se současným uspěchaným světem, ve kterém mají počítače navrch.

Seznam skladeb:
  1. The New Era of Immortality
  2. Soul Transition Interface
  3. Technological Singularity
  4. Evolution
  5. Mind Simulator
  6. Preserved Identity
  7. Wisdom in the Loop
  8. Life Overdose
Čas: 41:13

Sestava:

  • Aggreash – zpěv, kytara, baskytara, klávesy
  • Nefastus – bicí
  • Zethos – kytara (jen koncerty)
  • Vethys – klávesy (jen koncerty)

http://www.lyfthrasyr.com/




Zveřejněno: 02. 02. 2014
Přečteno:
3455 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář