Nejbližší koncerty
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

REALMBUILDER – Blue Flame Cavalry CD 2013, I Hate

První myšlenka, která mě napadla při pohledu na toto CD byla, jestli si ze mě někdo nedělá srandu. Dobře, každý nemusí mít namalovaný obal u známého malíře, ale to snad i „Návrat krále“ je lepší než tohle. Nebýt CD zaslané na recenzi, nepustil bych si ho. Bral bych to jako protest proti tomu, jak je ten obal infantilní. Často je grafika u recenzovaných desek většinou na posledním místě, někdy na ní není potřeba upozorňovat, protože je průměrná, nezaujme – neurazí, tady zaujme, ale opačným způsobem – nasere.

On ten příšerný obal má samozřejmě co do činění jak s hudební náplní, tak hlavně tou textovou. V obou případech se s kapelou, co se týká vkusu, míjím. Letošek byl u mě ve znamení doomu, slyšel jsem tolik desek v tomhle osobitém žánru, až běda, ale ten jaký hrají REALMBUILDER, mi přijde poměrně nezáživný a zároveň jeden z nejhorších, jaký se ke mně letos dostal. Epický doom metal, kam údajně patří, je sice pěkná škatulka, ale v jejich případě tomu něco chybí. Nejsem stoprocentně schopen říct, jak moc se kluci berou vážně, ale já mám z jejich počínání pocit, jakoby se jednalo o nějakou parodii na téma staré časy. Archaické vyznění by mě až tak netrápilo. Chvílemi jsou jejich hudební postupy stokrát omletým klišé, které jiným kapelám rádi odpustíte, protože to jednoduše funguje a má to nějaký drive. Něco takového na zde dodaném CD postrádám. Nejvíc mi vadí momenty, kdy se duo tváří jakože hraje doom z vážnou grimasou, snaží se navodit atmosféru, ale já mám pocit, jako bych poslouchal KATAPULT. Pochopitelně to, co předvádějí, mi není ve všech směrech úplně cizí, a tak jsem schopen určité pasáže ocenit, ale jsou to jen takové střípky, nebo lépe řečeno náznaky, po kterých se to opět zvrtne a mě zbyde jen hořká pachuť na patře. Když k tomu připočtu vokál, který je většinou zbytečně vysoko, a zpěvákovi se to uzpívat opravdu nedaří, přijde mi celá tahle nešťastná deska jako blbej vtip.

„Blue Flame Cavalry“ je těžce úzkoprofilové zboží. Jedná se o pokus, ve kterém se snaží REALMBUILDER znít na půl jako retro, chtěli by navodit pocit, že je jejich hudba hymnická, ale ve finále vždy sklouznou k patosu. A mě tohle jednoduše nebaví poslouchat, a ani si nedokážu představit pro koho je tato deska určená.

Seznam skladeb:
  1. They write their names with fire
  2. Advance of the war giants
  3. Adrift upon the night ocean
  4. Blue flame cavalry
Čas: 34:13

http://ihate.bandcamp.com/album/blue-flame-cavalry

Zveřejněno: 31. 01. 2014
Přečteno:
3320 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář