Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

UNBORN – Awaken To Reality CD 2013, vlastní náklad

Thrash metal je v kurzu a tento fakt se odráží i na tuzemské metalové scéně. Vznikají nové a nové party, které chtějí dále šířit odkaz zvaný SLAYER nebo stará METALLICA. V Praze už hezkou řádku let funguje parta UNBORN, která však vznikla v roce 1996 a tak o nějakých nováčcích nemůže být ani řeč. Ještě před dalšími personálními změnami, kdy proběhly rošády na dvou postech (bicí, kytara), UNBORN vydali svou další řadovku pojmenovanou „Awaken To Reality“.

Obal CD jasně říká, že „Awaken To Reality“ posluchače probere. Rozpadlý nemocniční (nebo snad blázinec?) pokoj, kostlivci na postelích, z nichž jeden je stále naživu a sahá po Vás. Jakoby si tím UNBORN přitahovali posluchače, ale o marketingový tah tady asi nejde (smích). Pochvalu zaslouží celkové zpracování bookletu s pěknou grafikou a samozřejmě s texty. Nahrávalo se v jihočeském Hellsoundu a tak je jasné, že nahrávku svým uměním vyšperkoval i mistr zvuku Honza Kapák.

Samotná nahrávka začíná dvouminutovým intrem, které je na můj vkus celkem dlouhé. Maximálně minutka by mi stačila, ale to není podstatné. Nejdůležitější jsou samotné skladby a hned první „Burn Inside“ je toho tím nejlepším důkazem. Kostru všech skladeb UNBORN tvoří agresivní thrash metal osmdesátých let. Mám tím na mysli především práci kytar a samozřejmě bicí nezůstávají pozadu. UNBORN však na onu zmíněnou kostru nabalují silné vlivy moderního thrash metalu. A nejen to. Nechybí znatelný vliv hardcoru či metalcoru. Oproti klasickému thrash metalu UNBORN mnohem více sázejí na melodie a také střední tempa. Melodické vyhrávky nechybí v žádné z devíti skladeb a typickou ukázkou je například skladba „Chemotherapy Of The Government“ a její úvod. Jenže právě u tohoto válu narážím na první „ale“. Melodicky zpívané pasáže v mém uchu až moc směřují do vod současného metalcore a to jsou kapely, které od srdce nemám rád. Naštěstí to UNBORN zachraňují svým thrashovým pojetím. V několika skladbách nechybí úplné zklidnění před dalším nášupem riffů. Mix agresivních kytarových sól s těmi melodickými až lehce heavy metalovými určitě zaslouží palec nahoru. Nemá smysl popisovat všechny skladby, ale vyzdvihnout musím určitě kousky „Part Of Machinery“ nebo závěrečnou „Till My Last Breath“. Rozhodně koncertní vypalovačky s cílem vymlátit si palice. Za vokál by se nemusela stydět ani leckterá death metalová parta, ale právě se zpěvem mám na celé desce největší problém. Líbí se mi citlivě zasazené backing vokály, ale například čistě zpívané pasáže mi do hudby UNBORN jednoduše nesedí. Jsem staromilec a tyhle moderny v thrash metalu prostě nemám rád (úsměv).

UNBORN však na svém novém albu ukázali, že bezpochyby patří k tomu lepšímu, co naše skromná scéna nabízí. Energický a lehce moderní thrash metal na desce „Awaken To Reality“ spolehlivě svým fans nakope zadky. Pravda, old school thrashery nahrávka asi příliš nechytne, u „modernějších“ posluchačů však určitě zaboduje. Velkým plusem je výborný zvuk a také pětatřicetiminutová stopáž, která je v tomto případě ideální. Držím klukům s novou sestavou palce! 

Seznam skladeb:
  1. Intro     
  2. Burn Inside
  3. Chemotherapy of the Government 
  4. Walls of Madness 
  5. Part of Machinery 
  6. Threat of Death 
  7. Trapped Between Two Words     
  8. Under Control of Pain 
  9. Faces in the Mirror 
  10. Till my Last Breath

Čas: 35:25

Sestava:
  • Radek Dvořák - kytara
  • Radek Laňka - bicí
  • Alexandr Sember - vokály
  • Roman Freisleben - baskytara
  • Filip Rytych - kytara

http://bandzone.cz/unborn

Zveřejněno: 14. 09. 2013
Přečteno:
3454 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 09. 2013 11:40 napsal/a Asphyx
tak tak
Tady nezbývá než souhlasit ve všech bodech obhajoby:)) Příjemné album. CD se poslouchá velmi dobře. Za mě velká spokojenost.