Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

IMMER – Separation CD 2013, vlastní náklad

Představte si před sebou dlouhou dálnici s označením 666. Vedle vás sedí krásná holka a vaše vlasy se proplétají spolu s vousy okolo řídítek. Cítíte se jako v americkém filmu. Něco tomu ale chybí, co? Chtělo by to nějakou pořádnou muziku. Nějaký nabušený, šlapavý death´n ´roll. Hlavou se vám honí jména jako SIX FEET UNDER, TORTURE KILLER, DEBAUCHERY (k těm mají IMMER asi nejblíže). Ale proč sahat někam do zahraničí, když máme u nás doma kapelu, která vyznává stejný styl? Že vás žádná nenapadá? Tak to by mělo, přátelé. V Českém Těšíně jedna taková je. Jmenuje se IMMER a hraje dokonce již od roku 1992. Má za sebou několik cd a jako každý déle sloužící spolek, pestrou a bohatou historii. Letos se mi dostalo do ruky jejich zbrusu nové cd s názvem „Separation.“ Pojďme se jim tedy spolu podívat na jejich zkažený zub.

První, co člověka přímo uhodí do očí, je jejich obal. Ten má na svědomí Josef „Kuřecí“ Kurek. Abych pravdu řekl, nelíbí se mi. Přijde mi až příliš dětinský. Možná je to schválně, ale mě takovéto balancování na hraně mezi morbiditou a kýčem jednoduše nedělá dobře (přeci jen, toho kýče je tam více). Naopak nadšený jsem z vnitřku bookletu, nápad s překladem textů do češtiny je skvělý a nebývá to zrovna zvykem. Přijdou si tak na své i posluchači, kteří nerozumí angličtině. Mimochodem, ty texty znějí v češtině o řád hůře, než zazpívané v angličtině (jen nechápu, proč už nejsou přiloženy i v angličtině, když se v ní zpívá?). Velice dobře je ošetřen zvuk celé nahrávky. Je sice pravda, že bych snesl trošku více špinavosti a „nespoutanosti,“ přeci jen, death metal a metal obecně má být pořádná rebelie, ne? Berte ale tohle mé povzdechnutí jen jako subjektivní názor, jinak je zvuk od Martina „Prcka“ Roženka (Studio Jablunkov Recording) krásně čitelný, všechny nástroje jasně definovatelné a v hi-fi věži vše vyloženě zabíjí.

Není lehké hrát v dnešní době death´n´roll. Tento styl byl vyčerpán již před několika lety (to se dá ale říci skoro o všech metalových stylech) a tak se dají kapely rozdělit na dvě skupiny. Jedna se snaží co nejlépe „kopírovat“ svoje vzory a druhá se zase vydává cestou experimentů. IMMER jsou zajímaví tím, že se u nich obě cesty prolínají. Některé songy jsou jak vystřižené z děl jejich slavnějších vzorů a v ostatních se nebojí lehce experimentovat. Nejsilnější mi přijdou právě ve valivějších death metalových pasážích, tam také pořádně vynikne Sikesův „příjemný“ zpěv. Naopak hard rockové a heavy metalové vsuvky vyznívají někdy až příliš tuctově a ploše. Albu určitě neprospívá přílišná délka. Ne, že by kapele chyběly nápady, ale to začleňování melodičtějších prvků bývá někdy až moc násilné. Na druhou stranu cítím lehký posun od minulého alba a oceňuji to, že se kapela snaží neustrnout. Každopádně „Separation“ nechybí energie, náboj a IMMER mě dovedou dokonce občas zvednout ze židle (nebo spíše přizvednout).

Možná budu za kacíře, ale pokud srovnám poslední počiny SIX FEET UNDER, TORTURE KILLER, DEBAUCHERY, přijde mi, že IMMER se mi poslouchají o něco lépe (ono toho tedy ale podle mě letos příliš tyto slavnější kapely nepředvedly). S hodnocením jsem tentokrát hodně na vážkách. Na desce jsou totiž songy, které se mi líbí opravdu hodně. Pak jsou ale pasáže, kdy bych  cd s chutí o kousek přetočil. Přichází tedy ke slovu opět suchá řeč čísel. Počítejte se mnou. Nápady – za 6, produkce a zvuk – za 8, obal – za 5, texty – za 5. Osobně bych ještě půl bodu přidal, ale to v našem systému hodnocení jednoduše nejde. Každopádně vím, že pokud budu chtít pořádný death´n´roll, zajedu do Českého Těšína, do restaurace Pod Věží (tento podnik se objevuje ve spojitosti s kapelou velice často!). A ještě jedna malá poznámka. Pevně věřím tomu, že nové songy musí naživo zabíjet. Death´n´roll made in Czech Republic!

Seznam skladeb:

  1. Separation
  2. Croon Fate
  3. Salute from the Underworld
  4. Morpheus
  5. Resurrection
  6. Right Now
  7. Come Life, Come Death
  8. Nightmare
  9. Cursed
  10. Old Man Blues
  11. Hellrider
  12. Falling Leaf
  13. Death Valley (Bloody Tango)
  14. Black Death


Čas: 53:24

Sestava:

  • Tomáš „Sikes“ Sikora – basa, zpěv
  • Ivo „Šušo“ Řezáč – kytara
  • Petr „Špendlík“ Czendlík – bicí


http://bandzone.cz/immer
http://www.immer.cz/
http://www.immer.cz/Immershopcz.html

ROZHOVOR

Zveřejněno: 14. 05. 2013
Přečteno:
3846 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 08. 2013 11:30 napsal/a Opat
...
V mnoha věcech souhlasím s recenzí, hlavně v souvislosti s přílišnou délkou desky. Kdyby \"Separation\" měla nějakých 9 skladeb a celkovou stopáž 30-35 minut, asi by to bylo o něčem jiném. Těch skvělých nápadů tam dle mého až tolik není, celkově je to takový průměr. Kdybych se měl vyjádřit čísly, zůstanu právě na průměrovém 5/10.
22. 05. 2013 19:50 napsal/a kopecek
Immer
Skvělá práce.SIX FEET UNDER, TORTURE KILLER, DEBAUCHERY zůstávají daleko vzadu.IMMER je převálcoval. SFU 5 bodů Toture KIller 6.5, IMMER 8.5.Immer jsem koupil originál,SFU a Torture Killer je zbytečné kupovat.