Nejbližší koncerty
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
LLYR

OKULAR – Sexforce, CD 2012 Regenerative Productions

Norští death metalisté mě překvapili hned několikrát. Nejdříve jsem byl vůbec překvapen, že poslali sami od sebe na recenzi krásný dopis a plnohodnotné cd (dnes už to nebývá zrovna zvykem). Sami si nás našli na internetu a tak právě teď sedím doma u přehrávače a již poněkolikáté si dávám jejich progresivně laděný death metal do hlavy. Jedná se o druhé a opět kritiky velmi ceněné album (prvotina se jmenuje Probiotic a vyšla v roce 2011). OKULAR se oproti minulému záseku posunuli opět o kousek výše ve svých technických schopnostech a na Sexforce se znovu dočkáme dlouhých, pečlivě vystavěných songů, které mají vždy jasnou vizi, postupně gradují a nakonec vás rozsekají na maděru.

Nejedná se o muziku, která se konzumuje na první poslech. Musíte se pomalinku prokousávat, objevovat, přemýšlet a vychutnávat si. Pokud bychom chtěli OKULAR k někomu připodobnit, tak jejich učitelé se pohybovali a pohybují v progresivních death metalových vodách. A tak se chvilku growluje a tlačí na pilu jako u Meshuggah, pak technicky preluduje ve stylu Obscury a nakonec přemýšlivě sní spolu s Opeth. Dočkáme se několika poloh hlasů. Tady bych se rád na chvilku zastavil. Zpěv je propracovaný opravdu až někam k dokonalosti. Stává se tak dalším velice důležitým nástrojem kapely. Pravděpodobně nesedne asi každému, ale doporučuji vydržet. Časem se mi dostal do krve a dokonce jsem se přistihl, že některé refrény nedovedu vyhnat z hlavy. A dočkáme se mnoha dalších překvapení. Dokonce zazní i „cikánské“ motivy.

Cd je obdařeno zajímavým coverem, za kterým stojí Andreas Aubert. Z počátku mi sice jednotlivé kresby připadaly trošku infantilní, ale po přečtení zajímavých textů jsem musel dát tomuto umělci za pravdu. Vše je trošinku „vkusně“ dekadentní a lehce to šokuje, což není vúbec na škodu. Přitom se nejedná o žádné zvrácenosti. Spíše to ve mně vyvolává náměty k přemýšlení. O zvuk se postaralo Strand Studio a opět budu chválit. Vím, že se možná již trošku opakuji, ale opět musím vyzdvihnout vlastnictví originální nahrávky. Z mp3 zní celá deska úplně jinak a teprve na cdčku jsem si byl schopen vše náležitě vychutnat. A tak jedinou výtkou, kterou bych k Sexforce měl, jsou některé polohy čistých zpěvů. Jsou sice zpracovány na výbornou, ale nejsou a asi nikdy nebudou mojí krevní skupinou. Na jednu stranu musím uznat, že si na nich OKULAR dali opravdu záležet, dokonce jsem si jednu dobu myslel, že si zvyknu, ale nejde to.

Sexforce je velice rozmanitou a pestrou deskou. Není určena pro posluchače, kteří mají raději „jednodušší muziku“. Zároveň se OKULAR povedlo nezklouznout ke zbytečným exhibicím. Náročný bude pro někoho i přes hodinu dlouhý hrací čas. Nevím, jestli v dnešní uspěchané době dokáží OKULAR nějak více prorazit do povědomí posluchačů. Spíše bych si tipnul na postupně vybudovanou síť fanoušků, kteří se rádi nechávají unášet na vlnách progresivního death metalu. Pro mě byla veliká čest se s kapelou přes jejich muziku setkat. Od začátku mi poslech působil jen samou radost a pokud bych měl nějakým způsobem popsat pocity, které ve mě Sexforce vyvolává, byla by to právě neskutečná pozitivní energie, která z desky přímo tryská. OKULAR hrají pro radost z muziky jako takové. A pro mě bylo velmi milou povinností vás o této kapele a jejich novém albu informovat. Zbytek je na vás.

Seznam skladeb:

  1. House Full of Colours
  2. Not Separate
  3. Sexforce
  4. The Greatest Offender
  5. Ride the Waves of Emotion
  6. Rest in Chaos
  7. The King of Life
  8. Exposing the Good Citizens
  9. Feast Upon the Illusory
  10. Birth Through Loss
  11. To Ring the Bells of Truth
  12. Politically Incorrect Experiences
  13. Educated For Enslavement

Čas: 01:00:17

Sestava:

  • Bjorn Tore Erlandsen  – bicí
  • Andreas Aubert – zpěv
  • Marius S. Pedersen – zpěv, kytara
  • Martin Berger – basa


https://www.facebook.com/okularmetal
http://okularmetal.com/
http://okular.bandcamp.com/
http://www.regenerativeproductions.no/


Zveřejněno: 13. 04. 2013
Přečteno:
3396 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář