Nejbližší koncerty
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
  • 10. 05. 2024INFERNAL ANGELS Black metal(Italy) BLOOD AND DISASTER ...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
LLYR

CARCASS – Surgical Steel CD/2LP 2013, Nuclear Blast

Návrat... Když se v roce 2007 začali CARCASS formovat do podoby regulérní kapely a vyhlásili návrat na pódia, nejedno oko zůstalo suché. Ta cyničtější strana fans si možná povzdechla nad dalším reunionem, ale víceméně návrat CARCASS všeobecně vzato potěšil. O tom, že se nejednalo o žádný odvar, jsme se mohli přesvědčit hned v roce 2008 na festivalu Brutal Assault, kde jim nebylo co vyčítat. V době, kdy se vrací kapely jak na běžícím pásu, a třeba i ty, jejichž ústřední člen je několik let mrtvý, mě osobně už nepřekvapí vůbec nic. Tak proč by se nemohli vrátit i CARCASS, že ano? To, že se ani CARCASS nevyhnuly personální problémy, je známá věc. Kvůli absenci bubeníka Kena Owena (zdravotní komplikace) a Mikea Amotta je návrat tak trochu poloviční záležitostí. Na druhou stranu dva nejdůležitější mozci sestavy Jeff Walker, bez jehož vokálu by CARCASS nikdy nebyli tím, čím jsou, a kytarista Bill Stear, jenž svou kytarovou hrou dává kapele ksicht, zůstali. S absencí bubeníka se dokázala zbylá dvojice s přehledem vypořádat. To, že v sestavě chybí kytarista Mike Amott, mi osobně moc nevadí, protože člověk, který je aktivně činný v takové pochybné instituci, jako jsou ARCH ENEMY, nemá stejně moji plnou důvěru.

Očekávání... Jaký by to byl návrat, když by nevyústil v nahrávku. I když to od restartu trvalo dlouhých sedm let, v září letošního roku se na trhu objevila deska toliko toužebně vyhlížená. Při sledování dění v metalové obci bylo evidentní, že každý očekával tak trochu něco jiného, ale téměř každý doufal ve velkou věc. Povědomě se dalo tušit, že nějakého zmetka by kapela ven vypustila jen stěží, ostatně na přípravu desky si vzali poměrně dost času, a za ta léta nečinnosti v šuplíku něco zapomenutého z plodných let minulých a tudíž pro dnešní věc použitelného materiálu zbýt muselo.

Realita... Je taková, že „Surgical Steel“ zní svým způsobem naprosto očekávaně, alespoň já to tak cítím, žádný velký šok při poslechu neprožívám. Pravda, snít o tom, že by CARCASS přišli z další revoluční nahrávkou, by bylo bláhové. Ačkoliv na mě album působí jako téměř dokonalý produkt bez kazu, jedno mu vyčíst musím. Tím něčím jsou opravdové hity, a excelentní momenty, jaké jsou zastoupené na, pro mě nejlepší desce od CARCASS, „Heartwork“, kde co skladba, to nezapomenutelný hit. Toho se mi v případě novinky nedostává. Naopak se mi dostává velké porce muziky, z které je znát originální rukopis, který ovlivnil tisíce kapel, ale jelikož ten mladiství elán z pánů muzikantů už lehce vyprchal, vnímám desku jako takovou sázku na jistotu. Zkušení muzikanti natočili album, které nemůže urazit a zřejmě dost lidí i okouzlí. I když se zpočátku snaží do posluchače nahrnout porci rychlého kvapíku, a znít dost tvrdě, chvílemi možná až zbytečně moc, jejich cit pro melodie se postupně dere na povrch. Nemám autorské dvojici nic za zlé, kde brát ty top nápady, když se prostě nedostavují, a studna pomalu vysychá. V rámci možností natočili zřejmě to nejlepší, co mohli. Skladby jsou rozumně poskládané, a dokonce třeba hned druhá „Thrasher´s Abattoir“ je takovým nářezem, že o nějakém vyměknutí nemůže být řeč. Průnik starší tvorby je zde naprosto citelný, ono by ani nemělo smysl se o nic jiného pokoušet, vždyť jak „Heartwork“, tak i pohodová „Swansong“ byly výjimečné desky. I když ta druhá ve své době moc uznání nedošla, pro svou údajnou měkkost. Tudíž lze s klidným srdcem tvrdit, že jsme se ocitli při poslechu „Surgical Steel“ někde mezi obdobím „Heartwork“ a „Swansong“, což je výtečná společnost. To, že album nemá až takovou sílu, je věc druhá, a v mých očích i logická. Tím pádem žádné zklamání necítím.

