Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

ODRAEDIR, DESIRE FOR SORROW, KNAAT, RADOGOST, TUSALDOM

Temným hvozdem kráčí tlupa barbarských hudebníků, za zvuků fléten, dud, houslí... svolávají uctívače pohanských bohů na večer plný oslavných tanců za svitu měsíce a nespoutaných ohňů. Za nimi tanečnice oděné v kůžích z divoké zvěře hlásají blízký příchod jarních paprsků do mrazivých krajů místních i vzdálených. Jejich první zastávkou byla Praha, poté stočili své kročeje ku Brnu...


Prostor Faválu dne 2. 3. 2013 patřil druhému ročníku akce pod názvem Dawn of Heathen Warriors Tour a opět hostil jak zahraniční, tak tuzemské kapely. Klub byl otevřen od šesté hodiny večerní a hned u vstupu dostali návštěvníci na ochutnání panáčka velmi dobré medoviny. Samotný hudební program pak začínal zhruba v sedm večer...


Smrdutý puch se šíří do všech koutů, vtírá se jak neumlčitelná myšlenka do každého póru těla. V nedaleké jeskyni se probudil zlovolný troll a jedinou záchranou je nechat ho zkamenět pod slunečními paprsky. Pravým pražským pagan metalem ho dokázala zabavit pětice hobitů z kapely ODRAEDIR, kteří to umí opravdu rozbalit. Epické prvky dávají vystoupením nádech příběhů o hrdinstvích z minulosti a utváří okolo sebe mlžnou atmosféru dávných časů. Komunikace s publikem a show je důkazem toho, že kapelu baví hrát pro lidi, průpovídky mezi jednotlivými skladbami působí svěže a příjemně. K naší smůle se však nekonal avizovaný křest EP Troll's Cave, avšak skladeb z něj jsme se v jejich osobitém podání dočkali. Klub sice zel prázdnotou, ale nikdo nelitoval toho, že dorazil a obě strany si to užívaly královsky. Nápaditá hudba a výrazné samply dávají kapele do vínku spoustu prostoru pro rozvoj, který jistě nezůstane nepovšimnut.


Temnou stránku večera s rituály černé magie obstarali black metaloví DESIRE FOR SORROW, kteří se jako jediní stylově odkláněli od konceptu celého večera. Technicky dobře zvládnutý klávesový metal byl okořeněný působivým vokálem zpěváka a kytaristy v jedné osobě. Právě ten pro mě udělal jejich vystoupení výjimečným, ve tvrdých valivých rytmech pak právě klávesové party dotvářely atmosféru a dodávaly na melodičnosti celému setu. Skupina se rozhodně stala, alespoň pro mě, velkým zpestřením večera.


Pohanští válečníci se připravují na další bitvu, která jednoho dne určí výsledek celé války o srdce nejednoho fanouška. Pomalované obličeje, které mají zahnat a vyděsit nepřátele se mísí s nahými mužskými hrudníky a bojovné písně zní tvrdě a úderně, nejeden korbel přetéká... Němečtí KNAAT přivezli nejhravější a nejskočnější pagan metal této akce. Nejedna hlava se kývala do rytmu a dravost s energií válcovaly hlouček pod pódiem a sváděli k pití všudypřítomné medoviny. Avšak jak vánek odvane na jiné pláně, tak odvane i pocit z právě skončeného koncertu.


Bubny temně duní, jen z dáli je slyšet veselé housle a hrubý mužský hlas, z děr vylézají skřítci a začínají v kruzích skotačit ve víru polského folk metalu od RADOGOST. Tvorbě jako vždy dominovaly polské texty, avšak nové album se nese ve víru angličtiny a bylo to na vystoupení citelně znát. Všichni přítomní hopsali pod pódiem na svoje oblíbené skladby a nebylo pochyb, že přišel vrchol večera. Kdo však doufal, že v tuto chvíli bude klub praskat ve švech, ten se mýlil. I přes to se však do kožešin oděná parta pohanů snažila ze všech sil a kdo došel, nelitoval. Nejpůsobivější pro mě byla opět bravurně zvládnutá hra na housle podpořená příjemnými kytarovými riffy a zapamatovatelným rukopisem všech skladeb.


Vlčí rytíři oblékli své zbroje a vydali se po Rakousku dobýt další neposkvrněné území, na pomoc si vzali honosnou atmosféru a tvrdý přístup jak k hudbě, tak posluchačům. TUSALDOM rozpoutali peklo na zemi a bylo to právě to, co v tuto ospalou hodinu zamezilo odchodu hrstky odvážných. Po všech melodických setech se přes nás přesypala lavina kamení a vzala nám veškerou naději na vítězství, do hlavy nám byl natlačen i cover od Immortal „One by One“. Únava si však vyžádala svoji daň a lidé pomalu začínají klub opouštět.


Mrazivá noc rozevřela svou náruč a objala Brno, cestu ku domovům osvítila Luna, příjemný večer sliboval hezké sny... Dawn of Heathen Warriors poskytlo pohanským duším útočiště a zábavu, zvuk byl vyvážený, medovina lahodná, jen návštěvnost malá, takřka mizivá. Každý kdo nedošel, může jen litovat ztráty nevšedních hudebních zážitků...



Zveřejněno: 07. 03. 2013
Přečteno:
3275 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář