Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

13 DOTAZŮ PRO REDAKTORY FOBIA ZINE III - Část 13. Když recenzi dopíšeš, či když je zveřejněna, máš z toho dobrý pocit, řekněme stav sebeuspokojení, radosti? Jaký vliv na tvé další pisálkovství mají komentáře v diskuzi?

Možná si ještě někdo pamatuje na ankety, které se věnovaly redaktorům FOBIE, jejich vkusu a názorům. Tentokrát to bude o něčem trochu jiném, o recenzích. Ty tvoří hlavní náplň tohoto webzinu a tak snad bude někoho zajímat, jak recenze vznikají, jak kdo přistupuje k poslechu nahrávek, na jakých aparátech desky, cédéčka, kazety a empétrojky točíme, v jakém rozpoložení nejraději píšeme...

Za inspiraci bych chtěl poděkovat Šakalovi, který něco podobného před časem podnikl ve svém papírovém xerox zinu Noise Master, odkud je část otázek se svolením jejich autora převzata.


Když recenzi dopíšeš, či když je zveřejněna, máš z toho dobrý pocit, řekněme stav sebeuspokojení, radosti? Jaký vliv na tvé další pisálkovství mají komentáře v diskuzi? Dokáže tě některý diskutér vyvést z rovnováhy, naštvat tě? Reaguješ na některé názory čtenářů?

Mikael: Když recenzi strčím do adminu, jsem určitě rád, že už to mám za sebou (úsměv), což se týká zvláště titulů, které mě zrovna dvakrát nezaujmou. To si pak i říkám, že to vlastně byla ztráta času a mohl jsem místo toho napsat článek o nějaké mé oblíbené desce, k čemuž už mi pak ten čas nezbyde.
Diskuze bych zakázal (velký smích). Většinou do nich píšou svoje moudra borci, kteří sami v životě žádnou recenzi nenapsali a povětšinou ani nejsou schopni dát dohromady kloudnou a souvislou větu bez překlepů a pravopisných chyb. Jsou i tací, kteří nahrávku ani neslyšeli, ale z nějakého důvodu nemají rádi daného interpreta, tak schválně píšou, jak to stojí za prd a podobně. Další skupinou jsou ti, kteří nejsou schopni přijmout negativní názor na desku svých oblíbenců, takže si u recenze rádi odplivnou a přidají do éteru pár vulgarit na adresu autora. A takto bych mohl pokračovat dále, jelikož internet je plný zamindrákovaných primitivů. Samozřejmě, že když si v diskuzi přečtu nesouvislou urážející větu od nějakého exota, tak si pak říkám, jestli má vůbec to psaní cenu a zda není lepší svůj volný čas využít nějakým smysluplnějším způsobem. Osobně už v poslední době reaguju pouze na rozumné názory čtenářů, i když jsou třeba negativní, ale pakliže je to psáno slušnou formou, tak proč třeba neodpovědět. No a na hrubý pytel hrubou záplatu, takže kdo napíše na mou adresu urážky, odpovím mu stejně.

Opat: Jsem často zvědavý, zda se po zveřejnění dostaví nějaké reakce. Zajímá mě názor ostatních na danou fošnu. Vliv na mě komentáře mají, pokud jsou to konstruktivní připomínky. Jednou jsem se od jednoho nejmenovaného člověka (ne přímo v diskuzi pod recenzí) dozvěděl, že to, co jsem psal v recenzi, v tom přece slyší ostatní posluchači taky, takže recenze je k ničemu. Nevím, asi mám mít uši z jiného materiálu nebo já nevím. (smích) Podle mě recenze slouží hlavně k přiblížení desky někomu, kdo s ní dosud neměl tu čest.
No, nejvíc mě dokážou naštvat asi uražení členové kapel, když se jim za desku nedá minimálně 9 bodů z deseti možných. Mně se to asi na Fobii nestalo (také jsem dosud nepsal moc českých kapel), ale dokáže mě to vytočit i u recenzí kolegů. Pokud mají některé skupiny dojem, že zaslání proma na recenzi znamená automaticky to, že deska bude za vše na sto procent pochválena, tak ať se na posílání raději vykašlou a ukájí se doma neustálým poslechem a hrdým bitím se do hrudi. Já třeba v brzké budoucnosti pár promo alb naší kapely také rozešlu a pokud se nějaká recenze někde objeví a nebude kladná, v určitém smyslu to bude vlastně jedině dobře, protože se díky tomu lze někam posunout, zamyslet se nad tím. Vzhledem k tomu, že to vyjde více než půl roku po jeho dokončení, tak i já už přemýšlím nad tím, co do příště změnit apod., a jsem zvědav, zda se na tom s recenzenty shodnu. Ale to už jsem se dostal jinam…
Snažím se reagovat co nejvíce, a to nejen na Fobii, ale i na různých diskuzích jinde, za což mne mnoho lidí nemá rádo. (smích)

Johan: Že bych po zveřejnění recenze nějak skákal radostí, to ne. Stejně vím předem, kdy vyjde, takže to není žádné překvapení... Dobrý pocit mám, když udělím některé nahrávce 5 bodů a moc ji nepochválím a kapela mi e-mailem poděkuje a napíše, že je ráda. (úsměv)
Komentáře bych rozdělil do dvou skupin: rozumné a debilní. S těmi prvními nemám problém, zamyslím se nad nimi, když mi třeba někdo v recenzi najde chybu (nemyslím pravopisnou, ale faktickou), tak mě to štve, ale uznám omyl a omluvím se. S těmi druhými, většinou napsanými luxusním slohem a plnými odstrašujících hrubic, taky nemám problém, protože je píší primitivové, kteří jsou akorát pro smích. Občas to nevydržím a něco k tomu připíšu, ale spíš z hecu, abych ještě přilil olej do ohně a byla legrace. (úsměv)

Peťan: Nejlepší pocit je ten, když kvůli mojí recenzi někdo třeba pozná novou kapelu, která se mu zalíbí nebo dá na doporučení recenze a danou desku si sežene. Stejně tak, když se recenzované kapele těch pár řádek líbí, jedná se o podporu a propagaci nové nahrávky a o to by hlavně mělo jít. Komenty mě rozhodně z míry nevyvedou a na ty inteligentní (pozitivní i negativní) rád zareaguji.

4horsemen: Ano, mám dobrý pocit, když je recenze venku. Zatím mě nikdo nenaštval. Nějaké negativní komentáře se už také objevily. Sklidil jsem i docela silné reakce na recenzi alba jedné pardubické kapely. Ale takové bezduché komentáře se dají přejít s úsměvem. V každém případě každá i drobná chvála potěší, moc jsem rád i za „osobní“ e-mail od kapel. A aspoň mě to utvrdí (nakonec i ten negativní), že to psaní má smysl. V diskuzi moc nereaguji, ale občas se nějaký komentář tu a tam objeví. A o nic víc nejde, je to jen hudba, kterou máme rádi.

Coornelus: Když recenzi napíšu, tak jsem hlavně rád, že jsem to zvládl a mám to za sebou (úsměv). Komentářů v diskuzi je tak málo, že tomu ani nejde přisuzovat nějakou výpovědní hodnotu. Rád vzpomínám na jednu, od nejmenované kapely. Člen onoho spolku, o kterém jsem od vydání té desky neslyšel, napsal po měsíci, co byla recenze zveřejněna, elaborát na téma, jakej jsem blbec a jak správně psát recenzi. Podotýkám, že ta zpráva byla delší než ta moje recenze (úsměv). Ale to mě spíš potěšilo. Na názory čtenářů většinou reaguju.

Asphyx: Samozřejmě že mám dobrý pocit, ale jen u recenzí, které jsem napsal z „vlastní vůle“ na desky, co jsem si vybral sám a kapela je poslala většinou přímo mně. Mě baví i to „vyjednávání“ o zaslání CD, dohledávání informací apod. Osobně se mi zatím ještě nestalo, že by mě někdo v diskuzi vyloženě urážel, jako se to mnohdy děje na webech mnohých našich českých kolegů. Člověk se samozřejmě nemůže zavděčit (a ani nechce) všem. Dobrý, věcný, třeba i kritický komentář mě potěší a pochvaly si vždy moc vážím. Všeobecně si v diskuzi se čtenáři rád „pokecám“, pokud mají názory k věci. Kolikrát to člověka totiž ještě víc obohatí. Je to přeci jen nějaká zpětná vazba. I přesto bych ale u některých článků na Fobii (zaplať Satan ne mých) diskuzi zrušil. Jakmile se totiž mezi diskutujícími ztratí slušnost a vyleze na povrch žumpa, není to diskuze, ale babská pavlač a já ztrácím o diskuzi nějak automaticky zájem. Je to pro mě totiž jen mrhání časem, který se dá využít raději třeba poslechem nějaké dobré muziky.

Mafek: Tato otázka je takřka filozofická. Ano, myslím, že je to určitý libý pocit uspokojení nad ukončenou prací. Jakési malé nepatrné zadostiučinění, tam někde uvnitř tebe. A co se týče tzv. internetových bojovníků, kteří bojují na všemožných diskusních fórech, tomu už se dnes tak leda pousměju. Konstruktivní kritika je naopak vítanou společnicí všech seriozních diskuzí, na kterou nemám problém reagovat.