Závěr... CARCASS natočili desku, která v jejich diskografii bude, až ta za... Na druhou stranu, je to album natolik dobré, že použít ho jenom na pár poslechů a potom založit by bylo chybou. Nabízí v podstatě to nejlepší z CARCASS staršího data, i když už v lehce naředěné podobě. Přesto se neustále jedná o natolik zajímavý produkt s typickým rukopisem, že i když se při poslechu nenadnáším, užít si ho dokážu.

Seznam skladeb:
  1. 1985
  2. Thrasher's Abattoir
  3. Cadaver Pouch Conveyor System
  4. A Congealed Clot Of Blood
  5. The Master Butcher's Apron
  6. Noncompliance To ASTM F 899-12 Standard
  7. The Granulating Dark Satanic Mills
  8. Unfit For Human Consumption
  9. 316L Grade Surgical Steel
  10. Captive Bolt Pistol
  11. Mount Of Execution

Zveřejněno: 14. 10. 2013
Přečteno:
3380 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 10. 2013 16:52 napsal/a pekop
Carcass
Naprostý souhlas s Peťanem. 8,5 bodu. Hodně dobrá deska
14. 10. 2013 12:53 napsal/a DW
Ocelova sed
Návratové album které zůstane na chvostu diskografie. Ani ryba ani rak nukleární rocknrollak. Funf von Zehn.
14. 10. 2013 11:20 napsal/a Asphyx
nevím
Já osobně jsem novým Cercass nepřišel zatím vůbec na chuť. Zkoušel jsem to do sebe dostat horem dolem a jednoduše to nejde. Vždycky to jde jedním uchem dovnitř, druhým ven. Hodně mi vadí nemastný a neslaný zvuk (tedy ze zapůjčeného CD), ale to mi poslední dobou u Nuclearů vadí skoro u všech jejich \"produktů\". Nečekal jsem nic převratného, ale jednoduše mě to \"neřeže\". Z počátku bych v hodnocení tu sedmičku dal také, ale postupně i ty zbytky kouzla vyprchávají a dneska jsem schopen si zapamatovat jen pár motivů a hodnotil bych ještě níže. I když jsem neměl k této kapely nikdy pražádný velký vztah, uznával jsem je a třeba Peťanem zmíněné patří do mé sbírky, ale novinku nemám jednoduše vůbec chuť si koupit. Asi budu sám, ale mě tenhle návrat příliš nevzal....Původně jsem chtěl dokoknce zpočátku napsat také recenzi, ale deska ve mě nebudí žádné (ani dobré, ani špatné) emoce, tak jsem nebyl schopen se ani k ní dokopat:))
14. 10. 2013 10:02 napsal/a Peťan
Carcass...
... já dělím Carcass na tři období. 1) grindové - tam vládne Reek of Putrefaction, deathové - nejlepší Heartwork a pak \"návratové\" kam patří Surgical Steel. Docela jsem se novinky bál, ale Carcass všem vytřeli zrak. Sice to není jejich nejlepší deska, ale přesně jak píšeš \"ten rukopis tam prostě je!\". Výborné album, který jsem už přetočil několikrát. Pěkná recenze, za mě 8,5 bodů. Carcass jsou zpět!