Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

PERVERSITY – Infamy Divine EP 2014, Lavadome Productions

God is dead! Ano, Bůh je mrtvý. A PERVERSITY to vědí již dávno. Také nám o tom již několikrát vypověděli na svých deskách. Myslím, že nebude příliš fanoušků brutal death metalu nejen v naší zemi, kteří by tuto dnes již 18 let sloužící legendu drtící smrtící kov neznal. Občas bývá s podobnými kapelami stejný problém jako s některými starými lidmi. Už si chtějí dělat jen to své, nikam se nehrnou a chybí jim dostatečný drive a nápady. Jenže já jsem sice již několik let ochoten uvěřit tomu, že Bůh je mrtvý, ale moc dobře vím, jaké srdce tepe v muzikantech působících v PERVERSITY. Je možná už trošku otřískané časem a zkušenostmi, ale síla a energie mu rozhodně nechybí. Na to můžete vzít jed! Když mi před třemi lety přistála v poštovní schránce jejich předchozí nahrávka „Ablaze“ (2011), tak jsem ještě netušil, že tohle CD bude jedno z těch, které si budu časem doma hýčkat. Mě tenkrát tenhle brutální pozdrav z Prešova natolik chytil a nepouštěl, že jsem měl pak časem dokonce obavy o svoje duševní zdraví (smích).

Nebylo tedy divu, že jsem na novinkové EP „Infamy Divine“ čekal s netrpělivostí a velkým očekáváním. Mám pro „devadesátkový“ brutální death metal zahalený do temného hávu tajemna velkou slabost. Bral jsem EP do ruky jako svátost, jako hostii podávanou v kostelech, kde se lidé modlívají k dávno mrtvému Spasiteli. V mém pokoji začalo najednou hřmít v podobě, jak to známe jinak snad jen na horách. EP „Infamy Divine“ právě čerstvě vytažené z nádherného obalu od Jona Ziga (covery kupříkladu SUFFOCATION, PYREXIA, DISGORGE) doslova „smrtelně“ zářilo do místnosti. To světlo, které vyzařovalo, bylo černé, s příměsí temně rudé krve. PERVERSITY na své novince jasně dokazují, kdo je v tomto stylu na Slovensku pánem. Oproti „Ablaze“ se posouvají ještě blíž k takovým smečkám, jako jsou IMMOLATION a INCANTATION. Několik styčných bodů bychom našli i se slovutnými MORBID ANGEL. Tohle přirovnání ale prosím berte jen jako takové malé vodítko. Jinak mají tihle slovenští vyznavači brutálního death metalu již dávno svůj jasně rozpoznatelný rukopis a pokud se jen trošku v tomto stylu orientujete, poznáte je podle pár prvních tónů.

„Infamy Divine“ je ošetřeno velmi temným a dynamickým zvukem (Klakson studio, mix a mastering – Roman Šoltys). Rozdílný je způsob hry nového bubeníka Petera Jakubíka, ten odvedl opravdu parádní práci. Pochválit musím také zpěváka Juraje, který jakoby časem ještě víc dozrál a na novince vyloženě zabíjí. Dokonce je jeho projevu vlastní jedna v brutal death metalu ne tolik častá věc a tou je poměrně velká „srozumitelnost“. Můžete si tak zase jednou spolu s bookletem hezky zazpívat (smích). Když se pak ještě přidá jako „backing vocal“ Dodi, ocitáme se v jakési další, mnohem morbidnější a „drsně“ zajímavé dimenzi. Z čeho jsem ale jako kdysi pokoušející se drtič tlustých strun nadšen, je krásně znějící, nebál bych se říci dokonce „zvonivá“ basa. Ta na sebe v některých skladbách upoutává pozornost natolik, že nejsem schopen se soustředit na „nic jiného“. Vše drží pak pohromadě díky zkušenostem a nápadům dnes již legendárního Jozefa „Dodi“ Košče. Ten vše táhne jako kapitán téhle lodi zdárně a „krutě“ kupředu. Chvílemi PERVERSITY připomínají nějaký dobře seřízený stroj na zabíjení, který hrne tuhle káru plnou utrpení nemilosrdně k jedinému. Ke smrti!

„Nad Tatrou to zase jednou pořádně hřmí a hromy morbidně divo bijů“, dovolil bych si „drze“ parafrázovat národní hymnu našich sousedů. Snad mi to nebudou mít za zlé, ale já si opravdu myslím, že v současné sestavě a rozpoložení jsou schopni PERVERSITY nést na olympiádě brutálního death metalu hrdě slovenský prapor. Hrají sice „klasicky“ a příliš se nevymaňují z koncepce, která byla kdysi nastavena v devadesátých letech, ale to je zde jen ku prospěchu věci. Mě tak na recenzovaném CD mrzí jen dvě věci. První je příliš krátká stopáž (já vím, že se jedná o EP, ale dal bych si té temnoty s klidem o hodně víc). Druhou je opět menší povzdechnutí nad tím, že pravděpodobně zase tuhle smečku neuvidím u nás v České republice. Rád bych si „ověřil“, jak fungují nové skladby naživo. Z desky mě totiž dokonale „zabíjí“. Hudba na „Infamy Divine“ je propracovaná, temná, chvílemi šílená, obohacená vkusně „klavírními“ mezihrami a vy u ní budete myslet jen na jediné. Je Bůh opravdu mrtvý? A garantuji vám, že ke konci tomu opravdu uvěříte. GOD IS DEAD!

Seznam skladeb:

  1. Vermin
  2. Angel of Prostitution
  3. Goddess of Maggots
  4. Incest of Flesh
  5. Supreme Accusation
  6. Infamous


Čas:
17:14

Sestava:

  • Juraj Handzuš – zpěv
  • Jozef Košč – kytara, zpěv
  • Slavomír Koval – basa
  • Peter Jakubík – bicí


http://perversity.bandcamp.com/
http://bandzone.cz/perversity
http://www.perversityband.com/
https://www.facebook.com/perversityband
http://www.lavadome.org/


Zveřejněno: 22. 01. 2014
Přečteno:
4091 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 01. 2014 09:00 napsal/a dodi,perversity
dik moc za podporu pane!
Tvoje slova nam dobijaju dalsiu energiu.dik.apelujem na ceskych kolegov, ze radi by sme aj zivo po dlhsej dobe vystupili u vas.snad se to povede.ave!