Kubánec: Jo, mám z toho dobrý pocit, proto to dělám. Na názory druhých moc nehledím, pokud to někdo vidí jinak než já, je to v pořádku. Takové ty řeči, že jak je možné, že taková a taková kapela má takové hodnocení, že to je blbost, atd., mám na háku. Pokud máš jiný názor, je to v pořádku, ale nechtěj, abych to slyšel stejnýma ušima. Je fakt, že sem tam sám na něco zareaguju, ale do řemesla nikomu fušovat nechci.

Luma: Tak prvně k tomu uspokojení. Když recenzi dopíšu, tak spíš přemýšlím, jestli je dost kvalitní, než abych cítil euforii. Naopak když je zveřejněna, tak z toho mám dobrý pocit a tak trošku čekám, jestli bude někdo reagovat.  Na mé psaní nemají ani tak vliv komentáře, jako spíš to, že sám chci, aby ty další články a recenze byly lepší, než doteď.
Proto komentáře moc neřeším. Pokud jsou k věci a jde z nich vyčíst, že ten člověk má názor, třeba i jiný, rád na něj, pokud je třeba, zareaguju. Pokud se ale jedná o bezduché plácání, je mi to úplně jedno.

Míra: Mám dobrý pocit a to nepopírám. Dal jsem do každé recenze svůj čas a srdce. Zase nechci znít samolibě. Rád si přečtu komentáře pod recenzí a rád se k nim přidávám. Chci živé recenze, které někoho osloví. Komentáře jsou pak skvělým místem pro porovnání odlišných nebo podobných názorů. Jen na jeden druh komentářů už nereaguji – na nadávky, urážky a další způsoby, kterým se chce jen někdo zviditelnit a nemá s recenzí nic společného. Bohužel anonymita internetu dává hodně lidem zbraně do rukou. V přímé konfrontaci v reálném světě by si něco takového nedovolili anebo by reagovali zcela jinak.



Zveřejněno: 04. 12. 2013
Přečteno:
3324 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 12. 2013 17:18 napsal/a Asphyx
tak
snad tady ten \"klid\" vydrží. Internetoví bojovníci jsou totiž nekompromisní a nechávají za sebou jen samé mrtvoly:)). To je bez debat. Mě osobně zaujal obrovský počet trollů, kteří přsvědčují ostatní pořád dokola o svém názoru a nedovedou pochopit, že to někdo taky vidí a slyší trošku jinak než oni. Každopádně, asi jsem dospěl k názoru, že nějaká \"cenzura\", která odfiltruje názory a urážky mimo mísu určitě není od věci. Schválně jsem si zkusil přečíst diskuze i na jiných, než hudebních serverech (jakože jsem to fakt kolik let nečet) a ony vlastně ty diskuze asi suplují dřívější drby na pavlačích. Jen s tím rozdílem, že v diskuzích to nikdo nikomu neříká \"face to face\" a tak si dovolí o hodně víc, ta anonymita davu mi někdy nahání strach (to je stádo opravdu pořád tak tupé?, pořád se mi tomu asi naivně nechce věřit). Ale k tomu by se asi kolikrát měl vyjádřit asi nějaký psychiatr:))
04. 12. 2013 16:51 napsal/a skipi
fobiazine
je podle mně hodně v klidu. Rád jsem v minulosti něco málo přispěl, rád si počtu a komentuji i dnes. Takže rozhodně nic nerušit. Zhrzené kapely, to je téma samo o sobě. Ten nedostatek nejen sebereflexe, ale i přijmout dobře mířenou kritiku, je něco, co nikdy nepochopím :-). No a trollove jsou všude :-)
04. 12. 2013 12:39 napsal/a DW
Hmm
třeba Metalsucks je má a to je jeden z největších. Tak diskuze na netu jsou žumpa skoro vždycky, ono když má člověk pocit anonymity tak se v některých probudí docela solidní zvíře, nebo rovnou troll. Já se vždycky nejvíc nasmál na Abyssu, tam to bylo bezkonkurenční.
04. 12. 2013 09:04 napsal/a Asphyx
diskuze
tak jsem si udělal po \"letech\" zase průlet po českých hudebních webech a zkoušel pročítat diskuze a chvílemi u mě zavládlo poměrně zděšení:(( Že to bude až taková žumpa, to jsem tedy nečekal. Přemýšlel jsem nad tím a asi bych se po tomhle \"prozření\" přikláněj spíše k nějakému \"moderovanému fóru\", protože tolik hnoje mezi lidma jsem tedy nečekal. Asi jsem byl naivní a jsem příliš zahlcen muzikou, ale chvílemi my z toho bylo všeliijak. Vždycky jsem se potkával se samými \"metaláky\", kteří byli zažraní do muziky, hltali kdejakou informaci, do \"nekonečna\" diskutovali o té své muzice, ale hlavně to byla sranda, pohoda, klídek. Proč to sem vlastně píšu? Asi jen proto, abych lehce doplnil svůj názor. Mimochodem, na většině \"solidnějších\" zahraničních webech diskuze nejsou. Asi vědí proč:((