Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
HEIDEN – Andzjel

HUMANITY DEFILED – Circling the Drain CD 2013, vlastní náklad

Už dlouho jsem neviděl tak krásně jednoduchý a vše říkající obal (autorem je Kevin Hensles), jako na letošní prvotině death metalového projektu HUMANITY DEFILED. Ta opuštěná postel uprostřed nějakého domu snad pro choré mluví za vše. Nikdo z nás nevidíme druhému do hlavy a šílenství může pohltit každého z nás. Někde tam na pomezí mezi zdravým rozumem a ztrátou jakéhokoliv úsudku (jak bývá nepříčetnost a bláznovství také nazývána) se odehrává deathová deska „Circling the Drain“. Stojí za ní jediný člověk. Belgičan Iwein Denayer, který nahrál všechny nástroje a dokonce desku i nazpíval. Bývám k takovýmto projektům většinou poměrně skeptický, ale tentokrát si poslech vyloženě užívám. Většinou mi vadí naprogramované bicí nebo určitá chladnost takových nahrávek. Tady ale vše sedí dohromady v jeden mrazivý celek, ze kterého přímo čiší oprýskané zdi opuštěného blázince. Kolik utrpení, morbidních představ, výkřiků, mumlání a dlouhých hodin smutku se z nich odráží? To neví dnes již nikdo. Jen Iwein se pokusil to přenést na hudební nosič. A abych pravdu řekl, povedlo se mu to. Jsem unešený a někdy ten chlad ozvěn šílenství přímo cítím na své kůži.

Deska je plná emocí, jednou se hraje jakoby zahleděně do nitra lidské mysli, vše plyne pomalu, až smutně, pak se do toho Iwein opře a vy máte opravdu pocit, že jste zavřeni v kleci na samotce. Svěrací kazajka je utažena až na hranici snesitelnosti a ty prášky, co vám dali, nejenže hnusně chutnaly, ale máte po nich posunuté vnímání okolního světa. Vítejte v pekle! To totiž není jen to obyčejné, s čerty a příjemně ohřátou vodou v kotli království Satana, ale spíše utrpení uvězněné v našich hlavách. Mysl je zastřena stěnami utkanými z kytarových melodií. Mám co dělat, abych nezačal pochybovat i o svém zdravém rozumu. Není to lehké, zachovat si při „Circling the Drain“ chladnou hlavu. Možná ani nechci. Mou zásadou je poslouchat muziku tak, že se oprostím od všeho okolo a jen nechávám vše působit. Někdy mi to není umožněno (to když mě hudba nebaví nebo nedovede vyvolat potřebné dobré či špatné reakce). Tady jsem ale ztracen v tom občas doomovém vybrnkávání a odříkávání textu o smrti a šílenství. Pak mě nakopnou údery bicích (cítíte to náhlé pnutí v zádech?), které i když jsou naprogramovány, působí velmi přirozeně a „živě“. Mám co dělat, abych tu tíhu, z „Circling the Drain“, doslova vyvěrající ven, vůbec unesl.

HUMANITY DEFILED jsou pro mě již dnes zajímavým a krásným death metalovým cd v mé široké a stále rozpínající se sbírce. Pokaždé, když začnu pochybovat o svém zdravém rozumu, rád si k němu sednu a užívám si v klidu domova tu perfektně zvukově i produkčně ošetřenou desku. O obalu není třeba nadále mluvit. Tady bych doporučoval jen se na něj chvíli zahledět a pak buď pochopíte, nebo taky ne? Je to samozřejmě jen na vás. Schválně, zkuste si k tomu pustit i HUMANITY DEFILED alespoň z internetu a uslyšíte. Pokud nic, tak můžete jít dál, tohle není nic pro vaše uši a mysl. Jestli vás totiž nedostalo ani to v ozvěně odříkávané bědování v songu „A Spinning Song“, jste pravděpodobně zcela jinak naladěni. Nic si z toho ale nedělejte, každého nepohltí atmosféra opuštěných nemocničních pokojů. Všichni nejsou uzpůsobeni pro to vnímat to utrpení, strach a nenávist, kterou nám letos HUMANITY DEFILED přinášejí (vlastně přináší, že?). Je to tedy spíše deska pro pár death metalových fajnšmekrů než pro širokou skupinu posluchačů. Ale kdo ví, třeba jednou bude blázinec všude venku a tady v našem opuštěném domě šílenství se bude odehrávat to, co bývá jinak běžně považováno za „NORMÁLNÍ“.

Vím, že jsem tentokrát nepřirovnal HUMANITY DEFILED k žádné jiné kapele. Je to záměrně. Myslím si, že jednak by to Iweinovi trošku uškodilo a také jsem žádnou nenašel. Tady se totiž hraje až příliš niterně a vy musíte přistoupit na hru a tak by nějaké přirovnávání stejně bylo od věci. Spíš by vám změnilo názor v tom, že byste si mohli udělat pokřivený obrázek. Doby, kdy se po pokojích ploužily postavy, mumlající něco o tom, že viděly Boha, Krista, Napoleona nebo odříkávaly dlouhé texty o moři krve, apokalypse a podobně, jsou stejně dávno pryč. Zůstaly jen ozvěny. Ty si můžeme poslechnout na desce „Circling the Drain“. Jsem moc rád, že jsem byl do tohoto domu smutku a šílenství pozván. Jednalo se o velice zajímavý, až osobní zážitek. A o tom by hudba měla být především. Někteří z vás možná najdou někde nějaké drobnosti, které vám dokážou zkazit náladu z poslechu. Já jsem nenašel ale zhola nic. Viděl a hlavně slyšel jsem jen výpověď o smutku, strachu a hlavně prvotřídní death metal. A teď mě prosím nechte, napsáno toho bylo již dost. Jdu do svého pro tento případ zatemněného pokoje, zavřu se a budu se procházet opuštěnými celami v domě šílenství. Jestli máte chuť, jste také zváni. Vynikající smrtící deska!

Seznam skladeb:

  1. Humanity Defiled
  2. Beneath the Threshold
  3. Field Hospital/Overt Mutiny
  4. Blood Stained Species
  5. Yours Defiantly
  6. Ashes
  7. They Who Rarely Are
  8. Exit?
  9. Stray Sheep
  10. A Spinning Song (Dax Riggs cover)


Čas: 34:24

Sestava:

  • Iwein Denayer – všechny nástroje, zpěv, programování


http://humanitydefiled.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/humanitydefiled


Zveřejněno: 24. 02. 2014
Přečteno:
3488 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář