Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

WOUND – Inhale the Void CD 2013, F.D.A . Rekotz

Krvavé kapky padají tíhou beznaděje k zemi. V dálce protnou mraky jako útočící kobra blesky. Ve vzduchu je cítit elektřina a něco v nás začne hledat úkryt. Zahřmí jen občas a vy v očekávání něčeho velkého zklamaně závidíte těm, které bouřka již zasáhla. Stejně tak němečtí death metalisté WOUND mají někdy našlápnuto k totálnímu infernu, kdy padají strachem stromy a zvířata pomateně hledají, kde by se schovala. Jenže pak zazní některé úryvky, které byste s chutí vypustili. Ano, jedná se teprve o první album kapely a dalo by se tak ledacos odpustit. Možná mi někdy trošku připomenou svým přístupem EDGE OF SANITY. Ale je to spíše jen vzdálená ozvěna, nejedná se o žádné tuctové kopírování. Abych pravdu řekl, tahle smečka mě zaujala nejdříve svým obalem. Na něm snad pořádají nějakou seanci duše zemřelých starých death metalistů, které si WOUND berou za svůj vzor. Ano, jedná se o klasiku, někdy zabředávající do švédské deathové školy, občas se dotýkající dokonce černého kovu. Někdy se tak opět s chutí chřestí, pak zase vyniknou black metalové chvilky. Ty jsou ale spíše způsobeny pojetím vokálů na desce, než nějakým cíleným začleňováním.

Zvuk z Haunted Studia (nahrávání) a Soundsight Studia (mastering) přesně odpovídá požadavkům hraného stylu. Je plný, náležitě drsný a špinavý, ale nepostrádá zároveň dobrou „čitelnost“. Deska vyšla i jako vinyl (Weed Hunter Records), a tak mohou být spokojeni všichni fanoušci. I samotné „obyčejné“ cd je provedeno velmi hezky. Myslím, že pokud máte pro takovýto druh muziky slabost, určitě by vám WOUND mohli udělat radost. Nejedná se sice o nic světoborného, ale je cítit obrovský zápal pro věc, totální nadšení a z desky páchne smrt na sto honů. WOUND se jako nováčci undergroundové scény (rok založení 2011) již nyní zapsali do velké knihy evropského death metalu krvavým písmem. Vyloženě mi sice vadí úvodní song, snad to má být intro, které je nezáživné, suché a mám sto chutí ho z desky vystřihnout. Tady si mohli dát pánové víc záležet. Jinak jsou ale ostatní skladby velmi výživné. WOUND se nebojí ani občas zpomalit, to když je to potřeba a tak máte před sebou náležitě pestrou a příjemnou nahrávku. Osobně si nejvíce užívám ty rychlejší pasáže. V těch mi přijdou naši death metaloví sousedé nejsilnější.

Bouřka sice pořád jen poletuje okolo nás, ale nikdy neudeří plnou silou. Spíše jen o sobě dává vědět, vytváří dokonce duhu v odstínech šedi a jedinou hmatatelnou barvou pak bývá jen rudě zbarvená voda, zatím jen po kapkách padající z nebe. WOUND stojí někde v epicentru celého dění a já si tak říkám, že se do budoucna určitě vyplatí tuhle nespoutanou smečku sledovat. Už na své prvotině ukazují, že potenciál do budoucna tu rozhodně je. Jen je zatím uchopen trošku nesměle. Chvílemi dokonce i rozpačitě. Zároveň ale ty drobné „nedokonalosti“ dodávají celé desce jakousi příchuť opravdovosti a živelnosti. Rozhodně je nahrávka živější než spousta současných moderních „přeprodukovaných““ desek. Mám to takhle raději, ale přesto, ještě bych nějaké to kilo špíny navrch přidal, pořádně ho utěsnil, ať to má větší tlak. A pak by bylo zničeno vše živé v okolí několika kilometrů. Zatím se jen lámou kmeny stromů, nejsou vyrvány z kořenů. Ale i to bohatě stačí pro krásný smrtící zážitek. Řekněte mi, kolik mladých kapel za to umí takto vzít?

Bylo mi velkou ctí tyto mladé nadějné old school death metalisty poznat. Musím sice přiznat, že jsem zatím neměl možnost si ověřit, jak fungují jejich skladby naživo, pevně ale věřím tomu, že to musí být pořádný nářez. Celá deska má v sobě totiž jakýsi neklid a neskutečný drive. A kdo ví, třeba bude jednou ceněna sběrateli zlatem. Vcelku si to dovedu představit. Ta bouřka je totiž na spadnutí. Radím vám dobře, raději se někde pořádně schovejte, upevněte vše, co by vám mohla odnést a dávejte bedlivý pozor na to, zda nepřichází WOUND  s nějakou novinkou. Budu jeden z prvních, kdo bude stát u prodejny s cd (rozuměj e-shop). Zatím to sice není na nějaké blahořečení, ale i tak se jedná o pořádně nadupanou desku plnou zajímavých motivů, dobře vystavěných a gradujících skladeb a zajímavého zpěvu. Teď už zbývá přidat jen trošku toho koření navíc, které dělá z dobrých nahrávek ty vynikající. I tak se ale jedná o plnohodnotný deathový zážitek, který za sebe mohu jen doporučit. Cítíte ten klid před bouří? A víte o tom, že i setkání s lokálními blesky a hromy dovede nadělat pořádnou paseku?

Seznam skladeb:
  1. Odium
  2. Codex Arcanum
  3. Echoes
  4. The Unsolved Obscurity
  5. Forever Denial
  6. Confess The Filth
  7. Corroded From Within
  8. Among You
  9. The Princce of Tyranny
  10. Inhale the Void


Čas: 38:07

Sestava:

  • Soren „Last“ – kytara
  • Johannes Appel – bicí
  • Christian „Schettler“ – zpěv
  • Alex „Schultz“ – basa


http://www.facebook.com/wound.deathmetal
http://www.last.fm/music/WOUND
http://www.myspace.com/wound-deathmetal
http://www.fda-rekotz.com/gx/


Zveřejněno: 26. 03. 2014
Přečteno:
3277 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář