Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

DESTRUCTION – Spiritual Genocide CD/LP 2012, Nuclear Blast

Veteráni německé thrash metalové scény rozhodně nespí na vavřínech, které sklidili za svá vrcholná alba v osmdesátých letech. Výjimkou nejsou ani DESTRUCTION, kteří si s oslavou svého třicetiletí na scéně hlavu nijak nelámali a jednoduše nahráli své další řadové album. Ano, i když je historie téhle party slavná i značně pošramocená, jméno DESTRUCTION bylo vždy spojeno se  světovou thrash metalovou elitou. V posledních letech tento fakt Schmier a spol. potvrzoval nejen četnými koncerty po celém světě (naši malou zemičku nevyjímaje), ale především alby, které vždy mají co nabídnout. DESTRUCTION tak svou zatím poslední řadovku, v pořadí již třináctou, vydali u Nuclear Blastu v listopadu. Tentokrát nový materiál dostal jméno „Spiritual Genocide“.

Začnu u přebalu celé desky. Myslím, že se jedná je nejvyvedenější práci za několik posledních desek DESTRUCTION. V pronikavé zelené a uprostřed zaměřovače nemůže nikdo přehlédnout tradiční postavu, která DESTRUCTION provází téměř celou kariéru – řezník. Samozřejmě že s pekelně ostrým sekáčkem na maso v ruce. A můžete si být jistí, že si jde právě pro Vás (úsměv).

Po hudební stránce se jedná o naprosto klasické DESTRUCTION. Nic jiného ani nelze čekat. Úvodní minutové intro nazvané „Exordium“ je pouze instrumentální. Graduje ve chvíli, kdy začínají DESTRUCTION pálit ostrými – ve skladbě „Cyanide“. Vyprášení bicí soupravy a už to lítá! Schmierův bestiální skřek, několik vyhrávek a slyšíte předpisové DESTRUCTION. Na poslech jednoduché, ale zatraceně dobré kytarové riffy, Schmierův typický štěkot, doprovodné vokály a zpěvný refrén. Titulní skladba „Spiritual Genocide“ vše jen potvrzuje. Thrashová masáž, která dá vydechnout pouze v pomalejším refrénu. Bicí – to je ta správná dřevní stará škola. Je vidět, že kapela správně v roce 2010 vybrala na bubenický post polského bicmana Vaavera. A takto bych mohl pokračovat. Ano, pravdou je, že skladby na desce „Spiritual Genocide“ mají vždy stejnou strukturu a po prvním poslechu asi těžko uvíznou v paměti tak, jako každému zůstaly zaryty „Bestial Invasion“ nebo „Tormentor“, ale album má opět energie na rozdávání. DESTRUCTION se zase o něco více vrátili zpět ke svým kořenům a nové album tak zní opět správně syrově, i když zvuk je samozřejmě jinde, než v dobách začátků. Co se však nezměnilo, je dokonalý rukopis Mikea a Schmiera. Především kytarové pasáže byly vždy trumfem DESTRUCTION a to i přesto (nebo možná právě proto), že Mike je v kapele jediný kytarista. Ostré riffy a zvuk kytary zařezávající se do uší stejně dobře, jako na starých nahrávkách. O sólech netřeba ani hovořit. Schmier pak svou hrou dokresluje výsledek těchto thrashových mohykánů. Jeho vokál se za roky také příliš nemění, perfektní a velmi dobře srozumitelná angličtina, frázování i změna poloh hlasu. V melodických a pomalejších pasážích se mi však Schmier zdá o něco lepší než na předchozím albu „Day of Reckoning“ z roku 2011. V některých pasážích působí jako heavy metalový zpěvák, tak trochu připomíná jeho boční projekt HEADHUNTER. Schmier je jedna z mých nejoblíbenějších postav světové metalové scény. Srdcař, pohodář, vtipálek a přitom charismatický frontman, který umí ze sebe na každém koncertě vydat maximum a především předat celou energii DESTRUCTION na všechny přítomné. „Spiritual Genocide“ je povedená deska. Kromě dvou zmíněných skladeb bych určitě vyzdvihl další pecky – „Renegades“, „To Dust You Will Decay“, „Riot Squad“ nebo klipovku „Carnivore“, která není tak zběsilá jako ostatní skladby, ale na desce má své nezastupitelné místo. Ještě bych neměl zapomenout na skladbu „Legacy of the Past“. Nemusíte umět anglicky na to, abyste pochopili o čem je text. V podstatě pocta celé metalové scéně, v textu naleznete názvy mnoha slavných desek historie metalu. Jako bonus se objevil povedený cover skladby „Princess of the Night“ od legendy a Schmierových velkých oblíbenců SAXON. Nechybí znovu ani skladba „Carnivore“ s hosty. DESTRUCTION se nemění a táhnou tu svou káru stále dál.

DESTRUCTION na svém novém albu „Spiritual Genocide“ potvrdili svou neotřesitelnou pozici na scéně. Další typické album německých veteránů vyšlo na CD i na vinylu a pro fanoušky kapely je to povinnost. Pro vyznavače pouze staré tvorby určitě zajímavé srovnání. A pro toho, kdo se s kapelou teprve seznamuje, album představuje určitě kvalitní základ, i když bych jeho případě samozřejmě raději sáhnul po nesmrtelných deskách „Sentence of Death“ a „Infernal Overkill“, které u mě prachem rozhodně nikdy nezapadnou.  

Seznam skladeb:

  1. Exordium
  2. Cyanide
  3. Spiritual Genocide
  4. Renegades
  5. City of Doom
  6. No Signs of Repentance
  7. To Dust You Will Decay
  8. Legacy of the Past
  9. Carnivore
  10. Riot Squad
  11. Under Violent Sledge

Čas: 41:23

Sestava:

  • Schmier – baskytara, vokály
  • Mike – kytara
  • Vaaver – bicí

http://www.destruction.de/


Zveřejněno: 07. 01. 2013
Přečteno:
3658 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 12. 2013 00:09 napsal/a Peťan
Za to příspěvek
od člověka, co neumí ani napsat slovo thrash má velký přínos :-)))
06. 12. 2013 22:04 napsal/a KubaAjz
Total Destruction
Já nepiju a pod podiem na Destruction si vždycky rád zařádim!!
06. 12. 2013 18:23 napsal/a Asphyx
řezničina bez nápadu:))
dobrá akorát tak dobrá pro řádění opilců pod pódiem:)) Tak proto je mám vlastně taky rád:))) Krásný příspěvek:))) Málem jsem se umlátil smíchy u klávesnice:))
06. 12. 2013 18:05 napsal/a petros
řezničina
Destruction vždy hráli řezničinu bez nápadu, dobrou akorát pro řádění opilců někde na koncerně. Za střízliva je z nich leda migréna. Neznám od nich téměř žádnou skladbu kde by zvolnili nebo použili melodii, děsná kapela. Proslavili se protože byli jedni z těch co s trashem začínali a přežili dodnes, to jsou jejich jediné zásluhy.
24. 01. 2013 12:16 napsal/a Opat
...
Na Destruction jsem se hodně těšil, ale jsem poměrně zklamán. Jak říká kolega podemnou, žádný moment mi po poslechu neutkvěl v hlavě. Stejný pocit jsem měl po předešlé řadovce \"Day of Reckoning\". Bohužel, \"D.E.V.O.L.U.T.I.O.N.\" je pro mě poslední deska Destruction, která mne hodně bavila.. :/